Expert: e o perspectiva lunga de aderare a RM la UE

În prezent, R. Moldova nu are poziţii clare în ceea ce priveşte direcţiile de dezvoltare. Astfel, pe termen scurt, în Moldova va fi atestată o creştere lentă a economiei. Iar în viitor, totul va depinde de deciziile conducerii ţării. Însă, ca şi în orice ţară, totul depinde de oameni.

– Dl. Piesarkas, Dvs. sunteţi autorul raportului „Impactul integrării în UE asupra economiei ţării: exemplul Lituaniei”. Ţinând cont de experienţa Lituaniei, cum ar putea să influenţeze asupra economiei R. Moldova o eventuală aderare a acesteia la UE?

Toate studiile care au fost efectuate, nu doar în Lituania, dar şi în alte ţări, demonstrează aceiaşi constatare – economia ţărilor care aderă la UE se dezvoltă mult, iar PIB-ul creşte cu 0,6-2,1 puncte procentuale. Aşa că şi R. Moldova va simţi această influenţă de creştere după aderarea la Uniunea Europeană. Totuşi, aceasta mai depinde şi de structura şi sectoarele de bază care influenţează dezvoltarea economiei. De exemplu, Lituania este o ţară mică şi are o anumită structură, pe când în Polonia situaţia este diferită pentru că ţara este mai mare şi sectoarele care domină sunt altele.

– Care sunt principalele chestiuni de ordin economic pe care ar trebui să pună accentul Guvernul RM pentru a facilita procesul de aderare la UE?

Cele mai importante sunt reformele structurale şi instituţionale. Sunt multe instituţii ce activează în sfera economică, dar trebuie de început cu staţiunile sanitaro-epidimiologice. Este necesar de introdus acele standarde şi reglementări care există în Europa. Aceasta va duce la activităţi transparente, iar între instituţii şi business se va stabili relaţii clare. Toate acestea au o influenţă majoră asupra economiei ţării.

Cât priveşte R. Moldova, îmi este complicat să atribui anumite puncte de reper pentru Guvern. Pentru aceasta este necesar să analizez structura economică a Moldovei. Am înţeles că economia R. Moldova se ţine pe remitenţe. Dar, cred, că există sectoare în Moldova care ar duce la dezvoltarea economiei, chiar şi vinificaţia ar fi un sector forte al Moldovei. Însă trebuie de analizat detaliat toate sectoarele din Moldova pentru a propune ceva concret Guvernului ţării.

– Cum consideraţi, care sunt cele mai mari bariere economice ce ar împiedica R. Moldova să adere la UE?

În primul rând, legislaţia ţării, care trebuie să corespundă celei europene, precum şi faptul ca această bază juridică să activează în realitate. Pentru integrarea în UE este necesar de făcut ordine acasă, în toate structurile şi reformele. De exemplu, agricultura a fost întotdeauna susţinută de UE, de aceea trebuie ca în acest sector să fie totul bine stabilit.

– Cum se dezvoltă economia Lituaniei după integrarea în UE?

În prezent, economia în Lituanie se dezvoltă mult mai dinamic decât în cazul dacă nu aderam la UE. Aceasta demonstrează şi studiile macroeconomice. După aderarea în UE, PIB-ul a crescut cu 2,7%, iar o treime din această creştere se datorează integrării în Uniunea Europeană. Rezultă că aderarea la UE are o influenţă pozitivă asupra economiei ţării. Oricum, este încă prematur să prognozezi nişte rezultate pe termen lung. Dar deja se observă schimbări majore în diferite sectoare şi modificări structurale în economie, precum şi la creşterea nivelului de trai în Lituania.

Cel mai mult s-a dezvoltat agricultura, deoarece este susţinută financiar de către UE. Foarte mult a influenţat aderarea asupra sectorului de transport, deoarece Lituania este amplasată, deocamdată, la marginea Uniunii Europene, iar transportatorii au obţinut „undă verde” pentru trecerea în alte ţări. La fel, s-a modificat şi mediul înconjurător, în special, s-au dezvoltat aparatele de purificare. Aderarea în UE a influenţat şi asupra industriei – au apărut oportunităţi de export în ţările din Europa. Aceste căi de export erau deschise şi înaintea integrării în UE, dar existau nişte tarife mari care ofereau posibilităţi mai mici de export. După aderare, exportul în ţările UE s-a majorat de 1,4 ori.

– Cum consideraţi, peste câţi ani economia R. Moldova va ajunge la nivelul cuvenit pentru integrarea în UE?

Totul depinde de populaţia ţării. Cred că va trece mult timp până ce R. Moldova va adera la UE. Lituania a aderat la UE pe parcursul a zece ani după începerea negocierilor şi pregătirilor de integrare. După proclamarea independenţei, Lituania a urmat pregătiri intense în această direcţie. Astfel, dacă există acord politic sau un consens al Moldovei pentru aderare, după aceasta mai sunt necesari 10-15 ani pentru pregătiri intense de integrare în UE. Aşa că este o perspectivă foarte lungă.

– Ce prognoze faceţi Dvs. pe termen scurt, dar şi pe termen lung asupra dezvoltării economice a ţării noastre?

Cred că toate ţările care au ieşit din sistemul Uniunii Sovietice au un potenţial economic de dezvoltare individuală. Aceasta parcă ar fi o „programare” de creştere a acestor ţări şi ar fi fost straniu dacă nu reuşeau să se dezvolte desinestătător. Cred că Moldova va soluţiona singură multe probleme, inclusiv cele de ordin economic. Cu regret, la moment, R. Moldova nu are poziţii clare în ceea ce priveşte direcţiile de dezvoltare. Astfel, pe termen scurt, în Moldova va fi atestată o creştere lentă a economiei. Iar în viitor, totul va depinde de deciziile conducerii ţării. Însă, ca şi în orice ţară, totul depinde de oameni.

– În opinia Dvs. care sunt sectoarele vulnerabile din economia R. Moldova, care ar trebui susţinute mai mult de stat? Dar sectoarele forte?

Nu m-am implicat în analizarea sectoarelor din R. Moldova. De aceea, îmi este greu să aleg unul sau două sectoare care ar duce la dezvoltarea economiei ţării. Interviu de Tatiana Marcu. //Eco.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.