Expert: Aplicații militare de amploare pe poligoanele din regiunea transnistreană. Vor participa circa 1000 de militari

„Trupele de ocupație a Federației Ruse (GOTR) în comun cu trupele paramilitare separatiste desfășoară în această săptămână cele de mai anvergură aplicații militare pe poligoanele din regiunea transnistreană”, scrie pe blogul său expertul IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi.

Potrivit lui, dacă până acum ele nu erau mediatizate (cel puțin din martie 2018), atunci cum ele sunt reflectate pe deplin de către Statul Major al Districtului Militar Vest a Federației Ruse.

Toate aceste exerciții sunt sunt organizate sub legenda unor „jocuri militare” cu scenarii concrete – „Aliniamentul Lunetistului”, „Atacul lui Suvorov”, „Rezerva Armatei” și „BATREP”.

Aceste exerciții se desfășoară concomitent cu „Jocurile militare – 2018” în Federația Rusă.

„Diferența de abordare pentru Republica Moldova este în participarea trupelor paramilitare separatiste sub paravanul „Ostașul Comunității”, ceea ce confirmă de fapt integrarea deplină a acestor trupe la Forțele Armate ale Federației Ruse (de facto). Pentru a desfășura asemenea exerciții sunt necesare mijlocare financiare enorme, cu care contribuie și autoritățile Republicii Moldova”, a scris Rosian Vasiloi.

Expertul a precizat că, potrivit surselor din regiunea transnistreană, la aceste exerciții vor participa circa 1000 de militari a trupelor de ocupație a Federației Ruse (GOTR, „pacificatori” și separatiști).

Exercițiile se vor finaliza cu exercițiul de amploare al grupului tactic la nivel de batalion (cu participarea unei companii de tancuri din Batalionul de la Vladimirovca, sarcina principală fiind închegarea trupelor, după care batalionul va fi dislocat în Zona de Securitate) și tradiționala deja forțare a râului NISTRU (informația nu este confirmată).

„La finalizarea exercițiilor este așteptată participarea reprezentantului Ambasadei Federației Ruse, nu este exclusă și participarea noului ambdasador. Este confirmată participarea asistentului atașatului militar al Federației Ruse în Republica Moldova, căpitan Evghenii Trunov”, a mai spus Rosian Vasiloi.

Reamintim că pe 22 iunie, Adunarea Generală a ONU a aprobat proiectul de rezoluţie depus de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. Documentul a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă.

„Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul său nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU”, a menţionat atunci ministrul de Externe Tudor Ulianovschi.

Înainte de vot, reprezentantul rușilor a cerut amânarea acestui subiect pentru sesiunea următoarea a Adunării ONU.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare