Connect with us

Opinii

Expert: Amnistia fiscală poate contribui la determinarea coaliției de guvernare după alegerile parlamentare din 2019

Publicat

pe

Parlamentul a adoptat trei legi referitor la politica bugetar-fiscală și amnistia de capital. Pachetul a fost mult comentat în societatea moldovenească și a provocat o serie de îngrijorării din partea partenerilor de dezvoltare.

„S-a așteptat ca pachetul de legi să fie respins de președintele Igor Dodon, însă el dimpotrivă a promovat pachetul de legi și a venit cu o serie de comentarii pro, de susținere, a acestor legi” constată, politologul, Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Un pachet similar de legi fost adoptat în anul 2007, pe timpul guvernării comuniste, despre care se vorbea atunci  că vă determina o stimulare economică și va deschide noi locuri de muncă.

Ulterior, s-a recunoscut că pachetul de legi nu a avut efectul scontat, ba dimpotrivă, nu este exclus că în spatele pachetului de legi a stat un grup restrâns de interese. O parte din experți leagă „laundromatul” cu acel pachet de legi adoptat în 2007, al cărui început a fost așa-numita „notă Reidman” referitoare la „banii nomazi” din anul 2005.

În documentul elaborat de fostul consilier economic al președintelui Voronin se vorbește despre banii care nu au o proveniență clară și circulă prin bănci. După 2009, pachetul de legi care a făcut posibil „laundromatul” a fost aprobat la necesitățile și interesele grupurilor economice din subteranul politicii moldovenești.

„În anul 2014, pe lângă „laundromat”, a avut loc și devalizarea sistemului bancar cu circa un miliard de USD. Acești bani stau conservați undeva și-și așteaptă destinația. În anul 2016 guvernul Filip a reușit să stabilizeze situația economică din țară și a reușit să încheie un acord cu FMI. Însă imediat după semnarea acordului la începutul lui decembrie 2016 a apărut un pachet de legi similar celui din 2007 și care se aseamănă cu  pachetului adoptat recent de parlamentul Republici Moldova. La acea vreme, pachetul a fost respins ca urmare a reacției prompte a societății civile și a atitudinii negative față de legi din partea partenerilor de dezvoltare. De fapt, reieșind din mai multe estimări, acel pachet de legi urma să transforme Republica Moldova într-o spălătorie regională, totodată zădărnicind investigația Kroll și descurajând mediul de afaceri”, susține Ion Tăbârță.

Acest pachet de legi, în conexiune cu legea acordării cetățeniei pentru investiții, în opinia multora, reîntregește tabloul prin care Republica Moldova riscă să se transforme într-o spălătorie regională de „bani murdari”, iar miliardul furat să fie legalizat în țară de aceleași persoane care l-au furat. Președintele Dodon, în loc să stopeze, a adoptat cele trei legi și a completat în spațiul public argumentele guvernării în adoptarea pachetului de legi referitor la politica bugetar-fiscală și amnistia de capital. Generalizate, argumentele președintelui susțin voalat acțiunile guvernare ambalate, evident, într-un manifest antioccidental.

În concluzie, Ion Tăbârță spune că urmările pachetului de legi cu privire la politica bugetar-fiscală și amnistia de capital sunt incerte pentru Republica Moldova. Deocamdată, adoptarea celor trei legi a dus la deteriorarea relațiilor Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare. Or, normalizarea acestor relații va impune anularea pachetului de legi, soarta lui fiind dependentă de viitoarea configurație a puterii.

O noua guvernare proeuropeană la cârma Republicii Moldova, pentru ași normaliza relațiile sale cu partenerii de dezvoltare, va fi nevoită să renunțe la aceste legi.

După alegerile din februarie 2019, o guvernare dintre forțele proeuropene, cum a fost începând cu anul 2009, pare imposibilă pentru că actuala opoziție proeuropeană din Republica Moldova este intransigentă cu partidul de guvernare.

Cel mai probabil, deși la moment nimeni nu vorbește de acest lucru, se prefigurează o guvernare de centru-stânga dintre PDM și PSRM, echilibrată geopolitic. Este prematur să vorbim despre anumite scenarii post-electorale, datele prolemei fiind mult mai complexe decât par la „prima vedere”, însă pachetul de legi poate fi „o piatră de temelie” care poate contribui la formarea viitoarei coaliții de guvernare în Republica Moldova.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Oficiale

PLR, despre decizia CSJ privind cetățenia lui Băsescu: „Este o vendetă politică organizată la comandă”

Publicat

pe

De către

Partidul Liberal Reformator a luat act de decizia instanței supreme de justiție a Republicii Moldova vizavi de recursul lui Traian Băsescu privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova în urma unui decret emis de președintele Igor Dodon.

Astfel, PLR a publicat o listă cu reacții și concluzii în privința aceasta:
1. Bâlbâiala Curții Supreme de Justiție (CSJ) cu amânarea ședinței – anularea amânării ședinței – reluarea ședinței – luarea subită a deciziei în plină noapte arată cât de scurte și strânse sunt pârghiile de manevrare instituțională a justiției dacă chiar și cea mai înaltă instanță a ei gafează nesiguranță și probează supunere fără cârtire unor centre de comandă din exteriorul sistemului;
2. Decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu a fost o acțiune de vendetă politică organizată la comandă, motivată tendențios, incompetent și nefondat, un act de obstrucționare flagrantă a unor drepturi. O justiție independentă ar fi trebuit să o îndrepte cu lejeritate și promptitudine, anulând-o, încă la prima etapă de examinare juridică.
3. Hotărârea subită de respingere a recursului lui Traian Băsescu emisă de CSJ se înscrie, după anularea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Municipiului Chișinău din iunie 2018, în seria de acțiuni politico-juridice de timp mafiot și reprezintă un ultim cui bătut de binomul politic de la guvernare în sicriul statului de drept;
4. Decizia CSJ și întregul periplu al dosarului în cauză vânturat prin toate instanțele așa numitei justiții moldovenești este o demonstrație în plus că în Republica Moldova orice alt caz care ar fi considerat că atinge interesele electorale, politice, economice, ori de alt ordin, ale camarilei de la guvernare și intrat în malaxorul justiției, nu are șansă de izbândă;
5. Din punct de vedere juridic, Republica Moldova este un stat mort pentru cetățenii ei rămași încă în țară, pentru cetățenii ei plecați în exil, dar și pentru potențialii investitorii străini care sunt invitați să cumpere cetățenia Republicii Moldova. Partidul Liberal Reformator își exprimă indignarea în legătură cu această nouă dovadă de umilire a actului de justiție și de degradare periculoasă a statului de drept.

Citește mai departe

Opinii

Anatol Șalaru: Urmează să stabilim dacă vom participa sau nu la aceste alegeri

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, spune că urmează să fie luată o decizie în cadrul formațiunii în legătură cu participarea la parlamentare. Potrivit politicianului, una dintre opțiuni este ca PUN să nu participe la alegeri, dar să sprijine blocul PAS și PPDA. Anatol Șalaru spune că o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN.

„Pentru noi nu este important să avem trei deputați în Parlament, dar pentru noi este important și ca Partidul Socialiștilor să nu câștige aceste alegeri parlamentare, iar actuala guvernare să nu revină în fruntea statului după scrutin. Pentru a atinge acest scop sunt bune toate mijloacele”, a spus Anatol Șalaru.

Politicianul spune că nu a dat curs invitației Vitaliei Pavlicenco pentru a forma o alianță între mai multe partide care vizează unirea pentru că ideea constituirii acestei platforme ar veni din partea lui Vladimir Plahotniuc pentru a face un pol unionist care să fure voturi, dar să nu intre în Parlament.

Citește mai departe

Opinii

Maia Sandu: „Putem sprijini un candidat din afară care face dovada integrității”

Publicat

pe

De către

„Filtrele de integritate ale viitorul bloc electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, sunt în măsură să arate care oameni sunt șantajabili și care mai ușor ar putea să fie cooptați de anumite persoane”, a declarat Maia Sandu, lider PAS, în cadrul emisiunii În Profunzime, la ProTV.

„Noi toți trecem prin aceleași filtre. Noi putem să sprijinim un candidat care vine din alt partid politic, doar dacă acest candidat face dovada integrității. Putem să sprijinim un candidat care vine din alt partid politic, doar dacă acest candidat face dovada integrității și trece prin aceleași măsurători a meritocrației.”

Despre evenimentul organizat de PD în centrul capitalei, acum două săptămâni, lidera PAS a spus că participanții aduși cu forța s-au simțit umiliți. Organizatorii susțin că au adus în Piața Marii Adunări Naționale 100 de mii de oameni. Poliția, care de obicei anunța de două ori mai puțini demonstranți, de această dată practic confirmă cifra organizatorilor și vorbește de un număr de 90 de mii. Manifestația a fost încheiată cu votul mulțimii acordat unui angajament asumat de formațiune în preajma alegerilor parlamentare.

„Pe acești oameni PD i-a pierdut ca alegători. Modul în care acești oameni au fost duși la miting și au fost impuși să asculte discursuri pe care ei nu le cred, să spună mulțumesc partidului pentru o pensie de 600 de lei.”

Puteți urmări emisiunea integrala aici.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com