Experţi independenţi arată că inflaţia ar putea depăşi pragul de 14% la finele anului

Guvernul a ratat ţinta inflaţiei de 12% stabilită pentru anul curent, în condiţiile în care deja în 11 luni creşterea preţurilor a consemnat nivelul de 12,7 la sută, apreciază experţii independenţi, menţionând că la sfârşitul anului rata ar putea depăşi pragul de 14%.

"În noiembrie, avansul preţurilor de consum a fost de 1,7% şi putem aştepta că în decembrie creşterea va fi mai mare. Tradiţional ultima lună a anului este marcată de creşteri mari de preţ", a spus pentru BASA-press Valeriu Prohniţci, analist economic la Expert Grup.

Potrivit lui, la finele anului, inflaţia ar putea atinge chiar 14,5%. Economistul susţine că există şi opinia că Banca Naţională conştient stabileşte o ţintă a inflaţiei mai mică pentru a nu crea panică şi a tempera aşteptările inflaţioniste.

"Totodată, este adecvată decizia BNM de a majora rata de refinanţare cu 0,5%, la 14,5%. Pe de o parte această decizie vine să restrângă volumul de creditare, însă este foarte important şi semnalul public oferit de BNM. Gestul în acest caz poate însemna mai mult decât efectul propriu-zis", este de părere Prohniţchi.

Economistul ADEPT, Iurie Gotişan, afirmă că există unii factori ce ar putea determina creşterea inflaţiei la 14%. "Pericolul vine şi din partea remitenţelor valutare de la cei ce muncesc peste hotare şi de creşterea câştigurilor salariale. Vestea proastă ar putea veni şi de pe piaţa produselor petroliere", a precizat pentru BASA-press Gotişan.

Expertul crede că este nevoie de un dialog cât mai profesionist între BNM şi Ministerul Finanţelor care să reuşească o conciliere a politicii monetare şi a celei bugetare, în vederea continuării stabilităţii preţurilor şi limitării deficitelor externe.

Rata inflaţiei, în 2006, este cea mai mare din ultimii cinci ani. În 2005 inflaţia a fost de 11,9%, în 2004 şi 2003 – 12%, în 2002 – 5%, iar în 2001 – 10%. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.