Esențial: Biden a venit și plecat, meme-urile au rămas, Irina Vlah își schimbă retorica și de ce moldovenii refuză să doneze organe

Te-a surprins și pe tine vizita lui Biden la Kyiv? Ai văzut mesajele de susținere a țării noastre venite din partea partenerilor europeni, dar și schimbul de replici dintre Moscova și Chișinău? Bravo, e bine să fii informat. Iată și doza noastră de știri esențiale. Sper să-ți placă și să-ți fie utile.  

🤝Președintele american Joe Biden a apărut azi dimineață la Kyiv, întro vizită surpriză. Acesta a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în sumă 500 de milioane de dolari. „Când Putin a lansat invazia acum aproape un an, el a crezut că Ucraina este slabă și Occidentul este divizat. El a crezut că poate rezista mai mult ca noi. Dar s-a înșelat profund”, a fost mesajul lui Biden în capitala Ucrainei. 

Trecând repejor peste momentul de uimire, ucrainenii s-au apucat să facă meme-uri la subiect, aici doar câteva:  

🌀 Oficialii Europeni și-au mutat cuibul la Chișinău pentru trei zile. Parlamentul R. Moldova găzduiește în premieră evenimentul Euronest, unde se întâlnesc în jur de 100 de reprezentanți ai țărilor Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European. Se discută despre invazia Rusiei, securitate, inclusiv energetică. Un alt subiect – progresul înregistrat de Moldova, Georgia și Ucraina în parcursul european.

😶 Schimbare drastică de retorică din partea Irinei Vlah. „Găgăuzia a depășit fobiile în relația cu UE, a spus recent bașcana. Nokta a identificat cel puțin cinci cazuri recente care contrazic părerea Irinei Vlah. De exemplu, atunci când Adunarea Populară a condamnat festivalul comunității LGBT „Moldova Pride” la Chișinău sau când s-au exprimat împotriva Convenției de la Istanbul. 

🌈 Limbajul de ură a rămas o chestiune gravă în Moldova, însă au apărut și semnale pozitive, spune un nou raport despre drepturile persoanelor LGBTI. Sunt amintite remarcile anti-Pride ale lui Ion Ceban și ale Mitropoliei Moldovei, amenințările primite de Angela Frolov. Totodată, la Chișinău a avut loc „cel mai lung și mai mare” marș Pride din istoria țării.  

💔60,1% dintre moldoveni refuză sa doneze organele rudelor lor, chiar dacă acestea ar putea salva vieți. Din 2013 și până în prezent, rudele a 273 de persoane au refuzat să le doneze organele, iar în cazul a 181 au acceptat. În prezent aproape o sută de persoane se află pe listele de așteptare a unui transplant. Cum are loc acest proces, de ce rudele sunt reticente să doneze organele, dar și poveștile a două vieți salvate de transplant citește într-un material realizat de Moldova.org. 

🔎 Facebook și Instagram lansează un abonament cu plată pentru conturile verificate, cu bifă albastră, urmând trendul început de Twitter și Elon Musk. Procedura, numită Meta Verified, va disponibilă de săptămâna viitoare în Australia și Noua Zeelandă și va costa 11,99 pe lună (web) și 14,99 $ lunar (iPhone).

🎧 În Republica Moldova nu s-a făcut o pașaportizare seismică a clădirilor. Clădirile construite în serie până în anul 1990 s-au comportat bine în timpul cutremurelor. Cât despre construcțiile noi, o justă verificare va putea fi făcută numai după un cutremur de pământ. susține într-un podcast realizat de ZdG Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologie și Seismologie. 

UCRAINA 

 

  • Armata rusă a bombardat satul Burgunka din regiunea Herson folosind obuze cu fosfor. În urma atacului, 3 localnici au fost uciși, iar alți 8 au fost răniți.  
  • O femeie din Ucraina, care a supraviețuit unui atac de cord în timpul evacuării din orașul Dnipro, a dat în judecată Rusia. Ea cere despăgubiri de 137 de milioane de euro. Avocatul femeii spune că unul dintre principalele obiective ale acestui proces este de a crea un precedent: „pentru ca și cei care sunt acum în Ucraina să poată da în judecată Rusia”. 
  • În Polonia pe 4 martie va fi lansată o adaptare a serialului ucrainean „Servitorul poporului”, povestea profesorului de istorie care a devenit președinte. Canalul TV Polsat a cumpărat drepturile de filmare în urmă cu mai bine de 2 ani. „Originalul ucrainean l-a adus la putere pe Vladimir Zelenski care a jucat rolul principal. Va reuși Marcin Hickner? Nimeni nu știe. Dar știm sigur că serialul vă va oferi o mulțime de zâmbete și reflecții interesante despre politică”, au declarat cei de la Polsat. 

📸imaginea zilei 

Primăvara pare să apară încet-încet, iar pentru Emilia Blajin aceasta a ajuns și în pachetul de acasă, în care mama ei i-a pus și un borcan cu ghiocei, „cu tot cu pământul de acasă”. 

Sursa: Facebook/ Elena Blajin
Sursa: Facebook/ Emilia Blajin

🍬la desert 

Ai chef să vezi ceva frumos și unic, care să te transporte în lumea de odinioară? Te îndemn să vizitezi expoziția Bucuria de a trăi, unde sunt prezentate fotografiile lui Zaharia Cușnir. La Cartego Bookstore, până pe 12 martie. 

Sursa: Facebook
Sursa: Facebook

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare