Esențial: Pensii și alocații mai mari, 63 de medalii pentru vinurile noastre și de ce Italia e supărată pe TikTok

Un mijloc de săptămână cu știri bune de la Guvern, dar și de la Berlin unde vinurile noastre iarăși au cucerit medalii. Uite ce alte știri esențiale ți-am pregătit pentru această zi.   

👍Din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, a decis astăzi Guvernul. Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2.620,62 lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult decât în anul 2022. Cu 15% va fi  majorat venitul lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului. După indexare, acesta va fi de 1568 de lei pentru un adult și 1631 de lei pentru un copil. De asemenea, vor fi indexate cu 28.74 % indemnizațiile zilnice pentru copiii plasați în servicii de plasament de tip familial, precum și  în serviciile sociale 

 💻Guvernul a operat modificări ce permit dezvoltarea afacerilor la distanță. Pentru diasporă și investitorii străini vor fi aplicate soluțiile de identificare și autentificare digitală (eKYC, eNotary și MobiSign). Procedura de identificare inițială a străinilor va avea loc cu atribuirea identificatorului unic al persoanei fizice (IDNP) fără eliberarea actelor de identitate, chiar și în cazul în care străinul nu intră în Moldova.  

5 site-uri, care publică informații false în domeniul ce afectează securitatea națională, vor fi blocate, anunță SIS. Este vorba despre portalurile: sputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru, md.sputniknews.ru. 

 📏 Cazurile de corupție de nivel înalt vor fi investigate de Procuratura Anticorupție, iar CNA va investiga corupția sistemică. De corupția mică se va ocupa Ministerul Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CNA. Guvernul a delimitat competențele celor trei instituții, pentru că în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică.   

🔴Săptămâna trecută 297 de cetățeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova. Potrivit autorităților,  acum controlul la frontiera de stat, în special pentru cetățenii străini, este mai riguros, pentru a exclude orice risc de securitate, atât a frontierei, cât și a întregii țări. Dar în aceste condiții ar putea fi încălcate drepturile omului? Vezi ce zic experții aici. 

Republica Moldova va primi încă 5,6 milioane de euro din partea BERD pentru modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor solide. Banii sunt oferiți suplimentar la un împrumut de 25 milioane de euro acordat anterior de BERD. Cu acești bani va fi construită infrastructura necesară – vor fi cumpărate echipamentele și utilajele pentru transport, sortare și reciclare. Primul depozit de gestionare a deșeurilor cu infrastructură necesară va fi construit în zona care include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. 

🍷Vinurile din Moldova au câștigat 62 medalii de aur și o mare medalie de aur, la ultima ediție a Berliner Wein Trophy, cel mai mare concurs de vinuri sub egida OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului). Cea mai înaltă medalie, Grand Gold, a fost oferită vinăriei Fautor Winery, pentru cupajul Illustro Roșu 2016, Cabernet Sauvignon & Merlot. Vinăria a câștigat și alte patru medalii de aur. Purcari a câștigat zece medalii de aur, Castel Mimi are trei medalii, Chateau Cristi – două de aur. În competiție au fost prezentate peste 8.000 de vinuri din toată lumea, care au fost jurizate de peste 200 de experți în vinuri. 

🔦O porțiune cu o lungime de aproape 20 m și o lățime de circa 4 m a vechiului drum pavat cu piatră din str. 31 August 1989 a fost curățată. Agenția Națională Arheologică spune că, deși este prematur de formulat anumite concluzii privind structura și amenajarea pavajului, se observă clar că în zonă există un segment lat de aproape 3 m pavat cu pietre de granit. De asemenea, alăturat drumului a fost identificată o structură mică din cărămidă veche, care urmează a fi investigată în zilele următoare. 

Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională Arheologică
Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională Arheologică

 👉Pornhub a fost vândut unei firme canadiene cu capital privat – Ethical Capital Partners (ECP). Noile investigații arată că, înainte de această tranzacție, compania mamă a Pornhub, MindGeek, s-a confruntat cu probleme serioase. Instagram și YouTube au șters definitiv contul Pornhub pentru încălcări. Acum noul proprietar spune că se va concentra pe lupta împotriva conținutului ilegal pe online. Și cel mai probabil va aplica un instrument de verificare a vârstei AgeID și un instrument de recunoaștere facială Safeguard. Mai multe detalii aci. 

 😙Autoritățile din Italia au demarat o investigație la sediul companiei TikTok în Italia după răspândirea în peninsulă a unor videoclipuri cu tineri care se rănesc. Este vorba despre provocarea „French scar” (cicatrice franceză) care circula pe segmentul italian al TikTokului. În cadrul acesteia, participanții încearcă să se ciupească reciproc cât mai tare posibil pentru a lăsa un semn. Autoritățile italiene acuză TikTok că nu are un sistem adecvat de monitorizare a conținutului. 

 🗼NASA se pregătește pentru misiunea spațială pe Lună, care va avea loc în 2024. Agenția a arătat scara principală a rachetei Space Launch System (SLS), care va lansa astronauții pe Lună ca parte a misiunii Artemis 2. Pe 3 aprilie, NASA va numi trei americani și un canadian care vor zbura în jurul Lunii, ca parte a primei misiuni cu echipaj uman către Lună, prima după Apollo 17 din 1972. 

Sursa: nasa.gov
Sursa: nasa.gov

UCRAINA 

  • Noaptea, Rusia a lansat zece rachete și 32 de lovituri aeriene asupra diferitor regiuni ale țării. În regiunea Kyiv au fost lansate atacuri cu drone – două clădiri au fost avariate, iar șapte persoane au decedat. Astăzi, ziua armata rusă a lansat șase rachete asupra localității Zaporojjie. Una dintre rachete a lovit un bloc de locuințe, un alt bloc a fost avariat. O persoană a decedat, iar 25 de persoane au fost rănite.

  • Marea Britanie a anunțat că va transmite obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina. „Pe lângă furnizarea în Ucraina a tancurilor de luptă Challenger-2, vom furniza muniție, inclusiv obuze perforatoare care conțin uraniu sărăcit”, a declarat aecretara adjunctă a Apărării, Annabelle Goldie. Anunțul l-a înfuriat pe Putin, care a declarat că „Rusia va fi nevoită să reacționeze” pentru că „Occidentul începe deja să folosească arme cu componentă nucleară”. 
  • Sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi livrate în Ucraina mai repede decât era planificat inițial. În zilele următoare, un grup de 65 de militari ucraineni vor finaliza instruirea pentru operarea sistemelor în SUA, după care militarii ucraineni vor merge în Europa pentru pregătire suplimentară pe două sisteme Patriot care vor fi dislocate în Ucraina în următoarele săptămâni. 

📷imaginea zilei 

„De prin Chișinău” , de Alex Buretz.

Sursa foto: Alex Buretz
Sursa foto: Alex Buretz

🍡la desert 

Cu siguranță că ai haine sau alte obiecte pe care nu le porți sau nu le folosești, dar sunt într-o stare foarte bună și poate că ai vrea să le dai cuiva să se bucure de ele. Vineri, 24 martie, la Centrul Comunitar 151, începând cu ora 16:00, va avea loc un Freeshop de primăvară, unde poți aduce haine și accesorii pe care să le oferi gratuit și să iei altceva în schimb, la fel gratuit. Până atunci, hainele, jucăriile, accesoriile și cărțile pot fi aduse, de la 09:00 la 19:00, la Centrul Comunitar, iar vineri ele vor fi aranjate frumos la târgul gratuit. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare