Elaborarile specialistilor de la Institutul de Tehnologii Alimentare sint in stare sa utilizeze deseurile din mai multe ramuri

Institutul de Tehnologii Alimentare (ITA) din Moldova, care a dobîndit faimă încă în anii sovietici ca unul dintre principalii producători de hrană cosmică, propune transfer de tehnologii în mai multe sectoare de producţie.

După cum a spus agenţiei NOVOSTI-MOLDOVA vicedirectorul pentru ştiinţă al institutului Eugen Iorga, specialiştii structurii propun conducătorilor mai multor ramuri să implementeze tehnologii fără deşeuri.

"Cel mai cu perspectivă sectorr de producţie fără deşeuri poate fi vinificaţia. Spre exemplu, graţie elaborărilor noastre, din seminţele de struguri se produce ulei cu calităţi curative şi profilactice. Un litru de acest ulei peste hotare costă circa 70 de dolari, iar cel moldovenesc mult mai ieftin şi deja este pus în vînzare la farmaciile din Chişinău", – a spus specialistul.

Iorga a menţionat că producerea fără deşeuri se implementează deja la fabricile din Călăraşi şi Cupcini. Anul curent se va obţine prima recoltă de sorg zaharat, din care specialiştii ITA au reuşit să prepare zahăr de alternativă – un amestec de fructotă, glucoză şi zaharoză.

"Deşeurile, obţinute de la prelucrarea sorgului, de asemenea pot fi utilizate. Din acestea se pot prepara nutreţuri combinate pentru vite, combustibil brichetat. Experimentele au demonstrat că la cedarea de căldură el este la nivelul cărbunelui", – a specificat Iorga.

Specialiştii de la institut propun implementarea în republică şi a noilor metode de conservare. Astfel, în viitorul apropiat se preconizează de a produce legume conservate nu în sărămură sau marinadă obişnuită, ci în suc de mere. Institutul are elaborări interesante şi în ce priveşte soluţionarea problemelor carenţei de iod. Se propune iodarea nu numai a sării, dar şi a apei, laptelui, conservelor şi murăturilor. Acest proiect a fost comandat de UNICEF Moldova şi multe produse utile au apărut deja pe tejghelele din ţară.

Traducere de S.Scoarţă // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.