Dumitru Alaiba: Angajații nu sunt o turmă pe care managerul să o poată mâna dintr-o bancă în alta

Prim-ministrul Valeriu Streleț a solicitat elaborarea unei Hotărâri de Guvern, astfel încât fiecare salariat să-şi aleagă singur banca comercială la care să-şi încaseze plăţile pentru munca prestată. Despre această inițiativă a anunțat recent Consiliul Economic al Prim-ministrului. Pentru a afla mai multe detalii, reporterii bancamea.md au apelat la Dumitru Alaiba, șeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului.

– Dumitru, spune-ne te rog când a apărut această inițiativă și de unde vine ea? Care sunt premisele implementării unei astfel de decizii la nivel de stat?
– Inițiativa dată a fost propusă Consiliului Economic și este în continuare susținută de cele mai mari asociații de afaceri, printre care Asociația Investitorilor Străini, Asociația Businessului European. Premierul a susținut-o și a dat instituțiilor responsabile instrucțiunile de rigoare.
Premisele sunt simple – vrem să animăm concurența dintre băncile comerciale, deschizând încă un teritoriu pe care acestea să lupte pentru fiecare client. Este spre binele tuturor, în primul rând al clienților. Or, la moment băncile practic nu concurează între ele, iar asta e o problemă pentru toată economia, tot sectorul privat. De asemenea, este doar normal ca fiecare persoană să aleagă banca în care are încredere. Situația prezentă este și un focar de corupție, în special în cadrul instituțiilor de stat. Or, decizia la ce bancă vor primi salariul toți angajații este luată de șeful instituției, practic în lipsă totală de transparență. La privat, directorii de companii sunt ”corupți” prin alte beneficii – fie un credit mai ieftin, sau alte beneficii.
Problema cea mai mare a economiei noastre este anume în sectorul bancar. Nu există o concurență reală, iar asta se vede cu ochiul liber. Prin asemenea inițiative vrem să creăm condiții în care băncile ar fi puse în situația inevitabilă de a concura, a lupta pentru fiecare client, nu pur și simplu a diviza piața. Asemenea condiții sunt de asemenea prielnice atragerii noilor investitori în sector, fiind o oportunitate pentru orice bancă nouă, odată ce oferă calitate a serviciilor și tarife accesibile, să atragă cât mai mulți clienți.

– De ce anume acum? Ce urmează să se întâmple pînă la termenul limită stabilit (02.11.2015)? Iar după (ulterior)?
– Un alt motiv din care vrem să implementăm reforma asta cât mai repede reiese din obiectivul trasat de Guvern de a atrage noi investitori, transparenți și credibili, pe piața bancară din Moldova, să concureze onest și să ofere produse de calitate și oferte atractive. Implementând reforme ca aceasta astăzi, creăm oportunitatea oricărui nou jucător pe piață să intre în competiție pentru clienți și să își atragă o cotă a pieței mai mare într-un timp restrâns. Deci creăm o oportunitate ca să câștige lupta cei ce sunt mai competitivi, care oferă produse moderne, nu cei care au cei mai mulți prieteni sus-puși. Iar asta este în interesul întregii economii.
Până la termenul limită urmează să aprobăm noile reglementări, după care sperăm inițiativa să fie preluată de băncile comerciale. Prima bancă care va lansa pe piață un produs legat de oportunitatea aceasta, va putea atrage mulți clienți noi. Aici paralela portabilității numerelor de mobil e valabilă. Sperăm să vedem campanii de marketing și promovare a produselor – asta înseamnă concurență.

– Care sunt pașii și cât poate dura implementarea acestei inițiative? Când un salariat își va putea efectiv alege banca comercială la care să-și încaseze salariul?
– Odată cu aprobarea noilor reglementări, sperăm să avem un efect vizibil. Cum am zis, extrem de mult va depinde de modul în care băncile comerciale vor valorifica această ocazie. Dacă vor dori să ofere produse de acest gen pentru salariați, să intre într-o concurență reală, atunci vom avea efecte. Dacă băncile comerciale vor menține liniștea, așa cum este și la moment, atunci această inițiativă nu va da rezultate imediate și va avea efecte mult mai lente.

– Cine are câștigat de la introducerea acestei măsuri? Care sunt urmările benefice?
– În primul rând câștigă libera concurență. Or, în Consiliul Economic aceasta este una din cele mai mari îngrijorări exprimate de mediul de afaceri – faptul că nici într-un sector practic nu există concurență reală – fiecare segment al pieței fiind dominat fie de un singur jucător, fie de câțiva actori care refuză să intre în competiție. Asta e realitatea. Același lucru se întâmplă și în sectorul bancar. Vrem să încercăm să schimbăm, cât de puțin, această stare de lucruri. Urmare a animării concurenței din sectorul bancar, vom spera la efectele pozitive ce pot fi ușor estimate – produse mai bune, condiții mai atractive pentru persoane fizice și juridice.
De asemenea, salariatul câștigă dreptul său inerent de a-și alege singur banca. Anume asta ar și trebui să animeze concurența dintre băncile comerciale – faptul că fiecare persoană, odată ce este nemulțumită de serviciile oferite de o bancă, ar fi liber să migreze acolo unde primește calitate la preț rezonabil.
Din păcate, calitatea serviciilor bancare în Moldova este la nivelul anilor 90. Deseori este mai ușor să îți rezolvi o problemă cu o instituție a statului decât cu o instituție bancară – există instituții de stat mult mai debirocratizate decât unele bănci comerciale. Tot asta e din cauza că lipsește o concurență reală, iar anume din acest motiv avem un sistem bancar mic și controlat.

– Dacă cineva câștigă, e și normal că altcineva va pierde. Cine are de pierdut în urma implementării inițiativei Consiliului Economic? De ce?
– Cu siguranță pierd câțiva manageri din diferite instituții ale statului și întreprinderi de stat care primesc anumite beneficii pe aceste fluxuri salariale. Și sper să piardă acele bănci comerciale care sunt incapabile să funcționeze în condiții de concurență liberă, fiind obișnuite să funcționeze și să fie profitabile doar în piețe controlate. Asemenea instituții (nu doar în sectorul bancar ci chiar în toată economia) trebuie să moară, cu cât mai degrabă, cu atât mai bine, astfel eliberând locul pentru alți jucători, noi, moderni, deschiși, demni de secolul 21. La general vorbind, o chestie mai bună decât forțele liberei concurențe încă nu a fost descoperită – trebuie să creăm condiții în care cel mai competitiv jucător câștigă.

– Cum crezi că vor întâmpina băncile comerciale ideea aceasta? Nu pare foarte tentantă, deoarece implică o luptă mult mai aprigă pentru fiecare client din segmentul persoanelor fizice, respectiv noi cheltuieli pentru atragerea de clienți și menținerea celor existenți. În linii mari vom avea câteva sute de mii de clienți care vor avea libertatea să-și migreze salariul de la o bancă la alta.
– Cred că există o parte din băncile comerciale care sunt contra și sunt și așa bănci comerciale care văd și o oportunitate în această inițiativă. Noi vrem să reieșim dintr-un singur fapt – că acest lucru este pur și simplu normal, deci trebuie să fie făcut. Cine va câștiga și cine va pierde – depinde de forțele pieței, de competitivitatea fiecărui participant.

– În România acest mecanism funcționează. Mai sunt careva țări din regiune unde salariații sunt liber să-și aleagă banca? În Uniunea Europeană? SUA? Povestește-ne exemple internaționale referitor la implementarea unei astfel de inițiative și/sau funcționarea acesteia.
– În absolut toate țările acest lucru e o normalitate. Angajatul de fapt prestează un serviciu contra unei remunerări lunare, corect? Nici o companie nu poate dicta unui prestator de servicii (să zicem, servicii internet, GSM, de transport, catering, traduceri, curierat, etc.) la ce bancă să se deservească. Nici în cazul angajaților acest lucru nu trebuie să existe. Nimeni nu ne poate impune, în calitate de consumatori la ce serviciu de taxi să apelăm, de ce ne-ar impune la ce bancă să ne deservim? Angajații nu sunt o turmă pe care managerul să o poată mâna dintr-o bancă în alta. Fiecare trebuie să decidă pentru sine. Este într-atât de banal. Dar cel mai important este ca fiecare angajat să își revendice acest drept.

– Dumitru, îți mulțumesc pentru informațiile oferite!

Sursa: bancamea.md

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.