Dosarul licitaţiilor trucate, ajuns în instanţă! Sunt învinuite 30 de persoane, inclusiv ex-ministrul Andrei Usatîi

Procuratura anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală în dosarul licitaţiilor trucate în sectorul medical. În acest dosar, 30 de persoane, inclusiv ex-ministrul Sănătății, au statutul de învinuit. În urma licitațiilor trucate, aceștia ar fi prejudiciat bugetul public cu 150 de milioane de lei.

Astfel, în cauza penală, remisă instanţei de judecată, sunt învinuite 30 de persoane, printre care şi fostul ministru al Sănătăţii Andrei Usatîi, mai mulţi şefi de instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţii şi vicedirectori din cadrul MAI şi DIP, persoane cu funcţii de răspundere în domeniul ocrotirii sănătăţii, dar şi un cunoscut om de afaceri.

Inculpaţii sunt acuzaţi de comiterea şi complicitate la comiterea infracţiunilor de depăşire a atribuţiilor de serviciu, neglijenţă, corupere activă, escrocherie, eschivare de la plata taxelor vamale şi fals în declaraţii, iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă amenzi și până la zece ani de închisoare.

În cadrul urmăririi penale au fost acumulate probe care demonstrează, că multe licitaţii privind achiziţionarea echipamentelor şi consumabilelor medicale au fost aranjate, fapt care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari statului.

În cadrul anchetei s-a stabilit că, trucarea a avut loc prin includerea intenţionată în caietele de sarcini a parametrilor tehnici ai utilajului care urma să fie cumpărat de instituţiile medicale – identici cu toate caracteristicile tehnice ale echipamentului medical comercializat pe teritoriul ţării, în exclusivitate de companiile gestionate de un agent economic.

În total, prejudiciul cauzat statului prin aranjarea licitaţiilor în favoarea acestui agent economic, este de peste 150 000 000 de lei. Pentru recuperarea acestuia, procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile învinuiţilor, inclusiv pe conturi bancare, automobile, terenuri şi imobile.

Dosarul penal a fost pornit cu un an în urmă, iar pe 8 aprilie curent, 16 persoane au fost reţinute de ofiţerii şi procurorii anticorupţie, în urma unei ample operaţiuni care a inclus în jur de 70 de percheziţii şi ridicări de probe. Pe parcursul urmăririi penale şi avansării în cadrul investigaţiilor, numărul persoanelor bănuite, iar ulterior învinuite în acest dosar, a ajuns la 30. Cauza penală este de o complexitate deosebită, conţinând 50 de volume (a câte 250 de file), doar rechizitoriul fiind întocmit pe circa 450 de pagini.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele culpabile riscă pedepse sub formă de amenzi şi închisoare pe termene de până la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.