„Dosarul Eugenia Duca” ar putea costa Moldova 3 mln Euro

Moldova.ORG — „Dosarul Eugenia Duca”, pus pe rol la CEDO, ar putea costa Moldova 3 mln Euro, dacă nu va fi rezolvat pe cale amiabilă în plan naţional, această declaraţie a fost făcută de deputatul liberal Vitalia Pavlicenco în cadrul audierilor organizate vineri în Parlament pe marginea dosarelor Moldovei pierdute la CEDO.

Vitalia Pavlicenco, care monitorizează de mai mulţi ani acest dosar „absurd” fabricat de „forţele mafiote din R. Moldova” contra primei femei de afaceri, Eugenia Duca, a întrebat Agentul Guvernamental, Vladimir Grosu şi Procurorul General, Valeriu Gurbulea ce acţiuni concrete întreprind pe această cauză, pentru a evita o nouă condamnare de proporţie la CEDO. Or, la 5 februarie 2008, CEDO a anunţat că „dosarul Duca” a fost pus pe rol şi a cerut explicaţii Guvernului moldovean privind motivele revizuirii de către Plenul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a unor hotărâri irevocabile. Atât Agentul Guvernamental cât şi Procurorul General au afirmat că sunt la curent cu acest dosar grav şi că au făcut demersurile necesare către Consiliul Superior al Magistraturii pentru a rezolva cauza pe cale amiabilă. Procurorul General, Valeriu Gurbulea a mai precizat că instituţia sa dispune şi de instrumentul juridic care-i permite să ceară Plenului CSJ să-şi anuleze hotărârea controversată în privinţa Eugeniei Duca, ajunsă la CEDO.

Deputatul Vitalia Pavlicenco nu a primit, însă, răspuns la întrebarea: „Cine va plăti cele 3 mln de Euro, în caz de condamnare la CEDO – contribuabilii la buget, unii judecători cu interes în frunte cu Ion Muruianu, Preşedintele CSJ sau deputatul Vadim Mişin, care a făcut trafic de influenţă pe acest dosar ruşinos?!”.

De notat că „dosarul Duca” este similar „cazului Oferta Plus” pe care Moldova a fost condamnată recent de CEDO, pierzând 2,5 mln Euro.

În anul 2000, Plenul CSJ i-a dat câştig de cauză femeii de afaceri Eugenia Duca, fondator al Centrului CHRIS din Chişinău, dar, după mai bine de 6 ani, la 27 noiembrie 2006, acelaşi Plen CSJ, dar în altă componenţă, a anulat hotărârea din 2000, încălcând astfel securitatea raporturilor juridice, termenii de prescripţie, dreptul la un proces echitabil şi la proprietate privată.

Acum un an, la demersul deputatului Vitalia Pavlicenco făcut de la tribuna Parlamentului, Corporaţia Provocările Mileniului a început monitorizarea „cazului Duca”. Se pare că, din cauza unor politicieni care fac trafic de influenţă şi a corupţiei din sistemul judecătoresc, Moldova riscă să nu primească de la Provocările Mileniului asistenţa promisă de peste jumatate de miliard de dolari SUA.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.