Doi polițiști de la IP Ciocana, reținuți și plasați în izolatorul CNA

Doi ofițeri de investigație din sectorul Ciocana au fost reținuți și plasați în izolatorul CNA, fiind bănuiți de corupere pasivă și trafic de influență.

Reținerea celor doi a avut loc în urma descinderilor la Inspectoratul de Poliție Ciocana efectuate astăzi de către procurorii anticorupție și angajații SPIA.

Conform materialelor procesului penal, denunțătorul a sesizat Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI despre faptul estorcării și primirii de către unul din angajații IP Ciocana a sumei de 600 euro.

Aceasta pentru a mușamaliza cazul păstrării substanțelor narcotice, documentat în privința acestuia.

Deși chestiunea fusese „soluționată”, tânărul a fost citat de către un alt polițist de la IP Ciocana pentru a da declarații în calitate de bănuit în cauza respectivă.

În cadrul audierilor, bănuitul a făcut trimitere la suma achitată anterior, polițistul somându-și colegul să returneze banii primiți drept mită.

Ulterior, ofițerul, pretinzând că ar avea influență asupra procurorului desemnat să conducă urmărirea penală în cauza în care acesta este învinuit (conform art. 217 Cod Penal. Circulaţia ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogii acestora fără scop de înstrăinare) a pretins suma de 3000 de euro, pentru a influența aplicarea unei pedepse mai blânde.

Din suma pretinsă, polițistul a primit de la inculpat 2100 euro, ultimul fiind condamnat pentru infracțiunea incriminată.

Cei doi ofițeri de investigați au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul CNA.

Aceștia au fost escortați la sediul Procuraturii Anticorupție pentru audieri.

Unuia i-a fost incriminată coruperea pasivă, iar celuilalt – traficul de influență, fapte pentru care legea penală prevede o pedeapsă cu închisoare de maxim 10 și respectiv 6 ani și amendă în mărime de cel mult 8000 şi 4000 u.c., cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.