Doi angajați ai Centrului Unic de Monitorizare, reținuți! Luau bani pentru a înlocui procese verbale

Doi angajaţi ai Centrului Unic de Monitorizare şi Coordonare al Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) au fost reţinuţi ieri în urma percheziţiilor efectuate de către Serviciul protecţie internă şi anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie.

Perchezițiile au fost efectuate atât la Centrul Unic de Monitorizare, cât și la domiciliul unui angajat al instituției. Potrivit procurorului anticorupţie, Victor Munteanu, acum este pornită o cauză penală pentru corupere pasivă şi abuz de serviciu.

„În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate un număr enorm de mijloace tehnice de informare, de comunicare. În urma acțiunilor petrecute au fost reținute două persoane publice din cadrul Centrului Unic de Monitorizare și Coordonare. În cadrul urmăririi penale au fost vizate și alte persoane publice, urmărirea penală se află la etapă incipientă”, a declarat Victor Munteanu.

În cadrul conferinței de presă organizate astăzi, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că unul din cei doi reținuți primea bani pentru a stabili pedepse contravenționale mai blânde. Totodată, ministrul a precizat că șeful Centrului nu are niciun statut în cadrul acestei investigații, pentru că este în această funcție de o lună de zile, însă, el va fi audiat.

„Paradoxul este că avem filmări unde un inspector este implicat și se vede clar că primește niște favoruri de la o persoană civilă, iar cel de alături este omniprezent, nici nu a declarat faptul elementului de corupție în instituția abilitată. Banii se luau pentru a fi înlocuite unele procese-verbale și pentru a reduce din punctajul prin care sunt amendați conducătorii auto”, a menționat Alexandru Jizdan.

Amintim că ieri, 16 februarie, au avut loc percheziții la sediul Centrului Unic de Monitorizare și Coordonare al INP. Câțiva angajați ai Centrului ar fi scutit persoane fizice și juridice de pedepse contravenţionale şi de circa 2300 puncte de penalizare pentru încălcarea prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere. În urma acestor acţiuni ilegale, bugetul statului ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 262 mii de lei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare