Doar Kroll s-a oferit să continue investigația privind furtul miliardului și să recupereze banii

Ieri, 1 septembrie 2015, la ora 11:00, a expirat termenul limită de depunere a ofertelor pentru selectarea unui Consorțiu de firme internaționale calificate care să continue investigația fraudelor Banca Economii, Banca Socială și Unibank, de unde a fost furat aproximativ un miliard de dolari.

Deși Banca Națională a Moldovei a invitat mai multe firme să depună oferte, până la expirarea termenului limită, BNM a primit o singură ofertă din partea consorțiului format din firmele Kroll și Steptoe & Johnson LLC. Firmele Ernst & Young, KPMG și PricewaterhouseCoopers au refuzat să participe la concurs.

Obiectivul final al acestei investigații este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacțiile dubioase, care au deținut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacțiilor investigate, de a identifica iregularitățile și pierderile semnificative în aceste bănci, precum și de a elabora și implementa o strategie de recuperare a activelor.

În baza informațiilor colectate deja de BNM și a rezultatelor celei de a doua fază de investigație, consorțiul de firme va trebui să inițieze măsuri civile, penale, interguvernamentale, de insolvabilitate (după caz), în coordonare cu BNM, în Republica Moldova și în jurisdicții străine pentru a urmări, reține și recupera activele.

Banca Națională a Moldovei va examina oferta primită și va prezenta rezultatele evaluării ofertei în zilele următoare în ședința Comitetului Național de Stabilitate Financiară.

Moldova.ORG amintește că tot Kroll a efectuat și investigația inițială. Raportul a fost publicat de Andrian Candu, iar grupul de firme controlat de Ilan Șor apare aproape în toate tranzacțiile dubioase indentificate de Kroll. Pe de altă parte, atât politicieni, cât și societatea civilă, au criticat raportul pentru că nu a dezvăluit nimic nou.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.