Dispute aprinse la prima ședință a Comisiei Unificate de Control din anul 2019

Comisia Unificată de Control și-a focusat discuțiile la prima ședință din acest an pe propunerile delegației moldovenești de a elabora un mecanism de monitorizare a Zonei de Securitate în corespundere cu angajamentele asumate în baza protocolului semnat în ianuarie 2017.

Refuzul reprezentanților Tiraspolului de a accepta acest demers a generat dispute aprinse între participanți.

Argumentele prezentate de către delegația Republicii Moldova, susținute și de către reprezentanții Ucrainei, ar înlătura deficiențele semnalate anterior și ar asigura neadmiterea incidentelor în Zona de Securitate.

La fel a fost respinsă și propunerea delegației moldovenești de a antrena Misiunea OSCE la elaborarea unui astfel de mecanism de monitorizare.

Totodată, a fost abordată activitatea observatorilor militari și rapoartele acestora, în special, refuzurile de a semna unele rapoarte care nu reflectă obiectiv încălcările comise în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova a reiterat că asemenea situații sunt cauzate de lipsa unei reglementări distincte a activității Comandamentului Militar Întrunit.

În calitate de argumente au fost prezentate cazuri, în care unele aplicații militare desfășurate în Zona de Securitate și mediatizate inclusiv pe site-urile oficiale, nu se regăsesc în rapoartele observatorilor militari (fapt care a determinat reprezentanții militari ai Republicii Moldova să nu vizeze asemenea proiecte de acte incomplete).

Delegația Chișinăului s-a referit și asupra termenului îndelungat, pe parcursul căruia părțile nu pot ajunge la un consens pentru unele subiecte importante.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare