Directorul Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti despre reținerea cetățenilor turci: E un „cadou” pentru Erdogan

Şapte turci au fost reţinuţi la Chişinău de SIS fiind acuzaţi de legături cu islamişti. În replică, Mustafa Oz, directorul unui liceu bucureştean, finanţat de organizaţia Lumina, care susţine şi instituţia din Moldova, spune că acuzaţiile sunt un „serviciu” pentru Recep Erdogan.

Mustafa Oz spune că 30% dintre acţiunile liceului „Orizont” din Chişinău, unde au fost efectuate arestările, sunt deţinute de Lumina Instituţii de învăţământ, organizaţia finanţată de oameni de afaceri turci.

„Ne îngrijorează situaţia din cauza presiunilor venite din partea Turciei şi a lui Erdogan care a promis să reconstruiască palatul prezidenţial din Chişinău şi am înţeles că are şi o vizită în Moldova. Colegii noştri de la Chişinău au fost oferiţi cumva drept cadou cu această ocazie. Ne doare foarte mult situaţia aceasta. Persoanele respective au depus de şase luni cerere de azil politic în Republica Moldova şi nu cred că se pot expulza fără o hotărâre judecătorească”, a spus, pentru Mediafax Mustafa Oz.

Acesta spune că se aşteaptă la presiuni şi în România.

„Am înţeles că săptămâna viitoare vine şi ministrul de externe turc în România. Ne aşteptăm să fie la fel, să apară presiuni. Au apărut imediat după puciul eşuat din 2016, când vice prim-ministrul turc a spus că suntem terorişti şi că trebuie închise toate şcolile acestea. Dar şi ministerul de Externe şi Ministerul Educaţiei au declarat atunci că şcolile Lumina funcţionează conform legislaţiei din România şi nu există nicio problemă. Fiind o ţară democratică nu s-a dat curs presiunilor din Turcia, dar presiunile nu au scăzut niciun moment“.

În legătură cu acuzaţiile Serviciilor de Informaţii de la Chişinău, reprezentantul liceului bucureştean a declarat că acestea sunt nefondate.

„Acelaşi lucru s-a întâmplat în Kosovo, în Mongolia, unde a fost o tentativă de răpire similară, dar autorităţile au reuşit să împiedice aceste acţiuni mafiote. Pentru că ei nu merg pe căi legale, prin justiţie”, a spus Mustafa Oz, care atrage atenţia asupra faptului că lucrurile de acest gen nu s-au petrecut în ţări în care democraţia funcţiona ci numai în ţări în care raporturile democratice sunt fragile, mai scrie Mediafax.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.