Deutsche Welle: Criza din Transnistria ar putea fi o șansă pentru îmbunătățirea dialogului Chișinău-Tiraspol

Situația economică dificilă în care a ajuns regiunea transnistreană ar putea influența procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Concluzia aparține publicației germane Deutsche Welle.

Salariile bugetarilor din Transnistria întârzie, prețurile în regiunea cresc de la o zi la alta, transportul public a devenit cu plată pentru pensionari, prețurile la serviciile medicale au crescut, iar adaosul de 150 ruble transnistrene la pensiile bătrânilor a fost întrerupt. Administrația de la Tiraspol dă vina pe Moldova și Ucraina, care ar “bloca” regiunea, în timp ce presa rusă scrie că, în premieră, Federația Rusă a refuzat acordarea ajutorul umanitar de 100 milioane dolari, sumă pe care liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a solicitat-o de la conducerea Rusiei.

Așa zisul deputat de la Tiraspol, Dmitri Soin, spune că Moscova nu este tocmai de acord cu echipa lui Șevciuk și felul în care acționează aceasta pe timp de criză.

În același timp, ex-ministrul Reintegrării, Vasile Șova, este de părere că refuzul ajutorului umanitar pentru Transnistria nu este legat de criza economică prin care trece Federația Rusă pentru că “100 milioane de dolari nu sunt bani serioși pentru economia Rusiei”.

“În acest mod, Moscova a dat un semnat autorităților de la Chișinău că este disponibilă să reia negocierile constructive în vederea soluționării conflictului”, opiniază Șova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare