Desi donarea de singe este inofensiva – in Republica Moldova numarul de donatori voluntari continua sa fie redus

Studiul de evaluare a cunostintelor, atitudinilor si practicilor in populatia generala vizind donarea de singe in Republica Moldova, realizat de catre Proiectul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala "Prevenirea HIV/SIDA si a Hepatitelor B si C", de comun acord cu Ministerul Sanatatii, a aratat ca in Moldova numarul donatorilor voluntari neremunerati este redus si ca o buna parte din populatie considera eronat ca donarea de singe prezinta riscuri.
Rezultatele studiului au demonstrat ca doar o treime din respondenti intentioneaza sa doneze singe in viitor si doar 12% din grupul de virsta 18-30 ani au donat anterior singe. Mai mult decit atit, majoritatea respondentilor au mentionat ca prefera sa doneze singe pentru rude (37%) sau ca doresc sa fie remunerati pentru donare (23%) si doar 26 la suta au optat pentru donarea voluntara neremunerata.
Cu toate acestea, conform cercetarilor din domeniu, pacientii – recipienti de singe de la donatorii voluntari neremunerati sunt cel mai putin supusi riscului de a contracta astfel de infectii ca HIV, hepatita B si hepatita C. Donarea de singe in Moldova este in prezent inofensiva atit pentru donator, cit si pentru pacient. Echipamentul medical este de unica folosinta, iar tot singele donat este testat la HIV, hepatita B si C si la sifilis.
Studiul, a mai indicat ca majoritatea oamenilor nu stiu ca o persoana sanatoasa poate dona sange la fiecare 2-3 luni. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.