Descoperire unică într-o biserica din Suceava, ctitorită de Ştefan cel Mare. Preotul i-a uimit pe cercetători

Un preot din Bucovina i-a uimit pe cercetători cu descoperirea sa. De 15 ani, parohul bisericii Pătrăuţi din Bucovina studiază de unul singur modul în care razele soarelui se proiectează prin ferestrele lăcaşului de cult, ctitorit de Ştefan cel Mare.

Concluziile la care a ajuns i-au impresionat pe oamenii de ştiinţă. A ascultat cu uimire argumentele lui chiar şi ministrul Cercetării, scrie Observator.tv.

Soarele ajunge să apună în uşa bisericii şi să trimită lumina sa prin trei rânduri de uşi, până în sfânta masă. O asemenea proiecție există astăzi în templul de la Abu Simbel în sudul Egiptului.

Descoperirea unică pentru România a fost prezentată la nstitutul de Fizică Atomică din Capitală de preotul Gabriel Herea.

Razele soarelui care se proiectează pe zidurile bisericii Pătrăuţi descrie mai multe poveşti în funcţie de icoanele pe care le luminează.

Discutăm de o proiecţie solară la solstiţiul de iarnă, de Crăciun. Iar steaua pe care o parcurge acum, e steaua întrupării lui Hristos. Lumina soarelui vine pe stea. Luminează în altar şi arată grota Betleemului

Fizicieni, chimişti şi matematicieni aflaţi în public – toţi sunt impresionaţi de descoperirea preotului. Studiul său arată de fapt că Ştefan cel Mare a ctitorit biserica la 1487 urmând tipare complicate din geometrie şi astronomie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.