Deputatul George Mocanu despre subiectele concrete discutate la Comisia parlamentară comună moldo-română

Copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, senatorul român Florin Constantinescu a felicitat miercuri autoritățile de la Chișinău pentru modul cum decurg reformele pro-europene și a menționat necesitatea menținerii stabilității politice. Miercuri, după o pauză de doi ani, la Chișinău s-a desfășurat ședința Comisiei parlamentare comune, fiind luate decizii importante, menite să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii dar și să rezolve unele probleme existente.

Ședința comisiei va continua și joi, când va fi adoptată și declarația finală. Aceasta va conține o serie de puncte privind rezolvarea unor probleme concrete. „Am sesizat colegii cu privire la problema pașapoartelor românești deținute de cetățenii Republicii Moldova, care au expirat și care au fost obținute când erau minori. S-a propus urgentarea semnării unui memorandum dintre guverne care se referă la utilizarea sistemelor antigrindină la hotar. Avem încă legislația sovietică. Nu le putem utiliza și am văzut daunele care pot fi provocate. Am agreat să înaintăm demersuri către guvern pentru extinderea rețelei de puncte de trecere la frontieră”, a declarat copreședintele comisiei din partea Parlamentului de la Chișinău, deputatul George Mocanu.

Acesta a adăugat că în ultimii ani relațiile moldo-române au cunoscut o ascensiune semnificativă, fiind realizat un număr mare de proiecte comune cu sprijinul părții române.

Florin Constantinescu a felicitat autoritățile pentru modul cum au reușit să rezolve problema crearea majorității parlamentare pro-europene. „A fost greu, dar vă felicit pentru modul în care ați reușit să rezolvați și vă felicit că aveți o majoritate care dorește parcursul european. Am rămas cu o impresie foarte bună, mai ales consultând agenda problematicii pe care ați avut-o de rezolvat pentru parcursul european. Am constatat că aveți 68% din probleme rezolvate și până la 1 iulie sunt premise că veți reuși să le rezolvați în totalitate”, a declarat oficialul român.

El a menționat că România este cel mai important susținător politic și financiar al Republicii Moldova pe parcursul european și a accentuat că pentru continuarea acestui parcurs, Republica Moldova are nevoie de stabilitate. „Vă felicit pentru modul cum lucrați pentru parcursul european, pentru reformele pe care le faceți aici – domeniul justiției, economic, agricultură, infrastructură și altele. Lucrurile sunt bune, totul depinde cum reușiți să mențineți această stabilitate. Aderarea la UE depinde mult de modul cum reușiți să mențineți stabilitatea guvernamentală și legislativă” a declarat Florin Constantinescu.

Delegația Parlamentului României are programate la Chișinău o serie de întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

Ultima Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova a avut loc în iunie 2014, la București.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.