De Sfântul Nicolae, spre biserici şi mănăstiri (FOTO)

Sute de biserici îşi prăznuiesc protectorul spiritual pe şase decembrie. De Sfântul Nicolae (stil nou) vă îndemn să ajungeţi musai la unele din ele, pentru a gusta din plin din atmosfera sărbătorii, dar şi pentru a le admira frumuseţea arhitecturală. Am ajuns şi eu de mai multe ori la sfinte lăcaşuri care îşi au hramul de Sfântul Nicolae, de asta vin cu unele sugestii.

Începeţi cu Iaşiul. Aici se află o impresionantă perlă a ortodoxiei. Chiar în inima acestuia este Biserica „Sfântul Nicolae – Domnesc”, o ctitorie de seamă a Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, zidită între 1491-1492. Biserica este considerată drept una dintre cele mai vechi din Iaşi. Aţi mai putea poposi şi la alte sfinte lăcaşuri de la Iaşi, care-şi sărbătoresc hramul pe şase decembrie, cum ar: biserica din Copou, o ctitorie a lui Nicolae Iorga sau cea de la Socola.

De Sfântul Nicolae e incredibil de emoţionant la Bogdan Vodă din fermecătorul Maramureş. Biserica de aici este de la 1718 şi e iubită la nebunie de către oamenii locului. Şi dacă ţineţi calea Maramureşului ar fi minunat să treceţi pe la Budeşti, Glod, Fereşti, Corneşti şi Vişeu de Sus. În Ţara Bârsei, aşteaptă creştinii Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului

În strai de sărbătoare vor fi şi Catedralele de la Năsăud, Galaţi, Râmnic etc. La fel îşi sărbătoresc hramul mănăstirile: Almaş, Popăuţi, Bogdana, Aninoasa, Lăpuşna şi altele.

Înger la drum!
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.