De ce trebuie să ceri ajutor atunci când gelozia partenerului te sufocă

Elena* era constant presată de soțul ei, care era împotrivă ca ea să lucreze, fiindu-i teamă că va fi privită de alți bărbați și va primi atenție din partea lor. O urmărea întruna, să vadă dacă nu discută cu bărbații din colectivul ei. O aducea în fiecare zi la serviciu și tot el o însoțea înapoi acasă. 

Victimă a geloziei și a abuzului psihologic, Elena se gândea să-și părăsească soțul și să plece împreună cu cei patru copii peste hotarele țării. Despre situația femeii a aflat Aliona Arțîbușev, asistenta socială din Văleni și membră a Echipei Multidisciplinare (EMD) din sat. Împreună cu alți membri ai EMD, asistenta socială a discutat cu soțul Elenei și l-a îndemnat să se adreseze la un psiholog, dar și să încerce să facă terapie de cuplu.

Implicarea EMD a avut efect, soții au mers împreună la un psihoterapeut în Chișinău și timp de câteva luni au făcut terapie de cuplu. Acum familia a început o nouă etapă în relația lor, în care nu este loc de violență. 

Echipa Multidisciplinară este un grup de persoane cu funcții de răspundere, responsabile de prevenirea și combaterea violenței în familie, care activează în cadrul primăriilor din țară. În satul Văleni, raionul Cahul, din echipă fac parte primarul, polițistul de sector, asistenta socială, directorul gimnaziului, directorul grădiniței din sat, directorul și asistentul social de la Centrul Multifuncțional din localitate. 

„EMD înregistrează puține cazuri de violență, dar ne dăm seama că în realitate cazuri sunt mai multe, doar că victimele nu sesizează organele competente”, spune Aliona Arțîbușev, asistenta socială din Văleni. Aceasta spune că sunt cazuri când echipa se autosesisează, însă nu poate acționa fără declarațiile victimei. „Cred că se întâmplă astfel, fiindcă victimele se tem să-și piardă familiile” consideră Aliona Arțîbușev. 

Asistenta socială susține că în cadrul echipei multidisciplinare ar fi foarte util să activeze și un psiholog, dar, din păcate, în special în localitățile rurale nu există destui specialiști pregătiți pentru a oferi asistență în cazurile de violență domestică. 

Vezi mai jos ce cunosc despre violența domestică locuitorii satelor Văleni și Larga Nouă din raionul Cahul.

* Numele persoanei a fost schimbat pentru a păstra anonimatul.

Sursă imagine: Theconversation.com

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare