De ce sunt mai frecvente cutremurele pe timpul nopții

Numărul cutremurelor este mai mare atunci când Luna se află mai aproape de Pământ sau în nopțile cu lună plină, din cauza gravitației exercitate de satelitul Pâmăntului asupra plăcilor tectonice, scrie Times Of India citând seismologii de la Bhabha Atomic Research Centre.

Oamenii de știință au descoperit și că marile cutremure se petrec mai frecvent atunci când este Lună plină, iar Luna se află la perigeu (punctul cel mai apropiat de Pământ) decât atunci când este Lună plină, dar Luna se află la apogeu (poziția cea mai îndepărtată de Pâmănt), scrie Digi24.ro.

Cutremurele care se produc când avem Luna la perigeu în combinație cu Luna plină depășesc frecvent magnitudinea 6, spune dr. Vinayak G Kolvankar, seismolog la Bhabha Atomic Research Centre.

În același timp, spune Kolvankar, numărul cutremurelor și intensitatea lor scade pe parcursul zilei și este cel mai scăzut după-amiaza (între orele 15-16), apoi în creștere până spre miezul nopții.

„Această semnătură tipică diurnă a seismicității pare să fie constantă la nivel global, indiferent de perioadă, sezon, longitudine și adâncime”, a declarat Kolvankar.

Seismologii BARC și-au întemeiat cercetarea pe datele culese de-a lungul a 36 de ani, între 1973 și 2008, analizând diferite faze ale lunii și identificând modelele care se repetă.

Sursa: Digi24

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.