De ce străinii vin în R. Moldova să-și repare dinții

PE SCURT

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile orale sunt cele mai frecvente boli necomunicabile și afectează oamenii de-a lungul vieții, provocând durere, disconfort, desfigurare și chiar moarte.

Pentru că serviciile stomatologice în Europa sunt considerate scumpe, mulți europeni vin în Republica Moldova pentru a-și trata dinții. De asemenea, diaspora moldovenească revine periodic acasă, întrucât serviciile stomatologice ar fi mai ieftine. Moldova.org a cercetat prețurile de pe piața moldovenească, dar și din câteva țări din UE.

PE LUNG

Prețurile serviciilor stomatologice în cabinetele private încep de la 100 de lei. De exemplu, unele cabinete stomatologice s-au adaptat clienților străini și afișează pe site-ul lor prețurile în euro. În continuare, vă prezentăm prețuri ale unor servicii stomatologice în cabinetele private din Chișinău:

  • consultație și plan tratament – 6 euro
  • radiografie – 5 euro
  • obturația dintelui – 25 euro
  • igienizare – 30 euro
  • albirea chimică, o arcadă – 50 euro
  • proteză totală – 170-280 euro
  • implant dentar230-320 euro

Comparând, în Europa, prețurile sunt mult mai mari decât în Republica Moldova. De exemplu, în Marea Britanie o consultație la stomatolog costă în jur de 78 de euro, iar un implant dentar se ridică la prețul de 1900 de euro.

În Germania, prețul unei consultații cu o radiografie este de 150 de euro. Igienizarea costă aproximativ 60 de euro. Albirea dinților costă aproximativ 450 de euro.

În Lituania, prețurile sunt puțin mai mici. De exemplu, o consultație costă 15 euro. Albirea costă aproximativ 190 de euro, iar obturația unui dinte de lapte costă 40 de euro în unele cabinete stomatologice private.

Citește reportajul Moldova și copiii ei cu dinții nespălați

Potrivit indexului DMFT, în 2017, țările cu cel mai bun scor în sănătatea orală sunt, în ordine descrescătoare: Franța, SUA, Mexico, Canada, Elveția, Suedia, Marea Britanie, Finlanda, Germania, Danemarca.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare