De ce OMS a declarat urgență globală din cauza coronavirusului

WUHAN, CHINA - JANUARY 22: (CHINA OUT) A family wears masks while walking in the street on January 22, 2020 in Wuhan, Hubei province, China. A new infectious coronavirus known as "2019-nCoV" was discovered in Wuhan as the number of cases rose to over 400 in mainland China. Health officials stepped up efforts to contain the spread of the pneumonia-like disease which medicals experts confirmed can be passed from human to human. The death toll has reached 17 people as the Wuhan government issued regulations today that residents must wear masks in public places. Cases have been reported in other countries including the United States, Thailand, Japan, Taiwan, and South Korea. (Photo by Getty Images)

PE SCURT

Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de urgență globală pentru sănătate după ce cifra persoanelor infectate cu coronavirus a trecut de peste opt mii și s-a răspândit în aproape 20 de țări. Cei mai mulți bolnavi sunt în China, iar OMS solicită comunității internaționale să ajute țările cu sisteme de sănătate mai slabe, pentru a nu răspândi virusul.

PE LUNG

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că focarul noului coronavirus se răspândește rapid în China. Este o urgență globală pentru sănătate, desemnare rară făcută de Organizație ceea ce înseamnă că prezintă un risc internațional, transmite Vox.com.

Decizia de joi a venit în condițiile în care numărul de persoane diagnosticate cu virusul s-a ridicat la peste 8.200. Există, de asemenea, oameni în cel puțin 18 alte țări cu acest virus.

În ultimele săptămâni am asistat la apariția unui agent patogen necunoscut anterior, care s-a escaladat într-un focar fără precedent, a declarat directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit OMS, acum virusul există în alte 18 țări în afara Chinei, inclusiv până la zece cazuri de transmitere de la om la om în patru țări. Marea majoritate a fost legată de provincia Hubei din China, de unde a apărut focarul.

„Cu toate că aceste cifre sunt încă relativ mici, trebuie să acționăm împreună pentru a limita răspândirea suplimentară”, a spus dr. Tedros. El a semnalat, de asemenea, îngrijorarea OMS cu privire la daunele potențiale pe care virusul le-ar putea face în țările cu sisteme de sănătate mai slabe, apelând la comunitatea internațională să ajute.

Declarația urgenței globale este un instrument politic pe care OMS îl poate folosi pentru a atrage atenția asupra unei boli grave care a pus sănătatea oamenilor în pericol. Comunitatea globală trebuie să canalizeze resursele și să oprească răspândirea bolii peste granițe.

Focarul a fost raportat pentru prima dată la OMS de către oficialii chinezi în urmă cu o lună, pe 31 decembrie. Ipoteza principală a fost că virusul a apărut în Wuhan, un oraș de 11 milioane de oameni din provincia Hubei, răspândindu-se direct de la animale la oameni într-o piață din localitate.

Oamenii de știință încă încearcă să găsească originile focarului, dar de atunci, virusul s-a răspândit dincolo de Wuhan. Totuși, OMS a tărăgănat declarația de urgență internațională din cauza scăderii economice pe care o poate aduce atenția internațională asupra unei amenințări de boală. Potrivit Reuters, pierderile economice globale în urma focarului SARS din 2003 au fost de 40 de miliarde de dolari, iar produsul intern brut din lume „a suferit un impact de 0,1% din cauza focarului”.

Dar în săptămâna trecută, țările și-au sigilat deja frontierele în China, au emis avize de călătorie și au început repatrierea cetățenilor. Australia a luat măsura extraordinară de a trimite oamenii care se întorc din Wuhan, focarul Chinei, pe o insulă îndepărtată aflată la 1.200 de mile de coasta continentului. Între timp, numeroase companii aeriene – inclusiv British Airways – au anunțat că vor suspenda călătoriile în această țară.

Într-un comunicat de presă joi, dr. Tedros a declarat că comunitatea internațională ar trebui să ajute țările cu sisteme de sănătate mai slabe să se pregătească pentru focare, că țările ar trebui să lucreze pentru a combate răspândirea informațiilor false și zvonurilor și a împărtăși date și cunoștințe despre virus.

Dar, OMS nu a solicitat niciun fel de restricții de călătorie sau de comerț, cum ar fi închiderea frontierelor, refuzurile de viză. Persoanele din carantină sunt în stare bună.

Dr. Tedros a salutat, de asemenea, eforturile Chinei. „Am fi văzut până acum multe alte cazuri în afara Chinei”, a spus el. „În multe privințe, China stabilește un nou standard pentru răspunsul la focar.”

Focarul este încă centrat pe China continentală

Din cele 8.235 de cazuri confirmate, 8.124 au fost găsite în China continentală, cu peste jumătate în provincia Hubei.

Există, de asemenea, multe lucruri neclare în ceea ce privește virusul, inclusiv cât de letal este. La om, coronavirușii pot duce la simptome care variază de la răceală la pneumonie severă și moarte. Știm însă că, pe lângă decesele pe care virusul le-a provocat, au existat multe rapoarte despre persoane cu simptome foarte ușoare. Există, de asemenea, dovezi de cazuri asimptomatice.

Trăim [cu] și tolerăm o mulțime de viruși respiratorii”, a declarat Jennifer Nuzzo, senior savant la Johns Hopkins Center for Health din Statele Unire. „Unele dintre ele sunt chiar mai transmisibile decât estimările pe care oamenii le-au făcut. Dacă cercetătorii vor descoperi că noul coronavirus mai puțin sever, s-ar putea să ne îndepărtăm de el și să reducem răspândirea lui”, scrie Vox.com.

Foto principală: Getty Images

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare