Cum se menține în formă în autoizolare creatoarea proiectului Fit Mami

PE SCURT

Irina și Mihaela Galbura sunt autoarele proiectului Fit Mami, un program de consiliere, alimentație sănătoasă și sport pentru proaspetele mămici și nu numai. Irina locuiește în Irlanda și am vrut să vedem cum trece o săptămână din viața ei în carantină și cum se menține în formă în această perioadă.

PE LUNG

La început a fost un șoc, ca pentru noi toți, probabil. Dar, după două săptămâni de carantină mi-am spus „totul se întâmplă așa cum trebuie să se întâmple”. Încerc din răsputeri să-mi păstrez rutina zilnică formată de ani buni, ea mă ajută nu doar să mă mențin în formă, ci și să trec peste toate urcușurile și coborâșurile vieții.

Mă trezesc dimineața înaintea tuturor ca să reușesc să fac ritualurile matinale: stomach vacuum sau uddiyana bandha este primul exercițiu pe care îl fac și îl recomand tuturor, pe stomacul gol. Acest exercițiu energizează, îmbunătățește sistemul digestiv și ajută la obținerea unui abdomen plat. Atenție, acest exercițiu are și contraindicații, el trebuie practicat cu mare atenție sau chiar exclus de persoanele care au probleme ale tractului digestiv, menstruație, sarcină, ulcer. În cazul în care aveți dubii, cel mai bine este să consultați un medic. La început poate părea greu de executat, dar cu timpul, dacă este făcut corect și constant, poți obține rezultate frumoase.

Un alt ritual care mă ajută să mă mențin în formă, mai ales în această perioadă, este masajul cu peria uscată înainte de duș. Este preferatul meu, pe lângă faptul că te trezește binișor, stimulează sistemul limfatic, previne apariția celulitei și oferă un aspect elastic pielii. Periajul se face de jos în sus, adică de la extremități spre inimă.

Apoi beau apă călduță pe stomacul gol și din camera alăturată se aude “mamaaa!” E Matei, băiatul meu de 4 ani care tocmai a făcut ochișori.

La micul dejun prefer o masă ușoară și sănătoasă în fiecare zi a săptămânii. Una dintre gustările mele preferate este puddingul de semințe de chia cu lapte vegetal și câteva fructe proaspete sau congelate. Îl las peste noapte la frigider, iar dimineața mă umple de nutrienți și energie.

Apoi începe ziua de muncă. Îmi petrec cea mai mare parte a zilei în conferințe video: elaborăm un nou proiect de antrenamente împreună cu Mihaela, sora mea și co-fondatoare a brandului Fit Mami. Mihaela este antrenoare de sport de profesie și are o curiozitate de neoprit. Caută mereu metode noi și eficiente ca să transforme mișcarea în plăcere, nu într-un chin. Eu mă ocup mai mult de partea gastronomică, țin legătura cu fetele care participă în programul nostru și experimentez cu rețete noi.

Fie că e carantină sau nu, noi suntem mereu aproape de femeile care au nevoie de suportul nostru în recuperarea postnatală. Proiectul nostru, Fit Mami, nu este un program de slăbit. Este despre iubirea de sine, este despre comunitățile de femei care se ajută reciproc, este despre regăsirea echilibrului. Este despre mișcarea conștientă și plăcerea pe care o găsim în mișcare și în alimentație.

Printre conferințe video îmi fac și timp pentru proceduri, mișcare și, mai ales, pentru descoperirea rețetelor noi, gustoase, din ingrediente accesibile și pline de nutrienți.

Deși, pentru că am un copil mic, autoizolarea nu se prea deosebește de rutina mea zilnică, am încercat să văd partea plină a paharului și să-i găsesc și câteva avantaje. Am reluat studiile online pe care le-am început și planific să absolvesc un curs de nutriție holistică.

În aceste vremuri, aș vrea să mai ales să le transmit un mesaj mămicilor și tuturor fetelor care își fac griji că autoizolarea le va afecta felul în care arată și se simt. Dragi femei, este o perioadă grea și fiecare o trece cum poate și știe mai bine. Încercați să găsiți și părțile pozitive ale acestei perioade. Aveți grijă de cei dragi, aveți grijă de voi și nu uitați niciodată de iubirea de sine, de acolo pornește totul. Vom trece și peste asta, împreună.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.