Cum să ai un 14 februarie feminist

Red heart in light bulb on blue background with copy space. Valentine's day, Creative idea, Inspiration Concept.

E mijloc de februarie și vine din nou ziua în care omenirea se împarte în două: cei care adoră și cei care urăsc Sfântul Valentin. Indiferent din care categorie faci parte sau dacă te afli undeva la mijloc, implicațiile sexiste și heteronormative ale acestei sărbători sunt evidente: bărbații simt presiunea să facă cadouri scumpe și să fie romantici, iar femeile să arate bine sau să primească cadouri. Pe rafturile magazinelor vezi imagini cu cupluri fericite, formate dintr-un bărbat și o femeie, nicidecum homosexuale.

Această sărbătoare americană vine la pachet cu o grămadă de probleme, cum ar fi consumerismul excesiv sau excluderea cuplurilor care nu sunt heterosexuale și a persoanelor non-binare. De asemenea, persoanele care nu au un partener romantic s-ar putea simți excluse sau, dimpotrivă, sub presiunea de a-și găsi pe cineva sau a merge la o întâlnire în aceste zile. La fel ca și cei care nu au resurse ca să sărbătorească sau nu sunt fericiți în relația pe care o au.

Noi vrem ca 14 februarie să se transforme într-un motiv de discuție și de dragoste, un motiv să ne bucurăm, să ne iubim și, de ce nu, să facem lumea un pic mai bună.

Iar felul în care alegi să sărbătorești Sfântul Valentin ar putea să-ți schimbe perspectiva asupra zilei de 14 februarie. Pentru că e anul 2021 după Hristos, noi venim cu câteva idei ca să ai o zi a îndrăgostiților originală, interesantă și, desigur, feministă.

un pic de self love

Indiferent dacă ai pe cineva sau ești single, ziua îndrăgostiților este ocazia perfectă să-ți demonstrezi dragostea față de tine însăți/însuți. Gândește-te bine la o chestie pe care ți-o dorești de mult timp și fă tot posibilul să o obții, fie că e vorba de câteva zile de concediu, un kilogram de zefire sau jumate de oră de masaj.

Sau, poți să folosești această zi ca să faci activitățile care-ți aduc plăcere – sport, gătit, meșterit chestii sau dormit. Tu știi cel mai bine ce-ți aduce plăcere și asta e ziua numai bună ca să te abandonezi propriilor plăceri.

O altă idee este să-ți scrii o scrisoare de dragoste ție din viitor. Cu dorințe, cu urări, cu amintiri pe care să le citești peste un an, cinci sau zece.

Dacă îți place să asculți podcasturi, îți recomandăm Her Art, despre artiste din lumea întreagă, realizat de Nata Andreev.

Eropedia este un podcast lipsit de prejudecăți despre relațiile de dragoste în toate felurile care exista ele, educație sexuală, sexualitate, stereotipuri și sexism.

Și, pentru că o lume feministă nu poate exista fără bărbați feminiști în ea, în caz că ai copii vrem să-ți recomandăm și o carte despre educația băieților Crescandu-l pe Cain.

cadouri feministe

A sunat 2008 și-a zis că vrea cutia cu ciocolate și trandafirul în celofan de plastic înapoi. E timpul pentru cadouri mai interesante și mai utile. Iată câteva idei.

Nesupusele este o carte despre femei din lume și din România pe care trebuie să le știi. Deși este creată ca o carte de povești pe care poți să o citești copiilor, sunt sigură că va plăcea și adulților.

Fie că ești în cuplu sau nu, jucăriile sexuale pot transforma ziua îndrăgostiților în una memorabilă. Dacă nu știi de unde să începi sau ce ți s-ar potrivi mai bine, îți recomandăm s-o urmărești pe sexologa Natalia Pavalachi, care abordează teme sexuale variate și face și review-uri pentru jucării sexuale.

Și desigur, unul dintre cele mai bune cadouri sunt experiențele: spa, masaj, restaurant, călătorie – acestea vor rămâne mereu în trend. Doar nu uita că încă mai trecem printr-o pandemie globală și ai grijă să respecți regulile ca să te protejezi pe tine și pe cei dragi.

Dacă totuși nu-ți imaginezi ziua îndrăgostiților fără o cutie de ciocolate, îți recomandăm să alegi unele speciale. Amarawia face ciocolate raw vegane delicioase, care se topesc în gură. Le-am încercat, credeți-ne pe cuvânt.

donează/fă voluntariat pentru o cauză feministă

Și nu în ultimul rând 14 februarie poate fi o ocazie bună să contribuim la o cauză de care ne simțim apropiați. Poți dona bani, timp sau poți lăsa un mesaj următoarelor organizații ca să întrebi „hey, cum pot să vă ajut?”:

La Strada luptă împotriva traficului de ființe umane, a violenței în familie și violenței sexuale. Mai multe astfel de organizații poți găsi la Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”.

GENDERDOC-M este o organizație care apără și promovează drepturile persoanelor LGBT în țara noastră.

Indiferent dacă sau cum sărbătorești, îți dorim o zi plină de iubire pe 14 februarie!

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.