Connect with us

Diverse

Cum să ai grijă de încălțămintea ta în perioada toamnă-iarnă

Publicat

pe

Sezonul rece aduce, odată cu temperaturile scăzute, ploi și ninsori. Respectiv, încălțămintea de calitate și bine întreținută este esențială pentru această perioada – pentru confort, dar și pentru a evita răceli și alte boli caracteristice perioadei reci. Știm, o pereche de încălțăminte calitativă de iarnă poate goli ușor portofelul. Iată de ce oamenii au căutat (și au găsit) diverse metode de a prelungi la maxim viața încălțărilor.

Îngrijirea încălțămintei, astăzi, nu mai este un lux sau o practică ieșită din comun, ci mai degrabă o necesitate. Totuși, acum o mie de ani, existau persoane plătite ca să lustruiască pantofi. Această profesie – de lustruitor – a apărut încă de la începutul secolului XIX și s-a răspândit rapid în lume. Chiar și acum mai există oameni care-și câștigă pâinea lustruind pantofii cuiva.

Enlarge

malcolm-x-2-
Puțini știu că, până a deveni cunoscut ca un aprig luptător pentru drepturile oamenilor de culoare din SUA, Malcolm X a început să-și câștige banii curățând pantofii într-un club de noapte.

Renumitul interpret de muzică Soul, James Brown, cânta și dansa în timp ce lustruia pantofii pe o stradă din orașul Augusta, Georgia. Stradă care ulterior a fost numită în cinstea sa.

Ei bine, mulțumită internetului și a progresului tehnologic, nu mai e nevoie de specialiști ca să-ți păstrezi încălțămintea într-o stare bună. Există și un set de șiretlicuri și sfaturi utile pentru îngrijirea încălțămintei.

Ai grijă ca încălțămintea să fie mereu curată!

Noroi, apă sau zăpadă – toate pot afecta încălțămintea. Iată de ce este important să o ții mereu curată. O poți face cu o simplă cârpă umedă, însă pentru a păstra luciul pantofilor sau cizmelor din piele – folosește produse specializate, cum ar fi buretele sau crema universală.

Cu cât mai des le lustruiești, cu atât mai mult îți vor servi!

Ca să nu cheltuiești sume enorme de bani în fiecare iarnă pentru încălțămintea nouă, îngrijirea acestora trebuie să devină o rutină zilnică.

  • Nu purta încălțămintea mai multe zile la rând. La fel ca tine, aceasta are nevoie de odihnă. Iar pentru ca să eviți transpirația picioarelor și mirosurile neplăcute, folosește un deodorant pentru încălțăminte în fiecare zi, după ce ajungi acasă și te descalți.
  • Dacă te-a prins ploaia sau ninsoarea și ai încălțămintea este udă, nici într-un caz să nu o usuci pe lângă vreo sursă de căldură, cum ar fi caloriferul. De la căldură, încălțămintea riscă să se contracte și să se scorojească. Și ferește-o de razele solare! Pielea naturală și cea întoarsă poate să se decoloreze.
  • Încălțămintea din piele tinde să prindă crăpături, mai ales dacă este purtată des. Însă aceasta nu este o sentință. Șterge pantofii cu ulei din ricin, apoi lustruiește-i cu o cremă de ceară. Iar pentru a păstra mai mult timp aspectul lucios – folosește de fiecare dată lavete sau cârpe curate.
  • Același ulei de ricin sau cel de măsline, fie alte substanțe grase îți vor proteja încălțămintea de apă. Aplică un strat pe pantofi înainte de a-i șterge cu crema specială.
  • Pentru a obține un luciu mai durabil și sclipitor – adaugă câteva picături de alcool în crema pentru pantofi.
  • Înainte de a aplica oricare dintre soluții, asigură-te că încălțămintea este curată.

Micile deteriorări nu sunt o sentință, iar pantofii pot căpăta oricând o „viață nouă”

Micile zgârieturi, crăpături sau pete nu înseamnă sfârșit pentru pantofii sau cizmele tale. Guma de șters îți poate fi de ajutor în acest caz – ea acoperă nu doar zgârieturile de pe pielea naturală, dar și petele de pe pielea întoarsă. Iar ca acestea să arate ca noi, folosește vopsea specializată – pentru piele netedă și întoarsă.

Nu uita, la fel ca orice alt produs din casă, încălțămintea va rezista mai mult dacă o vei păstra cu grijă.

P.S. Un ultim sfat – pentru ca să-ți alegi o pereche comodă de încălțăminte pe măsura potrivită – cumpără-o seara, întrucât după o zi de mers, piciorul se umflă.

Acest articol a fost realizat de Moldova.org în parteneriat cu Angro Global Market. Ca să te asiguri că ai la îndemână toate cele necesare pentru îngrijirea încălțămintei, accesează site-ul Angro Global Market, o vei găsi o gamă bogată de produse pentru îngrijirea încălțămintei de la brandul SHOW, acum și cu prețuri speciale.

Citește mai departe

Diverse

Actrița Tatiana Raețcaia pregătită de „rolul” dificil la „Chefi la cuțite”

Publicat

pe

De către

Tatiana Raeţcaia este o actriță în vârstă de 27 de ani și o mamă tânără. Ea a acceptat un nou rol, dar de data aceasta nu pe scenă, ci în bucătărie. Artista a venit la „Chefi la cuţie” deoarece s-a plictisit să stea acasă, în concediu de maternitate, și pentru că emisiunea i se pare „o provocare”.

Înainte de a intra în concediu de maternitate, Tatiana Raeţcaia, în vârstă de 27 de ani, a lucrat ca actriță la Teatrul Eugen Ionesco din Chișinău. Pe soțul ei l-a cunoscut la un festival de teatru din Chișinău, după care au vorbit pe internet timp de câteva luni – și așa a ajuns ea la București.

M-am hotărât să vin, pentru că m-am plictisit să stau acasă și aici e o chestie care o să mă provoace, o să-mi stârnească emoții și o să mă facă să mă simt oarecum ca pe scenă. O să am de jucat un rol și e cel mai greu rol, pentru că este acela al Tatianei Raeţcaia.

Tatiana Raeţcaia a pregătit pateuri cu vișină, varză și cartofi.

Pe contul ei de facebook, Tatiana a declarat că a primit cuțitele, ceea ce nu a fost arătat în video.

Chiar m-au provocat, chiar m-au scos din zona mea de confort…
Nu inteleg acest montaj pentru ca au taiat chiar inainte de momentul cand sa-mi dea Cuțitele.
Dar va zic eu, am luat 2 cuțite!

Citește mai departe

Diverse

Bucurie pentru studenți: Accesul în cămine va fi permanent, iar lumina nu se va stinge după ora 24:00

Publicat

pe

De către

Căminele din subordinea instituțiilor de învățământ de stat urmează să fie dotate suplimentar cu calculatoare conectate gratuit la internet, minim 2 mașini de spălat și minim o mașină de uscat hainele.

Prevederi în acest sens sunt incluse într-o hotărâre aprobată astăzi de Guvern, ce prevede îmbunătățirea condițiilor de funcționare a căminelor menționate.

Potrivit acesteia, administratorii căminelor vor fi obligați să asigure folosirea adecvată, neîntreruptă, cu excepția orelor sanitare, de către locatarii căminelor a mașinilor de spălat și de uscat haine, precum și folosirea spațiilor pentru baie.

O altă prevedere importantă presupune ca accesul în căminele instituțiilor de învățământ superior să fi asigurat permanent. De asemenea, se exclude obligativitatea deconectării luminii după ora 24:00 în alte încăperi decât cele de uz comun, cât și interzicerea utilizării obiectelor suplimentare de iluminare și încălzire de către locatarii cazați în cămine.

Potrivit documentului,  comisiile de cazare constituite în instituţiile de învăţământ vor mediatiza, obligatoriu, inclusiv pe web site-ul instituției, cu cel târziu trei săptămâni până la finele lunii mai: a) numărul de locuri de cazare pentru fiecare cămin, în parte, din numărul total de locuri de cazare din acestea; b) criteriile aplicate la repartizarea acestora; c) alte condiţii ale procedurii de cazare.

Pentru elevii, studenții, masteranzii și doctoranzii înmatriculați în anul I de studii, această informație urmează să fie mediatizată cel târziu la momentul deschiderii concursului de admitere.

Totodată, organele de administrare a căminelor vor fi obligate să asigure condițiile necesare de acces și de trai pentru persoanele cu dizabilități.

Citește mai departe

Diverse

Biserica Catolică propune o alternativă jocului Pokemon Go

Publicat

pe

De către

Cea mai nouă platformă bazată pe ideea din spatele Pokemon Go este realizată de Biserica Catolică şi are rolul de a îi impulsiona pe copii spre cunoașterea religioasă. Follow JC Go este o clonă a jocului virtual Pokemon Go, unde sfinții și personajele biblice au luat locul pokemonilor.

Elementele principale sunt aceleași ca la aplicația „Pokemon Go”, oferind posibilitatea de a călători în jurul lumii prin locuri reale și de a folosi camera telefonului pentru a prinde caractere virtuale. Doar că, spre deosebire de caracterele Pokemon, cum este Pikachu, jucătorii vor căuta sfinți și alte personaje religioase.

„Follow JC Go” nu are săli de sport deci jucătorul nu va putea crește personajul credincios, iar elementele de luptă din „Pokemon Go” sunt înlocuite cu întrebări filozofice, la care jucătorii trebuie să răspundă de fiecare dată când vor descoperi sfinți noi.

Enlarge

104008404_followjcgo
Follow JC Go are ca scop informarea a tinerilor despre credința catolică

Odată colecționate toate personajele, în joc își va face apariția Iisus Hristos, care le va conduce și va avea grijă de ele. Va trebui să te plimbi în împrejurimile bisericilor pentru a găsi obiecte „consumabile” pe care să le aplice pe echipa personală.

Deasemenea, jocul încurajează rugăciunea zilnică. De fiecare dată când jucătorii trec pe lângă o biserică sau un spital, ei primesc o notificare de la aplicație. Astfel, ei pot să se roage pentru bolnavii care se află în acel spital. Jucătorii sunt încurajați să facă donații în scopuri caritabile prin intermediul „Follow JC Go”, primind în schimb monede virtuale.

Aplicația a fost dezvoltată de gruparea religioasă catolică spaniolă Fundacion Ramon Pane, fondurile investite ridicându-se la suma de 500.000 de dolari. Jocul este activ doar în Spania şi Italia.

Conform declarației directorului executiv al fundației pentru portalul catolic Crux Now, Ricardo Grzona,  chiar dacă jocul nu a fost creat sau produs de Vatican, Papa este un mare fan al jocului.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com