Cum punem la muncă banii strânși la ciorap? Explică un tânăr investitor

Evenimentele din ultimii ani ne fac să ne gândim tot mai mult la viitorul nostru și siguranța financiară. Inflația, prețurile în creștere continuă, nesiguranța, „ne provoacă” să cheltuim mai puțin, să încercăm să câștigăm mai mult și să punem bani „la ciorap”. Puțini dintre noi însă iau în calcul perspectiva de a investi economiile. Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine ce sunt investițiile și cum funcționează, am vorbit cu Vlad Caluș, tânărul investitor care ne ghidează în gestionarea finanțelor personale. 

Cum ne schimbăm mentalitatea?

Primul și cel mai complicat pas este să ne regândim și schimbăm percepția despre câștigul banilor și economii. Mulți dintre noi rămân blocați în scenariul clasic, în care terminăm o facultate, găsim un loc de muncă, iar singura noastră sursă de venit este salariul de la sfârșitul lunii. Totuși, există și alte modalități de a câștiga și înmulți banii, iar totul este mult mai ușor decât pare la prima vedere. „Din păcate, noi am fost crescuți într-o societate în care investițiile sunt doar pentru domnii cu cravată de la Wall Street, pe care îi vedem în filme, dar nu este așa”, afirmă Vlad Caluș. Tânărul spune că totul începe de la dorința de a cheltui cât mai eficient banii pe care îi câștigăm, iar de aici pornește o cale lungă în care căutăm, învățăm și ne obișnuim să gestionăm finanțele personale. De la crearea unui buget lunar, reducerea cheltuielilor și economisirea banilor, putem ajunge treptat la investirea lor, cu perspectiva de a-i înmulți în viitor. 

Ce sunt investițiile?

Simplu vorbind, investițiile sunt capitalul, adică banii pe care tu îi investești printr-o anumită modalitate și care în viitor îți pot aduce profit. „Poți să investești într-un activ, care pot fi titluri de stat, obligațiuni, depozite la bancă, acțiuni, fonduri mutuale, metale prețioase, imobile etc.”, spune Vlad. 

Sunt două modalități prin care putem câștiga:

  • Aprecierea în valoare a capitalului. De exemplu, am cumpărat o casă cu 10.000 de dolari, iar mai apoi o vindem cu 20.000 de dolari. Profitul nostru îl reprezintă diferența pe care care am primit-o la vânzarea bunului.    
  • Dividendele pe care le primim în mod regulat. De exemplu, dăm în chirie un apartament pe care l-am cumpărat și primim bani în fiecare lună. Tot în același mod lucrează și depozitele la bancă.

„Există foarte multe opțiuni de a investi. Dar trebuie să ne dăm seama că investițiile implică o anumită doză de risc. Riscul și randamentul investițiilor sunt direct proporționale: cu cât mai mare este riscul, cu atât mai mare poate fi randamentul și invers”, adaugă Vlad. 

Ce opțiuni de investiții avem?

Există mai multe opțiuni de a-ți investi banii după gustul și buzunarul tău:

  • Depozitele în bancă. Aceasta este una dintre cele mai sigure metode de a investi, însă nu asigură un profit prea mare. 
  • Titlurile de stat sau obligațiuni de stat. În Republica Moldova există două opțiuni: bonurile de trezorerie și obligațiunile de stat. Ele sunt asemănătoare cu depozitele în bancă, însă în acest caz dai banii tăi „la păstrare” statului. Poți investi o anumită sumă de bani pentru o perioadă determinată, iar în schimb statul îți oferă x% dobândă anual. La încheierea perioadei stabilite, poți să-ți recuperezi banii.

Citește și: Ministerul Finanțelor a emis pentru prima dată în activitatea sa obligațiuni de stat cu scadența de 5 ani cu plasare pe piața de capital”

  • Obligațiunile municipale. Sunt instrumente care ne permit să investim în primărie, fiind puțin mai riscante din cauza specificului de gestionare a bugetului. Funcționează pe același principiu ca și obligațiunile de stat, dar în acest caz primăria „împrumută” bani de la locuitori pentru cheltuielile localității. De anul trecut, în premieră, mai multe primării de la noi din țară au decis să lanseze obligațiuni municipale. 

Citește și:Ce sunt obligațiunile municipale și cum putem contribui la dezvoltarea localităților din țară. Explicăm”

  • Imobile. Este o metodă sigură de investiție, însă necesită multă implicare și efort. O casă sau un apartament poate aduce profit în viitor, fie dacă decizi să o dai în chirie, fie să o vinzi. 
  • Acțiunile companiilor. Sunt o opțiune de investiție mai riscantă, în comparație cu precedentele. Acțiunile sunt o investiție în timp, căci profitul lor este direct proporțional cu perioada de timp cât investești. Acțiunile pot aduce venit în două moduri: dividendele de x% pe care le primești anual sau profitul pe care îl obții la vânzarea ulterioară a acestora.  
  • ETF (Exchange-Traded Fund) (tr. en. Fond Tranzacționat la Bursă). Reprezintă fonduri de investiții, care îți oferă posibilitatea să investești fără mari eforturi, în acțiunile mai multor companii concomitent, uneori și câteva sute. Asta minimizează riscul de a pierde banii și crește profitul.   
  • Fonduri mutuale. Sunt fonduri de investiții, de obicei create de bănci, fiind asemănătoare unor ETF-uri. Sunt mult mai scumpe în comparație cu ETF-urile, dar asta nu înseamnă neapărat că pot aduce un profit mai mare. Avantajul lor este comoditatea, alegi un fond care va investi în locul tău lunar conform unei strategii, fără ca tu să pierzi timp pe asta. 
  • Metale prețioase: aur, argint, platină. Poate fi o investiție sigură, însă cu un profit mic. La noi în țară nu există posibilitatea de a cumpăra lingouri de aur sau argint, fiind disponibile doar monedele comemorative emise de BNM. Această posibilitate însă, există în țara vecină, România. O altă opțiune pentru doritorii de a investi în metale prețioase sunt ETF-urile în care poți cumpăra și vinde metalele prețioase online.

Ce este bursa de valori și cine sunt brokerii?

„Simplu, bursa de valori este o piață imensă care ajută companiile să-și crească capitalul”, explică Vlad Caluș. De exemplu, există mai multe metode prin care o companie poate obține banii de care are nevoie:

  • poate apela la o bancă pentru a cere un împrumut, fiind nevoită să restituie banii și procentele de credit;
  • o altă opțiune este să găsească un investitor sau un fond de investiții, căruia să-i propună un anumit procent din active în schimbul sumei de bani de care care are nevoie;
  • ultima opțiune este ca această companie să se lanseze la bursa de valori, unde va avea posibilitatea să-și vândă acțiunile pentru a acumula bani. Această opțiune se dovedește cea mai eficientă pentru foarte multe companii. 

Astfel, la bursa de valori sunt expuse acțiunile companiilor din întreaga lume, de la companii mai mici, la cele recunoscute internațional. Dacă anterior bursa avea o locație fizică, acum toate tranzacțiile sunt în format electronic și pot fi monitorizate online. 

La tranzacțiile în cadrul bursei au acces doar brokerii, care sunt intermediari între bursă și investitor. „În trecut, brokerii erau domnii în costum și cravată, mereu pe fir, pentru că investitorii trebuiau să sune pentru a cumpăra acțiunile. Acum brokerii sunt platforme online, pe care le poți accesa chiar de la tine din telefon”, spune Vlad Caluș.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.