Cum poți transforma pasiunea pentru hainele cu motive tradiționale într-o afacere. De vorbă cu Polina Celac

polina celacContabilă de meserie, dar artist desăvârșit în suflet, Polina Celac a reușit să-și realizeze recent unul dintre visele sale – un atelier de croitorie tradițională. Este originară din Bălți, însă Iașiul i-a devenit a doua casă de mai bine de 14 ani – acolo unde muncește mult și creează haine de o tandrețe care te cucerește imediat.

A reușit să obțină câteva finanțări din fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii sale, iar ambiția și dăruirea sa au făcut să se nască creațiile Ie Ciocârlie. “Prințesa din copilărie s-a trezit în sfârșit și și-a cerut tributul”, spune zâmbind Polina despre motivația ce a stat la baza acestei idei.

Vorbește cu multă pasiune despre domeniul de unde vine și spune că niciodată contabilitatea nu a adus-o într-o zonă de confort în care să se plictisească – “meseria de contabil te ține mereu în priză, legislația fiscală este ca apa ce se scurge printre degete, în continuă schimbare ca un argint viu”. Anume cunoștințele din acest domeniu au ajutat-o să acceseze mai multe fonduri nerambursabile, iar acum, la rândul ei, își ajută clienții și le oferă cele mai frumoase haine care promovează frumosul și tradițiile populare.

ie ciocarlie 5

Motivele tradiționale – codul pământului de unde provii

Am lansat această afacere pentru că de viața la țară îmi tânjește sufletul, de iarbă, de mirosul pământului de după scăldatul ploilor, de gustul devărat pe care doar la țară îl pot culege. Ce sunt, de fapt, motivele tradiționale? Codul pământului de unde provii. Pe vremuri puteai citi după motivele de pe cămașă povestea vieții autorului acelui veșmânt. Eu nu fac haine cu motive tradiționale – eu reproduc poveștile oamenilor prin pași de broderie.

Istoria adevărată a broderiei românești o găsesc pe acest site, iar ideile pentru inovare de la draga doamnă Mihaela Iiuliana Dumitrescu (atelierul Demetria din București), Oksana Polonets (atelierul cu același nume din Kiev), Sveta Bubrak (atelierul Svitlo din Kiev), plus încă câteva surse, dar … cum e în emisiunea how is made? Îți arată, îți arată – dar până la un punct.

ie ciocarlie 3

Cum a început povestea

Văzându-mă cu proiectul început, cu mașinuțele de cusut, brodat, surfilat, m-am oprit din avânt ca să simt gustul începutului, să nu mă arunc în etapa a doua, etapa producției, fără să storc totul din sentimentul de început. E ca în dragoste, fiorul de început e cel mai important, restul s-a vedea.

Am trăit acel moment trei sau patru luni, plimbându-mă printre echipamentele frumos aranjate, care așteptau să realizeze costume pentru zâne și feți frumoși, până am hotărât că e timpul să angajez oameni pentru a pune la treabă utilajele achiziționate.

După a urmat prezentarea miresei, adică a atelierului – târguri, prezentări de modă, am fost invitată la Kasta Morrely Fashion Week și la Festivlul de Creație ArtEast Iași. Frumoase realizări, la prima prezentare a costumațiilor de la atelier am avut emoții, un pic de boce, sunt om.

Acum suntem, eu și atelierul, în etapa a 3-a, a convețuirii conjugale, orice zi și orice zâmbet din partea clienților îmi sunt realizări.

ie ciocarlie 2Primii clienți

Primul cumpărător de ii este soțul colegei de la ultima școală absolvită, cântărețul de muzică populară Dragoș Mihai Pintilii, el a fost cel care a dat tonul afacerii, mi-a zis că este anul iilor, nu știu dacă e anul, dar vara iilor este sigur.

Așa că prima mea cămașă bărbătească cu motive tradiționale din zona Iașului a fost purtată pe scenă de ziua de naștere a Marelui Artist Ștefan Pintilie. Au urmat alți prieteni, prietenii prietenilor, doritori de pe net, în special Facebook. În majoritatea cazurilor costumațiile sunt comandate pentru evenimentele speciale, nuntă, cadou de nuntă, botez, toate în stil tradițional, mulți aleg să ofere drept cadouri iile noastre stilizate sau pentru a le purta zi de zi.

Timpul de realizare a unei bluze este de 3 zile: croit, brodat, cusut, finisat. Procesul de broderie durează cel mai mult, ocupă mult spațiu și mult timp. Preferatele piese sunt trei, sunt trei costume stilizate, au broderie cu aceleași motive, diferă culorile, motivul l-am preluat din zona Putnei, iar culorile din tricolorul românesc, transpuse în palitra bisericească, culori mai estompate, calde și liniștite. Cu ele am prezentat atelierul la catwalk-ul autohton.

În aceste luni am învățat să lucrez la mașini de cusut și de brodat – cel mai important pentru mine. Restul bagajului de învățăminte le-am preluat din viața de contabil. Atelierul e încă un motiv serios să termin Universitatea de Arte.

ie ciocarile

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.