Connect with us

Opinii

Cum ne-a păcălit grâul. O scurtă istorie a omenirii

Publicat

pe

*Pentru a citi, ascultați: 

Dacă stați acum la laptop, vă doare puțin spatele, să știți că de vină este revoluția agricolă. Asta ne spune Yuval Noah Harari în Sapiens: o scurtă istorie a omenirii. Tot el ne povestește că viața nu prea are vreun sens, că libertatea și egalitatea sunt niște mituri și că poate e bine să ne mulțumim cu ceea ce avem. Cartea a fost publicată în 2011 în ebraică și tradusă în 2014 în limba engleză. De-atunci o puteți găsi prin toate librăriile, iar prietenii voștri care o citesc vor împărtăși mereu informații din carte, de exemplu, despre fauna gigantică din Australia, care a dispărut doar prin simpla venire a omului pe continent. Cartea prezintă nepretențios istoria omenirii și ne amintește de ce nu ar trebui să ne luăm prea tare în serios. Chiar dacă unii au criticat-o pentru senzaționalism, exagerări și unele inconsecvențe, este o lectură necesară pentru orice om care vrea să înțeleagă ce se întâmplă cu el și în jurul lui.

***

Harari spune că trei revoluții au format istoria oamenilor: cea cognitivă (cam 70.000 de ani în urmă), cea agricolă (cam 12.000 de ani în urmă) și cea științifică (500 de ani în urmă).

Patru sute de mii de ani în urmă, homo sapiens era la mijlocul lanțului trofic și doar de 100 de mii ajunge în fruntea acestuia. Altor fruntași le-au luat milioane de ani, oamenii însă s-au cam grăbit. Această repeziciune îi face mai plini de frici și anxietăți, respectiv mai nemiloși și mai periculoși. Multe din calamitățile istoriei, războaie și catastrofe ecologice s-au întâmplat datorită acestei grabe.

Homo sapiens a cucerit lumea, cel mai probabil, prin limba unică. De ce doar oamenii au însușit graiul? Una din teorii este că o mutație genetică accidentală a modificat conexiunile creierului, respectiv i-a permis să gândească altfel și să comunice folosind un nou tip de limbă. O altă teorie spune că felul unic de a vorbi a evoluat din necesitatea de a împărtăși informație despre alte persoane. Un fel de bârfe. Chiar dacă teoria bârfelor sună ca o glumă, autorul ne asigură, că nenumărate studii o susțin. Astfel, omul începe să discute despre lucruri abstracte, creează mituri, care să unească mulțimi și să ajute la conviețuirea în imperii.

Harari idealizează perioada vânătorilor-culegători, iar revoluția agricolă o numește o mare păcăleală. Vânătorii (deși mai mult culegătorii) erau cei mai cunoscători și abili oameni din istorie. Supraviețuirea în acea eră cerea abilități excelente. Există dovezi care arată, creierul oamenilor chiar s-a micșorat după perioada vânătorească. În același timp, culegătorii nu se oboseau prea mult cu lucrul, cum o facem noi azi cu cele 40-45 de ore pe săptămână.

Dar perioada dietelor variate, multiplilor parteneri sexuali, copiilor crescuți în comun, hoinărelii prin lume, se termină o dată cu domesticirea grâului. Sau, cum spune autorul: noi nu am domesticit grâul, ci el ne-a domesticit pe noi. Domestica vine din latinul domus, care înseamnă casă. Cine locuiește în casă? Nu grâul. Omul. Surprinzător, dar Revoluțiile Agricole apar concomitent în diferite colțuri ale lumii.

Grâul se cultivă câteva luni, apoi roada se culege, apoi trebuie depozitată. Astfel, omul trebuie să se stabilească pe un loc anumit. Așezămintele de oameni devin tot mai aglomerate, dense și neigienice, deseori, surse de epidemii. Mai mult, studierea scheletelor antice arată că tranziția spre agricultură a adus o serie de boli ca herniile sau artrita. Cred că deja începeți să credeți autorul că înainte era mai bine.

Vânătorii-culegători au străbătut lumea în grupuri mici timp de milioane de ani. În perioada agricolă, apar orașele și imperiile, iar instinctul de masă nu prea a avut timp să se dezvolte. Pentru conviețuire, apare credința împărtășită în miturile despre zei, patrie și societăți pe acțiuni.

Harari merge mai departe spunându-ne că ideea egalității între oameni de asemenea este un mit. În ce sens oamenii sunt egali între ei? Există vreo realitate obiectivă, în afară de imaginația umană, unde suntem cu adevărat egali? Sunt oamenii din punct de vedere biologic egali între ei? Autorul ne mai spune că și libertatea există doar în imaginația noastră. Noi credem într-o anumită ordine nu pentru că obiectiv este adevărată, dar pentru că a crede în ea ne face să cooperăm mai eficient pentru o societate mai bună.

În tot acest amestec de mituri și prejudecăți, autorul spune că anume disonanța cognitivă este vitală pentru noi. Consecvența este pentru mințile monotone. Dacă oamenii nu puteau avea credințe și valori contradictorii, probabil ar fi fost imposibil de a forma și menține orice cultură umană.

Ne uităm noi la telefonul nostru, la fotografiile cu călătorii de pe Instagram și la roll-urile de sushi și ne auto-convingem că viața noastră este minunată. Cartea ne spune însă că esența Revoluției Agricole este de a menține oamenii în viață mai mult timp, dar în condiții mai rele. Încă de la Revoluția Cognitivă nu a existat vreun fel natural de viață pentru sapiens. Au fost doar alegeri culturale. Inclusiv, căsătoriile, însoțite de rate mari de divorț, sunt rezultatul forțării oamenilor de a locui în cadrul unor familii nucleare și relații monogame care nu sunt compatibile cu software-ul nostru biologic.

Cartea continuă să descifreze cum au fost inventate alfabetele și cifrele; cum religia este al treilea mare element unificator al omenirii după bani și imperii (da, musulmanii erau bucuroși să primească taxe în monede cu Hristos și Fecioara Maria); despre cum ceea ce credem că este parte a culturii noastre autentice este de fapt ceva ce imperiile ne-au adus forțat; despre cum nicio teorie științifică nu este 100% adevărată, dar nu adevărul contează, ci utilitatea teoriei; despre cum capitalismul modern a ridicat bunăstarea oamenilor prin crearea creditului, care îți permite să împrumuți bani pentru că avem încrederea că viitorul va fi mai bun decât prezentul.

Spre finalul cărții, Harari vorbește rapid despre schimbările științifice și efectele acestuia asupra oamenilor (dezvoltate apoi în cartea Homo Deus). Dacă înainte încercam să explicăm moartea, acum încercăm să o prevenim. Un gând pe care nu pot să îl uit este că, deocamdată, doar cei bogați își pot prelungi viața cu ajutorul științei. Dacă, pe vremuri, un om sărac știa că moartea îi așteaptă pe toți indiferent de avere. Moartea le va egala pe toate. Astăzi, nu mai avem această ușurare.

Revenind însă la sensul vieții și la fericirea pe acest pământ. Harari se întreabă dacă fericirea nu depinde de auto-amăgire. Fericirea este un fel de sincronizare a deziluziilor personale cu deziluziile colective. Atâta timp cât povestea personală este aliniată cu cea ale oamenilor din jurul nostru, putem să ne convingem că viața noastră este plină de sens și putem să găsim fericirea în acea convingere.

Omul, așa cum îl știm, nu are mai mult de 1000 de ani pe acest pământ. Omul se va transforma. Nu va mai fi nici uman. Nici măcar organic. Poate o inteligență colectivă. Va deveni un fel de dumnezeu. Dar unul care nu știe ce vrea.

Autorul încheie cu dilema : Însă din moment ce s-ar putea să fim curând capabili să ne creăm și dorințele, adevărata întrebare care ne stă în față nu este Ce vrem să devenim?”, ci Ce vrem să vrem?”. Cei care nu sunt speriați de această întrebare probabil că nu au reflectat suficient la ea”.

***

Asemenea lecturi ne amintesc care sunt miturile, prejudecățile și constrângerile sociale pe care trebuie să le urmăm. Le înțelegem, ne eliberăm de ele, apoi putem să le însușim relaxat. Sau nu.

Versiunea Kindle în limba engleză poate fi cumpărată cu 13USD, sau în limba română prin librăriile românești cu aproximativ 50 de roni.

Recenzie semnată de Vlada Ciobanu

Economie

Expert: Mierea moldovenească – noua vedetă a exporturilor. Livrări pe piața comunitară de 14 milioane dolari

Publicat

pe

De către

Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, suportul Guvernului SUA prin proiectul Agricultură Performantă și entuziasmul apicultorilor moldoveni au fost cele „trei ingrediente necesare” pentru apariția unei noi ramuri de export în Moldova: mierea de albine, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslva Ioniță.

Mierea niciodată nu a fost un produs de export al Moldovei, până la semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, exporturile erau puțin peste jumătate de milion USD anual.

Totul s-a schimbat odată cu liberalizarea comerțului cu UE și suportul din partea Guvernului SUA a apicultorilor noștri. În ultimii ani exporturile au crescut de zece ori ajungând la 14 milioane USD anual.

Aproape tot volumul de miere exportată ajunge în UE, iar primele 5 țări asigură 75% din exporturile noastre.

România, Italia și Franța consumă 2/3 din mierea moldovenească destinată exporturilor.

Creșterea volumelor de export, dar și prețul mierii, poate fi asigurată în următorii ani, prin trecerea la producerea și certificarea Mierii Ecologice.

Cu suportul Programului SUA Agricultură Performantă, primele certificate apicultorii noștri le vor avea deja în vara 2019, cea ce înseamnă perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani.

„De fapt acum asistăm la renașterea unei ramuri promițătoare în Republica Moldova: Mierea de albine ecologică”, a constatat expertul.

Citește mai departe

Cultură

Cum a ajuns Donald Tusk să țină remarcabilul discurs în română. Istorii din culise

Publicat

pe

De către

Traducătorul discursului președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în limba română, este Dan Mărăşescu, şeful unităţii de traducere în limba română al secretariatului general al Consiliului UE. Acesta a povestit pentru Mediafax, cum a ajuns Tusk să susţină perfect un discurs în româneşte.

„Traducerea nu a fost esenţială, dar e de mare impact faptul că a vorbit în limba română. Lucrăm şi pentru preşedintele Tusk şi pentru Preşedinţia română, pe legislaţie şi pe declaraţii politice. Am lucrat cu unii colegi din cabinetul preşedintelui Tusk. Discursul şi l-a scris singur dl. Tusk, iniţial în poloneză, apoi a fost tradus în engleză, iar pe acea variantă am lucrat eu, împreună cu un asistent al său, şi cu o colegă româncă, cu care ne-am sfătuit la soluţiile lingvistice”, a declarat Dan Mărăşescu, şeful unităţii de traducere în limba română al secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene.

Pentru ca Donald Tusk să pronunțe cuvintele în limba română, fără probleme, aceștia au făcut o înregistrare audio a discursului, ca să îl ajute. În același timp, traducătorii au fost impresionați de faptul că președintele cunoștea diacriticile românești. „Am lucrat câteva ore la traducere, au mai fost modificări pe parcurs. Ne bucurăm că am putut contribui la ceva ce a devenit foarte important pentru români, am fost total surprinşi de efectul pozitiv al discursului, ne dă o satisfacţie a muncii”, a spus Mărăşescu.

Tusk a citat din Nichita Stănescu, Mircea Eliade şi a amintit de marii sportivi români, precum Nadia Comăneci şi Simona Halep, dar şi ce performanţa istorică obţinută de Steaua în anul 1986, la Sevilla, atunci când a câştigat Cupa Campionilor europeni în faţa Barcelonei.

Discursul preşedintelui Consiliului UE, în limba română, a fost aplaudat îndelung la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE, care a avut loc joi seara la Ateneul Român.

Citește mai departe

Economie

Scopul scuză mijloacele? Cum planifică Guvernul să-și respecte promisiunea de a mări salariile bugetarilor în 2019

Publicat

pe

De către

Șefa oficiului poștal Veronica Croitoru și Larisa Popov, asistent social // Foto: Ramin Mazur pt special.timpul.md

Ministerul Finanțelor ar întâmpina dificultăți la implementarea sistemului unitar de salarizare a bugetarilor, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut. Cel puțin, așa susținea zilele trecute vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, într-o postare pe Facebook. Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a reacționat tot pe Facebook și a negat informația menționând că statul poate face față cheltuielilor de la început de an. Totodată, experții economici cred că punerea în practică a noului sistem de salarizare va întâmpina mai multe provocări și că, de fapt, o asemenea reformă ar fi trebuit implementată mai târziu, după mai multe negocieri și discuții publice.

Potrivit autorităților, sistemul de salarizare în sectorul bugetar era unul greu de administrat și inechitabil. Astfel, a fost elaborat un nou concept de remunerare a angajaților la stat, aprobat printr-o dispoziție a prim-ministrului în 28 iulie 2017. Ulterior, Ministerul Finanțelor, asistat de  experți internaționali și de funcționari publici, a elaborat un proiect de lege care a fost votat de Parlament pe 23 noiembrie  2018, în lectură finală. Potrivit autorităților, costul implementării proiectului în instituțiile finanțate din bugetul de stat și bugetele locale se estimează la 3 950 mil. lei, pentru 2019-2021. Mijloacele respective sunt prevăzute în Cadrul bugetar pe termen mediu și nu necesită resurse suplimentare.

„Fierbințeala electorală”

Totuși, vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, susține că Ministerul Finanțelor nu are bani pentru a pune în practică  prevederile noii legi privind salarizarea în sectorul bugetar.

„Stimați cetățeni, după discuții cu reprezentanți ai mai multor ministere, știu precis că bugetul public național nu are bani pentru îndeplinirea pomenilor electorale ale lui Plahotniuc. Ministerul finanțelor nu se poate descurca cu noua lege.”

În plus, Slusari afirmă că statul a împrumutat deja câteva sute de milioane de lei, de la începutul anului. „Pentru a rezista până la alegeri, în următoarele două luni, statul va împrumuta miliarde de la bănci, majorând semnificativ datoria internă. Deja la 2 ianuarie au fost împrumutate peste 470 mln. lei”, menționează vicepreședintele PPDA.

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a negat toate aceste informații.

„Necesități de a împrumuta masiv, pentru a finanța cheltuielile la început de an, nu există. Speculațiile că pe 2 ianuarie, „cu gura arsă” am luat de la bănci 470 mln de lei au doar o singură explicație: fierbințeala electorală cu nuanțe de diletantism”, a scris demnitarul pe Facebook. Acesta a precizat că toate cheltuielile pentru reforma salarială „nu depășesc posibilitățile bugetului public”.

Fondul de salarizare nu a crescut

Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS „Viitorul”, evidențiază că Fondul de salarizare din 2019 crește cel mai puțin comparativ cu ultimii ani. „Dacă în alți ani creștea în mediu cu 10%, anul acesta crește cu puțin peste 5%. În acest caz, prima întrebare firească este cum poți să le dai oamenilor salarii mai mari în condiția în care fondul de salarizare nu crește. Există trei instrumente pe care Guvernul le utilizează pentru ca să poată pune în practică acest nou sistem”, explică Ioniță. Este vorba despre:

  1. Reducerea asigurărilor sociale și a impozitului pe venit
  2. Optimizările angajaților din sistemul bugetar 
  3. Scăderea decalajelor între salarii

„Prin reducerea asigurărilor sociale și a impozitului pe venit, Guvernul câștigă vreo 800 de milioane de lei. Astfel, salariile pot să nu fie mărite, dar omul va primi mai mulți bani, pentru că scade povara fiscală”, punctează acesta. În urma optimizărilor care urmează să fie făcute în anul 2019, Guvernul planifică să reducă personalul cu 8 000 de oameni.

Enlarge

ionita
Veaceslav Ioniță, expert economic. Foto: IDIS „Viitorul”

„Reducând numărul de persoane care muncesc în sistemul bugetar poți majora salariul. Alt instrument este redistribuirea lefurilor. Guvernul a spus că decalajele între salarii vor scădea, pentru că acum unii câștigă 1 000 de lei, iar alții 30 000 de lei. Cei care au salarii mici s-au trezit cu salarii și mai mici în urma acestei reformări. Astfel, s-a propus ca cei care vor fi afectați în mod negativ de reformă, să li se compenseze diferența”, spune expertul. Așadar, una din garanțiile sociale ale noului sistem de salarizare prevede ca angajatul să nu primească un salariu mai mic decât cel anterior.

Provocările noii legi

„Toate acestea puse cap în cap creează un ghem de provocări și s-a văzut că, în unele domenii au apărut multe întrebări. Nu e grav că apar aceste întrebări, totuși astfel de reforme trebuie implementate după cel puțin un an de negocieri publice”, consideră Veaceslav Ioniță.

Noua lege stabilește un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar și cuprinde principiile, regulile și procedurile de stabilire a drepturilor salariale în raport cu ierarhia funcțiilor din sectorul bugetar. Salariul tuturor celor care muncesc la stat va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

Astfel, lefele pentru cea mai joasă clasă de salarizare vor porni de la 1 500 lei pentru majoritatea categoriilor de angajați în sectorul public. Totodată, către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % pentru cele finanțate din bugetele locale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri2 minute în urmă

A colectat 1008 semnături, dar au fost declarate valabile doar 29. Un candidat a depus contestație la CEC

Iurie Apostolachi, care dorea să candideze independent la funcţia de deputat în parlament în circumscripția nr.48, stânga Nistrului, nu a...

Știință14 ore în urmă

Pe Lună a răsărit prima plantă

Semințele de bumbac au răsărit într-un container ermetic, care se află în modulul Chang’e-4, trimis pe Lună de China. Noutatea...

Economie15 ore în urmă

Au început lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chișinău

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la...

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția nr. 49 / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Economie15 ore în urmă

Nouă candidați la două fotolii de director ANRE. Un deputat și șeful Curții de Conturi, printre pretendenți

9 persoane au fost admise la proba de interviu în cadrul concursului de selectare a candidaților la două funcții de...

Social16 ore în urmă

Secţia reanimare şi terapie intensivă din cadrul spitalului „V. Ignatenco”, inaugurată după reparație capitală

Secţia reanimare şi terapie intensivă din cadrul SCMC „V.Ignatenco” a fost inaugurată astăzi după reparaţie capitală. Cheltuielile pentru renovare, în...

Alegeri16 ore în urmă

Circumscripția 34, Anenii Noi / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri19 ore în urmă

Circumscripția 33, Chișinău / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri21 de ore în urmă

Circumscripția 1, Briceni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri22 de ore în urmă

Blocul electoral ACUM: Solicităm CEC să asigure dreptul de vot a 500 mii de cetățeni cu pașapoarte expirate

Blocul electoral ACUM solicită Comisiei Electorale Centrale să adopte de urgență o hotărâre prin care să asigure dreptul de vot...

Alegeri24 de ore în urmă

Alegerile parlamentare 2019/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri2 zile în urmă

Maia Sandu și Andrei Năstase, înregistrați de CEC

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a fost înregistrată astăzi în calitate de candidat la funcția de deputat pentru circumscripția...

Alegeri2 zile în urmă

Liderul unionist Vlad Bilețchi va candida la alegerile parlamentare pe listele Partidului Liberal

Președintele Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele Partidului Liberal. Anunțul a fost...

Alegeri2 zile în urmă

PSRM: Solicităm constituirea în circumscripțiile din Europa de Vest și Europa de Est câte o sută de secții de votare

Partidul Socialiștilor a solicitat astăzi într-o conferință de presă constituirea mai multor secții de votare peste hotarele țării, astfel ca...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com