Cum mă vaccinez în România? 5 pași pe care trebuie să-i urmezi

FILE - Gail Clayton, a nurse, receives the vaccine at the Cardiff and Vale Therapy Centre in Cardiff, Britain, Dec. 8, 2020. Amid a sputtering vaccine rollout and fears of a new and potentially more transmissible variant of the coronavirus, Britain has quietly updated its vaccination playbook to allow for a mix-and-match vaccine regimen. (Andrew Testa/The New York Times)

Chiar dacă în curând urmează să primim puțin peste 50 de mii de doze de vaccin din partea României, vaccinarea populației generale nu se știe când va avea loc, întrucât autoritățile moldovenești încă sunt la etapa de licitație pentru procurarea vaccinului în cadrul planului național de imunizare COVID-19. Totuși, cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin și cetățenia românească, au posibilitatea să se vaccineze în România. 

Îți explicăm pe pași cum poți să te vaccinezi în România. 

Pasul nr. 1

Verifică platforma vaccin.live ca să vezi unde sunt locuri disponibile pentru vaccinare și tipul de vaccin pe care vrei să ți-l administrezi.

Pasul nr. 2

Îți creezi cont pe programare.vaccinare-covid.ro și completezi formularul cu datele tale. Tot aici va trebui să introduci și un număr de telefon românesc. După ce toate datele sunt completate, poți să te programezi la centrul de vaccinare pe care l-ai identificat pe vaccin.liveSistemul va trimite automat un e-mail de confirmare a programării pe adresa de e-mail a beneficiarului vaccinului. Ai la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea. Dacă nu faci asta, vei primi alte două notificări pe e-mail. Dacă nu confirmi, vei fi pus pe lista de așteptare și vei pierde locul și ziua pentru care ai optat.

Pasul nr. 3

Regulile de intrare în România sunt următoarele: test negativ la COVID-19 și carantinare.

Dacă mergi în România doar să te vaccinezi, Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 CNSU spune că persoanele care sosesc în România din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național sunt exceptate de la măsura carantinării.

Totuși, dacă vrei să te vaccinezi și să rămâi în România, poți să obții o derogare de la regula carantinării. Pentru asta, trebuie să expediezi o cerere de derogare cu minim 24 ore înainte de data în care vrei să ajungi în România și cu minim 48 ore înainte în cazul solicitărilor pentru zilele de week-end. Cererea se expediază fie la Direcția de Sănătate Publică a județului în care urmează să te vaccinezi sau la adresa de e-mail a punctul de trecere a frontierei prin care urmează să treci.

De exemplu, dacă te programezi în județul Iași, poți expedia cererea de derogare de la măsura carantinării către DSP Iași pe adresa [email protected].  

Dacă decizi să expediezi cererea la unul dintre punctele de frontieră, poți să o faci pe următoarele adrese de e-mail: 

  1. Pentru vama Sculeni (jud. Iași), la [email protected]
  2. Pentru vama Albița (jud. Vaslui), la [email protected]
  3. Pentru vama Galați (jud. Galați), la [email protected] 

Pentru derogarea de la măsura carantinării este nevoie să expediezi următoarele acte: 

  1. Cerere de suspendare temporară; 
  2. Date de contact ale solicitantului (nr. telefon, adresa e-mail);
  3. Copiile cărților de identitate ale persoanelor pentru care se solicită suspendarea temporară de la măsura carantinării;
  4. Data și, după caz, intervalul orar, la care se intenționează trecerea prin punctul de frontieră (intrare/ieșire); 
  5. Punctul de trecere al frontierei tranzitat; 
  6. Mijlocul de transport folosit (mașină personală, nr. de înmatriculare, transport în comun rutier sau feroviar, transport aerian, etc.);
  7. Dovada programare, cu data și ora, eventual interval orar, la medic pentru investigații/tratamente sau proceduri medicale/consultații medicale care nu pot fi amânate (dacă este cazul);
  8. Telefon de contact pentru a se putea solicita date suplimentare, dacă este cazul.

Ulterior, vei primi un răspuns cu derogarea de la măsura carantinării.

Există și o listă de excepții de la obligația de a prezenta testul COVID-19 la intrarea în România.

Citește și: „Cum a ajuns România lideră la vaccinare în ultimele 7 zile. Explicăm

Pasul nr. 4

Dacă te-ai programat, de exemplu, la Iași și ai decis să treci prin punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, va trebui să prezinți la frontieră un document de identificare, testul PCR la COVID-19 (dacă e cazul) și actul de derogare. În total, îți va lua aproximativ trei ore ca să ajungi de la Chișinău la Iași pentru vaccinare.

Pasul nr. 5

La întoarcerea în Republica Moldova, polițiștii de frontieră îți vor cere test negativ la coronavirus, însă poți prezenta adeverința de vaccinare și vei fi exceptat de la regulă. 

Citește și „Ce trebuie și poți să faci înainte de/după vaccinarea împotriva COVID-19

Mai multe informații despre vaccinare poți citi pe platforma națională de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.