IT / Cum CoST Ucraina vrea să identifice automat riscul de corupție în contractele cu bani publici

PE SCURT

La hackathonul pentru societatea civilă care are loc în Tbilisi, Georgia (14-16 iunie), participă o echipă din Ucraina care vrea să creeze algoritmi pentru identificarea riscurilor de corupție în contractele semnate de autorități.

PE LUNG

Eugenia Grigorieva și Sviatoslav Abramov lucrează pentru CoST Ucraina. Cei doi au ajuns la hackathon ca să găsească soluții pentru proiectul costukraine.org. Proiectul este responsabil de monitorizarea reparațiilor drumurilor din banii publici. Specialiștii identifică și colectează datele din contractele semnate de autorități și le publică pe site. Problema cea mai mare pe care o văd specialiștii este faptul că, pentru un singur proiect se semnează mai multe contracte, iar aceste contracte nu sunt conectate printr-un id, sau legate între ele pentru a fi ușor de găsit. De exemplu, organizația a descoperit că pentru reparația unui drum s-au încheiat 25 de contracte cu 14 companii diferite, iar specialiștilor le-a luat foarte mult timp să găsească aceste contracte pentru un singur proiect, să le analizeze și să adune toate datele manual.

Prin urmare, Eugenia și Sviatoslav intenționează să lucreze împreună cu echipa IT la algoritmii care să adune setul de date, automat.

„Acest proiect le face mai simplă munca societății civile, a cetățenilor, guvernării, afaceriștilor pentru a monitoriza și controla fondurile publice din infrastructura publică”, menționează Sviatoslav.

O altă problemă identificată de specialiști a fost când Agenția pentru Drumuri din Ucraina a anunțat tender pentru reparația drumului care fusese reparat recent de autoritățile regionale din Ternopil. A fost risc de corupție și noi ne dorim ca sistemul nostru să poată identifica acest risc, automat”, a adăugat Sviatoslav.

Organizația funcționează de trei ani. Organizațiile nonguvernamentale din regiuni urmăresc îndeaproape datele prezentate de CoST Ucraina și atunci când văd că drumurile nu au fost reparate calitativ, sau există o neregulă, cer companiilor de construcții să-și repare greșelile.

https://www.facebook.com/costukr/posts/842720739445553?__xts__[0]=68.ARAyjWU93LJ7WSJbS3BXzCsaetj2Wv4exoT87uHOGR-xfVJNAbZzz0Oq1lj0ShJFUGifRsS0f3AnyxTSRBa23xc5n-pX1RDgIJZw9GnmefkyiwZ11utbIroPvUElhVPEO-V9swFHrjwsn16TVH8w6_bBlG0H8di2HL1bjitr-re5llH0DaY06G-9LZ9-VvpLnZRpsHOPp5pj3ATJlvLXdsaG4dilzjWEkDPWLmE833RSsPCd7WdHZzmagtRXwjFTKEpaZYuVuQFCl2rtIOOXtcm-HPGrrddKtl_y8oiu4MvX55rYqRrA4IuNd2bzyALupNujshV4dOHNAFkwwYXl9jA&__tn__=-R

Eugenia și Sviatoslav își amintesc de un caz de corupție din Ucraina avut loc într-un spital. Aceștia spun că spitalul a cumpărat mopuri cu 800 de dolari bucata și apoi a ajuns în vizorul procurorilor. Potrivit lor, CoST Ucraina urmează să studieze și contractele din alte domenii.

Hackathonul pentru societatea civilă este la a treia ediție. Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic este un proiect finanțat de UE. Are scopul de a promova rolul actorilor societății civile în reformele care se implementează în țările lor. Câștigătorul va beneficia de implementare în totalitate a instrumentului IT în sumă de 10 mii de dolari.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare