Cum comentează Tănase declarațiile precum că Plahotniuc influențează deciziile CC

Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Alexandru Tănase, a comentat vehiculările potrivit cărora unele decizii ale Curţii, inclusiv cea de vineri, 4 martie, ar fi luate pentru că aşa îi convine prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc. Magistratul a afirmat că deciziile la care de obicei se face trimite au fost perfect legale şi orice Curte Constituţională din Europa ar da decizii identice. El a enumerat situaţii similare din ţările Baltice unde au fost luate asemenea decizii, subliniind că atitudinile celor care speculează pe aceste subiecte sunt dictate exclusiv de simpatiile şi antipatiile politice. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV”, transmite IPN.

„Fiecare îşi găseşte o scuză pentru propriile rateuri. Unii o găsesc în Plahotniuc. Eu nu ştiu dacă Plahotniuc este de vină că din acele 50-60 de mii de oameni care erau în piaţă în luna septembrie au rămas două corturi goale. Adică nu trebuie să-şi caute nimeni scuze în ceea ce se întâmplă. Trebuie să încerce să-şi asume la modul serios rolul care îl au în cazul în care sunt în procesul politic”, a spus Alexandru Tănase.

El a mai spus că nu vede nicio persoană care ar fi avantajată prin ultima decizie a CC, prin care Curtea a decis ca preşedintele ţării să fie ales direct de către popor. „Avantajul este de fapt al poporului, care va putea în sfârşit să îşi aleagă preşedintele”, consideră Tănase.

Fiind întrebat despre alte două decizii, din 22 aprilie 2013, când CC a decis că Vlad Filat nu poate candida la funcţia de prim-ministru din cauza suspiciunilor, precum şi din 29 decembrie 2015, că preşedintele trebuia să ţină cont de opinia majorităţii parlamentare, constituite atunci când desemna candidatul la funcţia de prim-ministru, Tănase a declarat că aceste decizii nu sunt controversate şi sunt decizii perfect legale. „Asemenea decizii adoptă toate curţile din Europa cel puţin. Dacă pornim cu decizia din 22 aprilie 2013, o decizie identică a fost adoptată de curtea constituţională din Lituania, când a fost înlăturat de la putere preşedintele Paksas. Mai mult ca atât, Curtea din Lituania a zis că pe viaţă nu poate să mai ocupe vreo funcţie publică”, a mai spus Tănase.

Atitudinile vizavi de deciziile din 22 aprilie sunt dictate exclusiv de simpatiile şi antipatiile politice, nicidecum de alte raţiuni, a explicat Tănase. Din punct de vedere legal, decizia din 22 aprilie este una perfectă, orice curte din Europa ar fi dat o decizie identică în asemenea caz, a dar asigurări Tănase.

În privinţa deciziei din 29 decembrie 2015, Tănase a spus că nicăieri nu există un model unde preşedintele ţării, într-o republică parlamentară, ar fi avut dreptul să ignore opinia majorităţii parlamentare. „Mai mult, în Ţările Baltice, în 1997, s-au dat decizii similare, pentru preşedinţi aleşi prin vot direct. Curtea Constituţională din România a avut decizii similare”, a dar exemple preşedintele CC.

Fiind întrebat în ce relaţii este cu prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, Tănase a spus că a comunicat cu el mai mult când era prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi că nu are niciun fel de relaţii distincte cu Plahotniuc, nu are ce discuta cu el.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare