Cum arată celula în care stă Gheorghe Petic. Avocatul poporului: Aflarea continuă în atare condiții îi afectează starea de sănătate

PE SCURT

Angajații Oficiului Avocatului Poporului au întreprins o vizită la Penitenciarul nr. 13 pentru a verifica condițiile de detenție a activistului Gheorghe Petic, care a candidat la parlamentare din partea Blocului ACUM.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, Gheorghe Petic este deținut de unul singur din 26 martie într-o celulă cu o suprafață de 9,12 m2 , în care sunt instalate patru paturi etajate. Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a petentului.

PE LUNG

În comunicat se arată că ventilare artificială în celulă nu există, podeaua este din beton, rece și umedă, saltelele sunt vechi și insalubre. Patul este incomod, prezintă pericol firele electrice neizolate. Lipsesc spații de depozitare a bunurilor personale, precum și de uscare a hainelor.

Lui Gheorghe Petic îi este asigurată baie o dată pe săptămână, o oră de plimbare dimineața în fiecare zi în curtea penitenciarului, acces la cărți/ reviste din biblioteca penitenciarului și la telefon (20 min./apel), are întrevederi nelimitate cu apărătorii săi.

„Condițiile de detenție în subsolul instituției penitenciare respective, inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, sunt contrare prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului. Avocatul Poporului a făcut administrației penitenciarului mai multe recomandări pentru ameliorarea situației lui Gheorghe Petic”, se arată în comunicat.

Ombudsmanul a precizat că administrația Penitenciarului nr. 13 neagă acuzațiile privitor la aplicarea forței fizice pe 21 aprilie asupra lui Gheorghe Petic, precizând că potrivit sintezelor operative din 21 și 22 aprilie, Penitenciarul nr. 13 Chișinău nu a raportat aplicarea forței fizice/ mijloacelor speciale de către angajații instituției asupra deținutului Gheorghe Petic.

Stabilirea circumstanțelor aplicării leziunilor corporale, faptelor de tortură și/sau rele tratamente revin exclusiv organelor de urmărire penală și instanței de judecată. O plângere în acest sens petentul a depus organelor procuraturii.

Cât privește sancțiunile disciplinare, Gheorghe Petic a fost privat de dreptul la întrevederi pe o durată de 3 luni, sancțiune contestată de către acesta. În rest, accesul la colete, corespondență, telefon nu au fost restricționate.

Avocatul Poporului a recomandat încetarea oricăror forme de abuz, identificarea posibilității de strămutare a lui Gheorghe Petic din celula respectivă, dar și evaluarea condițiilor sanitaro-igienice a celulelor postului nr.13 (subsol), asigurarea calității și eficienței îngrijirilor medicale acordate lui Petic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare