Connect with us

Diverse

Cum ajutăm copiii să înțeleagă matematica mai ușor? Doi matematicieni propun o soluție

Publicat

pe

În discuțiile părinților pe Facebook, când apar rezultatele la teste și evaluări sau în dezbaterile despre manuale, se critică modul în care este predată matematica în școli. Doi cercetători în domeniul matematicii propun o soluție: discuțiile despre matematică. Contează cum vorbim despre matematică acasă și la școală, pentru că acest lucru influențează procesul de învățare și profesorii pot să sprijine aceste discuții, scrie Hotnews.ro.

Pentru unii educatori și cercetători, învățarea matematicii înseamnă a cunoaște și a folosi termeni și formule pentru a rezolva rapid probleme. Alții pot prioritiza învățarea modalităților de a rezolva o anumită problemă. Alții, totuși, indică valoarea competențelor de a rezolva problemele care pot fi folosite și în „lumea reală”.

Acestea sunt aspecte importante ale competenței în matematica, dar cercetătorii cred că a învăța să comunici despre subiect este un obiectiv la fel de important.

Prin „discuțiile despre matematică”, înțelegem să împărtășim, să analizăm și să înțelegem matematica. Elevii ar putea discuta strategiile lor de rezolvare a unei probleme, explicând nu numai ceea ce au făcut, ci și raționamentul din spatele muncii lor. De asemenea, pot face observații, pot pune întrebări și pot exprima incertitudini.

În acest mod, elevii pot să înțeleagă ce au făcut și să răspundă cu un comentariu sau o întrebare. În acest proces pot apărea dezacorduri sau erori. Acestea nu sunt lucruri de evitat, sunt oportunități de extindere a învățării. Implicarea în discuțiile despre matematică îi ajută pe toți cei implicați să înțeleagă mai bine ideile.

Într-un studiu realizat de cercetătorii din domeniul educației Suzanne Chapin și Beth Herbel-Eisenmann s-a descoperit ca discuțiile despre matematica vin în sprijinul învățării. Pot îmbunătăți memoria și înțelegerea; susțin dezvoltarea competențelor lingvistice și sociale și cresc încrederea și interesul pentru matematică.

Învățarea matematicii nu este doar un proces de dobândire a unui set de fapte sau proceduri.

Folosind matematica:

colaborezi și comunici cu ceilalți,
înțelegi probleme care sunt interesante și complexe,
îți justifici ideile și lucrezi pentru a-i convinge pe alții de valabilitatea acestor idei, înțelegi justificările aduse de ceilalți,
înveți să critici și să te bazezi pe gândirea ta.
Aceste abilități nu sunt rezervate doar matematicienilor sau inginerilor, ci se aplică în mai multe domenii.

Cum să sprijini discuțiile despre matematică

Sala de clasă în care matematica doar se preda, nu se discută: rânduri de banci, un profesor care prezintă o nouă formulă și elevi care lucrează individual, concentrându-se pe rezolvarea problemei si obținerea unui răspuns cât mai repede posibil.

Ce se poate face? O recomandare, din științele cogniției, este folosirea “exemplelor lucrate” – probleme care au fost elaborate de altcineva, probabil un elev ipotetic – pentru a îmbunătăți învățarea elevilor. De exemplu, elevilor li se pot pot prezenta două strategii diferite, dar corecte pentru o problemă și li se cere să le compare căutând beneficiile și dezavantajele fiecărei abordări. Elevii pot compara ideile lor și pot pune noi întrebări.

Discuțiile despre matematică nu se intampla doar într-o sală de clasă. De multe ori, matematicienii sunt întrebați de prieteni și de familie despre cum să-si ajute copiii la matematică. Răspunsul lor? Vorbiți mai mult despre matematică și, de preferință, nu doar despre temele de acasă.

Matematica poate fi găsită în multe lucruri, în moduri potrivite pentru vârste diferite. Dacă sunteți la cumpărături: Câți oameni sunt în magazin? Cât de mare este plafonul? Câte bile de plajă sunt necesare pentru a umple camera? De unde știi?

Multe dintre aceste întrebări ar putea să nu aibă un răspuns ușor de găsit și imediat și poate fi un lucru bun. Să vorbești despre ceea ce trebuie să știi sau faci pentru a găsi un răspuns este la fel de valoros și probabil chiar mai valoros decât timpul petrecut cu carduri și aplicații cu jocuri “matematice” care se concentrează doar pe viteză și formule. Blogurile și social media au devenit spații pentru a împărtăși modalitățile prin care poți “să vorbești despre matematica cu copiii tăi” (#tmwyk pe Twitter).

Sursa: Hotnews.ro

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Diverse

Actrița Tatiana Raețcaia pregătită de „rolul” dificil la „Chefi la cuțite”

Publicat

pe

De către

Tatiana Raeţcaia este o actriță în vârstă de 27 de ani și o mamă tânără. Ea a acceptat un nou rol, dar de data aceasta nu pe scenă, ci în bucătărie. Artista a venit la „Chefi la cuţie” deoarece s-a plictisit să stea acasă, în concediu de maternitate, și pentru că emisiunea i se pare „o provocare”.

Înainte de a intra în concediu de maternitate, Tatiana Raeţcaia, în vârstă de 27 de ani, a lucrat ca actriță la Teatrul Eugen Ionesco din Chișinău. Pe soțul ei l-a cunoscut la un festival de teatru din Chișinău, după care au vorbit pe internet timp de câteva luni – și așa a ajuns ea la București.

M-am hotărât să vin, pentru că m-am plictisit să stau acasă și aici e o chestie care o să mă provoace, o să-mi stârnească emoții și o să mă facă să mă simt oarecum ca pe scenă. O să am de jucat un rol și e cel mai greu rol, pentru că este acela al Tatianei Raeţcaia.

Tatiana Raeţcaia a pregătit pateuri cu vișină, varză și cartofi.

Pe contul ei de facebook, Tatiana a declarat că a primit cuțitele, ceea ce nu a fost arătat în video.

Chiar m-au provocat, chiar m-au scos din zona mea de confort…
Nu inteleg acest montaj pentru ca au taiat chiar inainte de momentul cand sa-mi dea Cuțitele.
Dar va zic eu, am luat 2 cuțite!

Citește mai departe

Diverse

Bucurie pentru studenți: Accesul în cămine va fi permanent, iar lumina nu se va stinge după ora 24:00

Publicat

pe

De către

Căminele din subordinea instituțiilor de învățământ de stat urmează să fie dotate suplimentar cu calculatoare conectate gratuit la internet, minim 2 mașini de spălat și minim o mașină de uscat hainele.

Prevederi în acest sens sunt incluse într-o hotărâre aprobată astăzi de Guvern, ce prevede îmbunătățirea condițiilor de funcționare a căminelor menționate.

Potrivit acesteia, administratorii căminelor vor fi obligați să asigure folosirea adecvată, neîntreruptă, cu excepția orelor sanitare, de către locatarii căminelor a mașinilor de spălat și de uscat haine, precum și folosirea spațiilor pentru baie.

O altă prevedere importantă presupune ca accesul în căminele instituțiilor de învățământ superior să fi asigurat permanent. De asemenea, se exclude obligativitatea deconectării luminii după ora 24:00 în alte încăperi decât cele de uz comun, cât și interzicerea utilizării obiectelor suplimentare de iluminare și încălzire de către locatarii cazați în cămine.

Potrivit documentului,  comisiile de cazare constituite în instituţiile de învăţământ vor mediatiza, obligatoriu, inclusiv pe web site-ul instituției, cu cel târziu trei săptămâni până la finele lunii mai: a) numărul de locuri de cazare pentru fiecare cămin, în parte, din numărul total de locuri de cazare din acestea; b) criteriile aplicate la repartizarea acestora; c) alte condiţii ale procedurii de cazare.

Pentru elevii, studenții, masteranzii și doctoranzii înmatriculați în anul I de studii, această informație urmează să fie mediatizată cel târziu la momentul deschiderii concursului de admitere.

Totodată, organele de administrare a căminelor vor fi obligate să asigure condițiile necesare de acces și de trai pentru persoanele cu dizabilități.

Citește mai departe

Diverse

Biserica Catolică propune o alternativă jocului Pokemon Go

Publicat

pe

De către

Cea mai nouă platformă bazată pe ideea din spatele Pokemon Go este realizată de Biserica Catolică şi are rolul de a îi impulsiona pe copii spre cunoașterea religioasă. Follow JC Go este o clonă a jocului virtual Pokemon Go, unde sfinții și personajele biblice au luat locul pokemonilor.

Elementele principale sunt aceleași ca la aplicația „Pokemon Go”, oferind posibilitatea de a călători în jurul lumii prin locuri reale și de a folosi camera telefonului pentru a prinde caractere virtuale. Doar că, spre deosebire de caracterele Pokemon, cum este Pikachu, jucătorii vor căuta sfinți și alte personaje religioase.

„Follow JC Go” nu are săli de sport deci jucătorul nu va putea crește personajul credincios, iar elementele de luptă din „Pokemon Go” sunt înlocuite cu întrebări filozofice, la care jucătorii trebuie să răspundă de fiecare dată când vor descoperi sfinți noi.

Enlarge

104008404_followjcgo
Follow JC Go are ca scop informarea a tinerilor despre credința catolică

Odată colecționate toate personajele, în joc își va face apariția Iisus Hristos, care le va conduce și va avea grijă de ele. Va trebui să te plimbi în împrejurimile bisericilor pentru a găsi obiecte „consumabile” pe care să le aplice pe echipa personală.

Deasemenea, jocul încurajează rugăciunea zilnică. De fiecare dată când jucătorii trec pe lângă o biserică sau un spital, ei primesc o notificare de la aplicație. Astfel, ei pot să se roage pentru bolnavii care se află în acel spital. Jucătorii sunt încurajați să facă donații în scopuri caritabile prin intermediul „Follow JC Go”, primind în schimb monede virtuale.

Aplicația a fost dezvoltată de gruparea religioasă catolică spaniolă Fundacion Ramon Pane, fondurile investite ridicându-se la suma de 500.000 de dolari. Jocul este activ doar în Spania şi Italia.

Conform declarației directorului executiv al fundației pentru portalul catolic Crux Now, Ricardo Grzona,  chiar dacă jocul nu a fost creat sau produs de Vatican, Papa este un mare fan al jocului.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com