Cum ajutăm copiii să înțeleagă matematica mai ușor? Doi matematicieni propun o soluție

În discuțiile părinților pe Facebook, când apar rezultatele la teste și evaluări sau în dezbaterile despre manuale, se critică modul în care este predată matematica în școli. Doi cercetători în domeniul matematicii propun o soluție: discuțiile despre matematică. Contează cum vorbim despre matematică acasă și la școală, pentru că acest lucru influențează procesul de învățare și profesorii pot să sprijine aceste discuții, scrie Hotnews.ro.

Pentru unii educatori și cercetători, învățarea matematicii înseamnă a cunoaște și a folosi termeni și formule pentru a rezolva rapid probleme. Alții pot prioritiza învățarea modalităților de a rezolva o anumită problemă. Alții, totuși, indică valoarea competențelor de a rezolva problemele care pot fi folosite și în „lumea reală”.

Acestea sunt aspecte importante ale competenței în matematica, dar cercetătorii cred că a învăța să comunici despre subiect este un obiectiv la fel de important.

Prin „discuțiile despre matematică”, înțelegem să împărtășim, să analizăm și să înțelegem matematica. Elevii ar putea discuta strategiile lor de rezolvare a unei probleme, explicând nu numai ceea ce au făcut, ci și raționamentul din spatele muncii lor. De asemenea, pot face observații, pot pune întrebări și pot exprima incertitudini.

În acest mod, elevii pot să înțeleagă ce au făcut și să răspundă cu un comentariu sau o întrebare. În acest proces pot apărea dezacorduri sau erori. Acestea nu sunt lucruri de evitat, sunt oportunități de extindere a învățării. Implicarea în discuțiile despre matematică îi ajută pe toți cei implicați să înțeleagă mai bine ideile.

Într-un studiu realizat de cercetătorii din domeniul educației Suzanne Chapin și Beth Herbel-Eisenmann s-a descoperit ca discuțiile despre matematica vin în sprijinul învățării. Pot îmbunătăți memoria și înțelegerea; susțin dezvoltarea competențelor lingvistice și sociale și cresc încrederea și interesul pentru matematică.

Învățarea matematicii nu este doar un proces de dobândire a unui set de fapte sau proceduri.

Folosind matematica:

colaborezi și comunici cu ceilalți,
înțelegi probleme care sunt interesante și complexe,
îți justifici ideile și lucrezi pentru a-i convinge pe alții de valabilitatea acestor idei, înțelegi justificările aduse de ceilalți,
înveți să critici și să te bazezi pe gândirea ta.
Aceste abilități nu sunt rezervate doar matematicienilor sau inginerilor, ci se aplică în mai multe domenii.

Cum să sprijini discuțiile despre matematică

Sala de clasă în care matematica doar se preda, nu se discută: rânduri de banci, un profesor care prezintă o nouă formulă și elevi care lucrează individual, concentrându-se pe rezolvarea problemei si obținerea unui răspuns cât mai repede posibil.

Ce se poate face? O recomandare, din științele cogniției, este folosirea “exemplelor lucrate” – probleme care au fost elaborate de altcineva, probabil un elev ipotetic – pentru a îmbunătăți învățarea elevilor. De exemplu, elevilor li se pot pot prezenta două strategii diferite, dar corecte pentru o problemă și li se cere să le compare căutând beneficiile și dezavantajele fiecărei abordări. Elevii pot compara ideile lor și pot pune noi întrebări.

Discuțiile despre matematică nu se intampla doar într-o sală de clasă. De multe ori, matematicienii sunt întrebați de prieteni și de familie despre cum să-si ajute copiii la matematică. Răspunsul lor? Vorbiți mai mult despre matematică și, de preferință, nu doar despre temele de acasă.

Matematica poate fi găsită în multe lucruri, în moduri potrivite pentru vârste diferite. Dacă sunteți la cumpărături: Câți oameni sunt în magazin? Cât de mare este plafonul? Câte bile de plajă sunt necesare pentru a umple camera? De unde știi?

Multe dintre aceste întrebări ar putea să nu aibă un răspuns ușor de găsit și imediat și poate fi un lucru bun. Să vorbești despre ceea ce trebuie să știi sau faci pentru a găsi un răspuns este la fel de valoros și probabil chiar mai valoros decât timpul petrecut cu carduri și aplicații cu jocuri “matematice” care se concentrează doar pe viteză și formule. Blogurile și social media au devenit spații pentru a împărtăși modalitățile prin care poți “să vorbești despre matematica cu copiii tăi” (#tmwyk pe Twitter).

Sursa: Hotnews.ro

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.