Connect with us
"
"

Divertisment

Cum ajutăm copiii să înțeleagă matematica mai ușor? Doi matematicieni propun o soluție

Publicat

pe

În discuțiile părinților pe Facebook, când apar rezultatele la teste și evaluări sau în dezbaterile despre manuale, se critică modul în care este predată matematica în școli. Doi cercetători în domeniul matematicii propun o soluție: discuțiile despre matematică. Contează cum vorbim despre matematică acasă și la școală, pentru că acest lucru influențează procesul de învățare și profesorii pot să sprijine aceste discuții, scrie Hotnews.ro.

Pentru unii educatori și cercetători, învățarea matematicii înseamnă a cunoaște și a folosi termeni și formule pentru a rezolva rapid probleme. Alții pot prioritiza învățarea modalităților de a rezolva o anumită problemă. Alții, totuși, indică valoarea competențelor de a rezolva problemele care pot fi folosite și în „lumea reală”.

Acestea sunt aspecte importante ale competenței în matematica, dar cercetătorii cred că a învăța să comunici despre subiect este un obiectiv la fel de important.

Prin „discuțiile despre matematică”, înțelegem să împărtășim, să analizăm și să înțelegem matematica. Elevii ar putea discuta strategiile lor de rezolvare a unei probleme, explicând nu numai ceea ce au făcut, ci și raționamentul din spatele muncii lor. De asemenea, pot face observații, pot pune întrebări și pot exprima incertitudini.

În acest mod, elevii pot să înțeleagă ce au făcut și să răspundă cu un comentariu sau o întrebare. În acest proces pot apărea dezacorduri sau erori. Acestea nu sunt lucruri de evitat, sunt oportunități de extindere a învățării. Implicarea în discuțiile despre matematică îi ajută pe toți cei implicați să înțeleagă mai bine ideile.

Într-un studiu realizat de cercetătorii din domeniul educației Suzanne Chapin și Beth Herbel-Eisenmann s-a descoperit ca discuțiile despre matematica vin în sprijinul învățării. Pot îmbunătăți memoria și înțelegerea; susțin dezvoltarea competențelor lingvistice și sociale și cresc încrederea și interesul pentru matematică.

Învățarea matematicii nu este doar un proces de dobândire a unui set de fapte sau proceduri.

Folosind matematica:

colaborezi și comunici cu ceilalți,
înțelegi probleme care sunt interesante și complexe,
îți justifici ideile și lucrezi pentru a-i convinge pe alții de valabilitatea acestor idei, înțelegi justificările aduse de ceilalți,
înveți să critici și să te bazezi pe gândirea ta.
Aceste abilități nu sunt rezervate doar matematicienilor sau inginerilor, ci se aplică în mai multe domenii.

Cum să sprijini discuțiile despre matematică

Sala de clasă în care matematica doar se preda, nu se discută: rânduri de banci, un profesor care prezintă o nouă formulă și elevi care lucrează individual, concentrându-se pe rezolvarea problemei si obținerea unui răspuns cât mai repede posibil.

Ce se poate face? O recomandare, din științele cogniției, este folosirea “exemplelor lucrate” – probleme care au fost elaborate de altcineva, probabil un elev ipotetic – pentru a îmbunătăți învățarea elevilor. De exemplu, elevilor li se pot pot prezenta două strategii diferite, dar corecte pentru o problemă și li se cere să le compare căutând beneficiile și dezavantajele fiecărei abordări. Elevii pot compara ideile lor și pot pune noi întrebări.

Discuțiile despre matematică nu se intampla doar într-o sală de clasă. De multe ori, matematicienii sunt întrebați de prieteni și de familie despre cum să-si ajute copiii la matematică. Răspunsul lor? Vorbiți mai mult despre matematică și, de preferință, nu doar despre temele de acasă.

Matematica poate fi găsită în multe lucruri, în moduri potrivite pentru vârste diferite. Dacă sunteți la cumpărături: Câți oameni sunt în magazin? Cât de mare este plafonul? Câte bile de plajă sunt necesare pentru a umple camera? De unde știi?

Multe dintre aceste întrebări ar putea să nu aibă un răspuns ușor de găsit și imediat și poate fi un lucru bun. Să vorbești despre ceea ce trebuie să știi sau faci pentru a găsi un răspuns este la fel de valoros și probabil chiar mai valoros decât timpul petrecut cu carduri și aplicații cu jocuri “matematice” care se concentrează doar pe viteză și formule. Blogurile și social media au devenit spații pentru a împărtăși modalitățile prin care poți “să vorbești despre matematica cu copiii tăi” (#tmwyk pe Twitter).

Sursa: Hotnews.ro

Directoare executivă și șefă pe toate celea. Omul care face ca lucrurile să se întâmple, căpitana corabiei și geniu matematic nedescoperit - rezolvă orice problemă.

Social

Locurile în care ne aflăm ne pot schimba personalitatea

Publicat

pe

De către

Locurile unde ne petrecem timpul par să ne influențeze personalitatea, spune un nou studiu. Dacă te simți mai dezorganizat sau mai puțin amabil decât de obicei, asta se poate întâmpla pentru că petreci mai mult timp acasă în loc de spații publice, potrivit unei echipe de oameni de știință.

„Am descoperit că atunci când oamenii petrec timp în locuri sociale, ei tind să fie mai deschiși, extrovertiți, agreabili, conștiincioși și mai puțin anxioși în comparație cu momentele când petrec timpul acasă”, spune coautoarea studiului Gabriella Harari, profesoară asociată la catedra de comunicare la Universitatea Stanford.

Rezultatele cercetării arată că locurile pe care le alegem pentru vizite frecvente pot influența nu doar gândirea, sentimentele sau comportamentul nostru în acest moment, ci ne pot schimba și personalitatea în timp.

„De regulă, revii acasă ca să-ți reîncarci bateriile, unde revii după ce ai comunicat cu lumea și ai ieșit din rutina ta. Acum ne aflăm constant în același loc, casa noastră, iar oamenii pot simți că asta afectează modul în care se văd pe ei înșiși”, a declarat coautoarea studiului Sandra Matz, profesoară asistentă la Columbia Business School.

Cercetarea, rezultatele căreia au fost publicate recent sugerează, de asemenea, că diferite locuri dețin diferite niveluri de atracție pentru oameni, în funcție de cât de extrovertiți sau introvertiți sunt.

Personalități și locuri

Pentru a studia raportul dintre personalitatea oamenilor și locurile unde își petrec timpul, Harari și Matz au recrutat 2.350 de studenți voluntari dintr-un campus universitar din SUA.

Participanții au trecut un test de personalitate standard, iar apoi au răspuns la întrebări scurte de mai multe ori pe zi, timp de două săptămâni. Respondenții erau întrebați despre locurile unde au petrecut timpul și cum s-au simțit în acel moment. În total, cercetătorii au adunat aproximativ 63.000 de răspunsuri. Ei au identificat 10 tipuri de locuri care includeau casa, locul de muncă, biblioteca, cafenelele sau restaurantele, campusul, casa unui prieten, sala de sport, un lăcaș de cult, magazinul sau mall-ul și transportul. 

 Folosind modelul „Big Five” al trăsăturilor de personalitate, care este un instrument comun al psihologilor pentru a înțelege modul în care oamenii diferă, cercetătorii au putut să descrie modul în care anumite locuri pot atrage anumite aspecte ale personalității unui individ.

Cercetătorii au descoperit că unele locuri pot atrage anumite aspecte ale personalităților oamenilor. Datele lor au arătat, de asemenea, că persoanele cu anumite trăsături de personalitate sunt atrase de anumite locuri. De exemplu, persoanele care tind să fie mai extrovertite – o trăsătură care reflectă cât de sociabilă este o persoană – petrec mai mult timp în locuri publice, în comparație cu persoane mai introvertite.

În timp ce cercetătorii au descoperit că locurile pot atrage anumite aspecte ale personalităților oamenilor, datele lor au arătat, de asemenea, că persoanele cu anumite trăsături de personalitate sunt atrase în anumite locuri. De exemplu, persoanele care tind să fie mai extravertite – o trăsătură care reflectă cât de sociabilă este o persoană – petrec mai mult timp în locuri publice, în comparație cu persoane mai introvertite.

Blocat în casă

Locurile unde ne petrecem timpul au un rol important în viața noastră de zi cu zi. „Cu toate acestea, un timp îndelungat nu era clar de ce preferăm un loc și nu altul sau cum ne afectează timpul petrecut într-un anumit loc”, spune Matz. „Rezultatele noastre oferă o perspectivă unică asupra modului în care oamenii interacționează zilnic cu mediul ambiant”.

Această cercetare ar putea ajuta, de asemenea, să explice de ce unii oameni pot face față mai bine decât alții statului acasă, spun cercetătorii. „Calitățile personale pot influența modul în care reacționezi la indicația de a rămâne acasă ”, spune Harari. „De exemplu, rezultatele noastre arată că extrovertiții tind să viziteze mai multe locuri decât persoane introvertite. Acest lucru sugerează că persoanelor extrovertite le este mai dificil să stea acasă, pentru că vor să comunice cu alte persoane și să petreacă timp în locuri publice unde are loc o astfel de comunicare. “

Cercetătorii speră că rezultatele lor pot fi o strategie utilă la care oamenii pot să apeleze atunci când vor să-și schimbe gândirea, sentimentele sau comportamentul.

„Aceste rezultate arată că oamenii pot fi capabili să-și schimbe experiențele psihologice schimbându-și mediul fizic”, spune Harari.

„De exemplu, dacă o persoană se simte neliniștită și capricioasă acasă, pentru ea ar putea fi benefic să-și petreacă timpul într-un loc social sau public, cum ar fi casa unui prieten, o cafenea, sala de sport sau o instituție religioasă.”

Sursa: futurity.org

Citește mai departe

Social

Vrei o carieră media? Iată o oportunitate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Academia de Jurnalism Participativ îi invită pe toți cei interesați profeseze jurnalismul la un curs gratuit, unde vor învăța – formatul de lucru al mediei moderne, principiile etice ale jurnalismului și cum să creăm produse media de calitate.

Participanții vor descifra tot ce tine de contextul propagandei, fake news, trolling online și alte abureli mediatice ale deceniilor „post adevăr”.

PE LUNG

O atenție specială va fi acordată producerii materialelor video fie pentru a fi postate pe vloggul personal ori pentru a fi produse pentru compania media în care vor activa în viitor.

Instruirea se va finaliza cu un modul care va explica principiile de funcționare a ierarhiei structurilor de stat, care va fi o combinație de studii juridice, administrative si economice. Aceasta va permite viitorilor jurnaliști să opereze mai sigur cu terminologia de specialitate.

Celor interesați le va fi oferită posibilitatea de a efectua stagii în instituțiile media de top din Moldova în calitate de bonus supra packet.

Programul de instruire teoretică va dura 44 ore: 20 Septembrie – 8 Noiembrie, 2019. Componentă obligatorie.

Programul de instruire practică, 10 ore: 16 Octombrie – 6 Noiembrie. Componentă obligatorie.

Data limita a de depunere a aplicațiilor este 18 septembrie 2019.

Citește mai departe

Social

Admiterea 2019 în instituțiile de învățământ superior. Răspunsurile la 10 cele mai frecvente întrebări ale candidaților

Publicat

pe

De către

PE SCURT

A început admiterea la instituțiile de învățământ superior din țară, iar tinerii se grăbesc să depună actele pentru a fi înmatriculați la universități. Ministerul Educației a pregătit răspunsurile la zece cele mai frecvente întrebări ale candidaților. Astfel, mai jos puteți afla răspunsurile la întrebări cum ar fi: unde găseşti informaţiile necesare despre admitere, la câte universităţi poţi depune actele sau ce acte trebuie să depui în copie sau în original ș.a.

PE LUNG

Unde găseşti informaţiile necesare despre admiterea în universităţile din Republica Moldova?

Informaţiile necesare le poți găsi pe site-urile universităţilor şi pe cel a MECC – www.mecc.gov.md/invăţământ superior/admiterea2019

Când începe depunerea actelor la instituțiile de învățământ superior?

Și în acest an fiecare universitate îşi stabileşte termenele de depunere a actelor şi metodologia proprie de admitere.

Atenţie! Fiecare universitate are calendarul său de admitere și trebuie să urmăreşti la universităţile care te interesează:

Perioada de depunere a actelor în copie sau în original;
Anunţarea rezultatelor intermediare;
Depunerea actelor în original la specialitatea aleasă pentru confirmarea locului bugetar obținut.

Cine are dreptul să participe la admiterea în universităţi?
Deţinătorii diplomelor de bacalaureat, ai diplomelor de studii profesionale (sau diplome de studii medii de specialitate) sau deţinători cu diplome de studii superioare sau a unui act echivalent.

La câte universităţi poţi depune actele?
Candidații la studii superioare de licență vor putea să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, însă vor putea fi înmatriculați doar la o specialitate în cadrul unei singure instituții, unde vor depune actele în original.

Ce acte trebuie să depui în copie sau în original la specialitățile/ facultăţile solicitate?
cererea de înscriere la concursul de admitere (model aprobat de Senat);
actul de studii, în original, cu anexa respectivă (absolvenți liceelor din România și alte state, promoția din anul admiterii, prezintă certificatul de studii, cu notele obținute la examenele de bacalaureat şi situația școlară pe anii de studii, urmând ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior);
certificatul medical-tip, (nr.086/e), eliberat în anul admiterii; în funcție de specialitate/domeniu de formare profesională, instituția de învățământ poate organiza un examen medical suplimentar;
diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane sau internaționale, la disciplinele de studiu, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri (olimpiade), expoziții etc., organizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării sau de ministerele de resort;
4 fotografii 3×4 cm;
adeverința eliberată de organul teritorial de tutelă și curatelă, pentru copiii orfani și copiii rămași fără ocrotire părintească;
certificatele medicale corespunzătoare, care atestă gradul de dizabilitate al candidatului sau al părinților acestuia;
certificatul care confirmă că unul din părinții candidatului a participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova sau în războiul din Afganistan ori la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, eliberat de organele abilitate; adeverință care confirmă participarea candidatului la operațiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;
certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților/surorilor (pentru candidații care provin din familii cu patru și mai mulți copii);
confirmarea apartenenței la familii de romi;
extrasul din Carnetul de muncă (dacă este cazul);
recomandarea organului local de specialitate în domeniul învățământului sau adeverința de la locul de muncă al părinților – cadre didactice pentru înscrierea la concursul de admitere la specialitățile din domeniul general de studiu Ştiinţe ale educaţiei;
copia Certificatului de naştere al unuia din părinți, pentru Cetățenii statelor membre ale C.S.I. și ai țărilor baltice de naționalitate moldoveni (români) și reprezentanții diasporii moldovenești de peste hotare.

Cum se calculează media de concurs?
La calcularea mediei generale de concurs instituțiile de învățământ superior pot utiliza:

notele de la examenele de bacalaureat;
media generală a examenelor de bacalaureat;
nota medie generală a anilor de liceu, notele pe discipline din anexa la diploma de bacalaureat;
notele și mediile din diplomele de studii profesionale;
notele obținute la probele concursului de admitere, conform metodologiile proprii aprobate de senat.

Cum te asiguri de obținerea locului bugetar dacă ai fost admis la mai multe universităţi?
Confirmarea locului bugetar se face prin depunerea actelor de studii în original la universitatea și specialitatea la care te decizi că vrei să rămâi şi trebuie sa te asiguri care este data de depunere a actelor de studii în original.

Cum sunt stabilite taxele de studii ?
Fiecare universitate stabileşte taxe de studii aprobate de Consiliul de dezvoltare strategică instituţională, în funcție de specialitate/universitate.

Ce oferim candidaţilor din familiile social dezavantajate?
Pentru asigurarea dimensiunii sociale, 15 la sută din locurile bugetare la studiile superioare de licență sunt acordate următoarelor categorii de candidați, precum:

orfani și acei rămași fără ocrotire părintească;
cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, care le permite urmarea studiilor și practicarea profesiei în specialitatea aleasă;
cu ambii părinți cu grad de dizabilitate;
ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității şi independenței Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl; militarii-participanți la operațiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;
din familiile cu patru și mai mulți copii, aflați la întreținere;
absolvenți ai școlilor din localitățile de est ale R. Moldova şi din mun. Bender, care au studiat conform programelor de învățământ aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, precum și absolvenții Liceului Teoretic „A. Mateevici” din Sănătăuca, r-nul Floreşti, originari din localitățile de est ale Republicii Moldova;
din familiile de romi;
tinerii care au efectuat serviciul militar în termen.

Ce trebuie să cunoască absolvenții raioanelor de est?
Anual, Comanda de Stat prevede locuri cu destinație specială la studii superioare de licență pentru candidații, absolvenţi ai instituţiilor de învățământ din localităţile de est şi din mun. Bender. 50 la sută din acestea se vor acorda absolvenților liceelor din localităţile de est şi din mun. Bender, care au studiat după programele de învățământ aprobate de Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării, precum şi absolvenților originari din localităţile de est și zona de securitate care au urmat studiile în liceele situate în această zonă, iar 50 la sută vor fi acordate absolvenților instituţiilor de învățământ general din raioanele de est, care au studiat după programa școlii de 11 clase.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social3 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment3 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social8 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031