„Când tare mă enervez, trag aer adânc în piept”

Cum agresorii familiali din Moldova învață
să-și schimbe comportamentul

„Când tare mă enervez, trag aer adânc în piept”

Cum agresorii familiali din Moldova învață să-și schimbe comportamentul
Colaj de Ecaterina Buruiană
„Am ajuns la lecții de la judecată. Sora consumă alcool mai des. Eu de multe ori îi făceam observație. De la asta s-a luat tot conflictul la noi. Am început să folosesc cuvinte urâte și nu m-am putut abține și am lovit-o cu palma pe față. Și s-a început tot.” Ion este unul dintre bărbații condamnați de instanța de judecată și obligați să frecventeze un program de schimbare a comportamentului destinat agresorilor familiali.

Centrul de asistență și consiliere pentru agresorii familiali de la Botanica se află într-o clădire veche, cu cinci etaje. Vopseaua fațadei s-a jupuiat pe alocuri. În același bloc, de tip cămin studențesc, locuiesc mai mulți oameni. Dovadă sunt hainele colorate înșirate pe sfori, la balcon sau la geam.
Regret ceea ce am făcut.
Ion își spune povestea în una dintre sălile clădirii. Aici agresorii familiali se întâlnesc periodic cu consilierul din program. În mijlocul încăperii se află un fotoliu cafeniu, învechit, iar pe pereți sunt postere cu mesajul „stop violența”. Câteva sâmbete din ultimele patru luni Ion le-a petrecut aici, în compania psihologului Alexandru Donos. În timpul săptămânii e într-un sat din Orhei, acolo unde locuiește și lucrează. Face reparații în case.

„Regret de ceea ce am făcut. Omul servit și omul treaz sunt două lucruri diferite”, spune Ion. Bărbatul poate acum vorbi deschis despre faptul că sora lui consumă alcool sau că a fost violent. Mai devreme refuza să vorbească pe acest subiect în fața consilierului, spune Alexandru Donos.
Primul centru destinat agresorilor
Totuși, bazele unui program special pentru agresorii familiali nu au fost puse în capitală, ci în nordul țării, la Drochia.

Simion Sîrbu este directorul Asociației Obștești „Artemida" din Drochia. Împreună cu psihologa Ina Grădinaru și alți specialiști au creat, cu mai mult de zece ani în urmă, primele servicii destinate agresorilor. Deja aveau experiență în domeniu. În 2009 au lucrat cu 20 de familii în care femeile au trecut prin violență domestică. Atunci au înțeles că pentru a ajunge la rădăcinile problemei trebuie să lucreze și cu agresorii, dar și să implice mai mulți actori sociali în acest proces.
Noi nu avem suficienți psihoterapeuți pregătiți în Republica Moldova.

„De aici a pornit ideea să lucrăm și cu primăriile, cu asistenții sociali și cu polițiștii. Echipa noastră să se deplaseze în teritoriu. Într-un cabinet cu asistentul social să oferim consiliere victimelor violenței domestice, iar în cabinetul polițiștilor să le oferim consiliere agresorilor familiali”, povestește Ina Grădinaru, acum vicedirectoarea Asociației Obștești „Artemida” și cea care „dirijează toate programele”.

Din cele 20 de cazuri monitorizate în 2009, doar trei au fost cu succes. „În celelalte 17 cazuri violența s-a repetat, dar asta nu ne-a descurajat. Noi ne-am adunat și am analizat rezultatele proiectului și am văzut că au fost foarte multe provocări”, spune Grădinaru.

Au învățat din propria experiență și au studiat practicile internaționale. Apoi au obținut instruire pentru echipă din partea unor specialiști din Austria. „Acolo se acordă asistență psiho-terapeutică în contextul reabilitării agresorilor familiali. Dar să adaptezi aceste servicii contextului țării noastre era prea dificil. Noi nu avem suficienți psihoterapeuți pregătiți în Republica Moldova, respectiv era foarte dificil de preluat aceste servicii”, adaugă Ina Grădinaru. Au continuat să caute și alte practici.
Un program din SUA, potrivit pentru Moldova
Într-un final reprezentanții Asociației au aflat despre modelul Duluth din SUA, un program educațional bazat pe schimbarea comportamentului agresorilor. În urma instruirilor de la specialiștii din SUA, povestește Ina Grădinaru, au înțeles că acest program se potrivește contextului național. Or, acesta poate implica specialiști din mai multe domenii, cum ar fi juriști, asistenți sociali sau psihopedagogi.

Așa a început Centrul de Asistență și Consiliere pentru Agresorii Familiali din Drochia, inspirat din SUA și din programul Duluth.

Programul a fost conceput în 1981, în orașul Duluth, Minnesota, ca răspuns comunitar coordonat împotriva violenței domestice. Proiectul include forțele de ordine, tribunalele penale, civile și furnizorii de servicii care colaborează pentru a face comunitățile mai sigure pentru victime. În afară de asta, modelul Duluth are și un program bazat pe egalitatea de gen pentru consilierea și/sau educarea agresorilor familiali.

Miezul filozofic al programului constă în convingerea că bărbații agresori folosesc violența fizică, sexuală și alte tactici abuzive pentru a-și controla partenerele. Autorii au dezvoltat un model de educație care se bazează pe dialog și pe gândirea critică. Agresorii nu trebuie doar să însușească o cantitate de informații, ci mai ales să-și chestioneze și schimbe convingerile despre bărbați, femei, relații și drepturi.
Cum se desfășoară programul la noi în țară
În Republica Moldova, agresorii sunt obligați de instanță să parcurgă un program de reeducare în două cazuri: când se emite o ordonanță de protecție pentru victimă sau când există o sentință finală de judecată.

La centru din Drochia, gestionat de A.O. „Artemida", programul de consiliere a agresorilor constă din 35 de ședințe. Primele cinci sunt individuale și cu prezență fizică, unde agresorul este informat despre regulile de bază ale programului, condițiile impuse. Dacă renunță la program, riscă să-și ispășească pedeapsa în penitenciar. Celelalte 30 de ședințe au loc online.

Până la pandemie, toți agresorii mergeau la Drochia, la Centru. Însă pandemia i-a mutat online. Schimbarea asta, însă, a făcut ca numărul participanților să crească, spune Andrei Odajiu, coordonatorul Centrului. Mulți dintre ei nu-și permiteau fizic, dar și financiar, să ajungă la Nord săptămânal.

Fiecare ședință durează de la 90 până la 120 de minute, de două ori pe săptămână, pe Viber. „E cea mai accesibilă platformă de comunicare pentru toți beneficiarii”, explică Odajiu. Spune că fiecare beneficiar chiar participă la ședință, pentru că li se cere opinia tuturor la fiecare etapă de lucru. Ședințele sunt dirijate de doi dintre specialiștii Centrului: jurist, psihopedagog sau asistent social.

Potrivit lui Odajiu, agresorii sunt din toate păturile sociale și au ocupații diferite. 97% din agresori sunt bărbați.
Manual de control al furiei
Întâlnirile au loc pe baza unui „Manual de Instruire a specialiștilor în lucrul cu agresorii familiali", elaborat de specialiștii de la noi. Acesta conține zece teme, fiecare cu câte trei subteme. Subiectele discutate se referă la non-violență, la comportament neamenințător, respect, încredere și susținere, onestitate, responsabilitate parentală, responsabilitate comună, parteneriatul economic, respectul sexual, negocierea și corectitudinea. De exemplu, agresorii vor învăța să fie recunoscători și să vorbească despre asta; să spună „te rog, mulțumesc"; să exprime dragoste și grijă; să împartă banii, timpul și spațiul și altele.
Furia pe care el deseori o revarsă poate să fie controlată.
Andrei Odajiu, coordonatorul centrului pentru agreosri de la Drochia spune că unul dintre rezultatele la care tinde centrul este ca beneficiarul să nu mai comită alte acte de violență.

Foto: Oana Rusu
„Pentru noi, principalul rezultat e ca beneficiarul nostru să nu mai comită acte de violență, adică să nu recidiveze. Să conștientizeze că toți membrii familiei sunt personalități, părerea fiecăruia contează. Că furia pe care el deseori o revarsă poate să fie controlată”, explică Odajiu. Această abilitate o deprind studiind capitolul dedicat controlului emoțiilor. Un studiu de caz din manual ilustrează o femeie care vrea să meargă în vizită la părinți, dar soțul ei devine violent. Acesta refuză să meargă și o forțează, prin agresiune, să rămână acasă. La final, agresorii trebuie să conștientizeze situațiile când aleg să abuzeze emoțional o persoană apropiată și învață „să se oprească măcar un minut pe zi, să manifeste respect față de alte persoane”, scrie în manual.

Studiile de caz sunt un exercițiu foarte eficient pentru bărbați, spun specialiștii de la „Artemida”. Asta pentru că le poate fi greu să vorbească despre experiența personală, dar un caz teoretic îi poate ajuta să înțeleagă mai bine unde au greșit.
„Să abordăm fenomenul violenței domestice exhaustiv”
În Republica Moldova modelul Duluth a fost replicat, după centrul de la Drochia, de alte trei centre din Ocnița, Chișinău și Căușeni.

Centrul Național de Formare, Asistență, Consiliere și Educație din Moldova (CNFACEM) a creat un alt centru destinat agresorilor familiali, la Chișinău. Alexandru Donos, președintele CNFACEM, spune că au început să acorde atenție și agresorilor prin 2016. Au fost mai multe încercări, însă după aproximativ doi ani de căutare, au implementat, cu ajutorul colegilor de la Drochia, programul Duluth și la Chișinău.
Unele victime ale violenței domestice se întorc chiar de 2-3 ori în centrele de plasament.
„Noi, ca asociație, susținem un centru în care sunt găzduite fetele și femeile. La noi sunt plasate 10-30 de femei. Majoritatea povestesc că au probleme cu soțul sau concubinul. Unele se întorc chiar de două-trei ori în centrele de plasament. Și ne-am gândit că trebuie să abordăm fenomenul violenței domestice exhaustiv, comprehensiv. Pentru că nu poți exclude a doua parte”, spune Donos despre necesitatea serviciilor pentru agresori.
Psihologul Alexandru Donos spune că în programul Duluth, din care este inspirat programul moldovenesc, lipsește exercițiul prin care agresorul ar putea învăța cum să reacționeze la furia persoanei dragi.

Foto: Facebook/ Centrul Național de Formare, Asistență, Consiliere şi Educație din Moldova
Totuși, Donos spune că ar adăuga în program niște tehnici care i-ar ajuta pe bărbați să-și reducă anxietatea și nesiguranța, să-i ajute să-și gestioneze stările. „Noi avem conflicte, în general, inclusiv în familii. Femeia, de exemplu, poate fi furioasă. Poate să strige la partener. Ce lipsește în Duluth, dar este foarte important, este să învețe cum să reacționeze la comportamentul omului drag când este ea/el furios”, spune Alexandru.

O provocare cu care s-a confruntat în aplicarea programului este lipsa specialiștilor pregătiți în domeniu. „Există foarte multe persoane cu inițiativă, dar nu au pregătire în domeniu”, explică specialistul. Mai ales în cadrul ședințelor individuale, pregătirea specialistului este crucială. „Pot fi descoperite traume din copilărie. Majoritatea beneficiarilor care sunt în program au suportat și ei violența în copilărie. În asemenea circumstanțe tu trebuie să știi să gestionezi starea omului.”

Alexandru crede că programul pentru agresori trebuie să fie completat cu terapia cognitiv-comportamentală. Totuși, asta ar fi complicat pentru condițiile Republicii Moldova. „Criza refugiaților ne-a arătat cât de importanți și necesari sunt psihoterapeuții buni și ei acum pur și simplu nu-s. Noi în Moldova avem câțiva care ar putea să facă terapie corectă, calitativă, dar sunt sigur că ei nu o să vrea să preia acest grup greu de lucru.”

O altă provocare în rezultatele obținute se referă la motivația fiecărui participant. „Responsabilitatea de bază și-o asumă persoana. Noi oferim toată informația prin diferite forme, avem și mentorat. Dar o persoană poate să frecventeze 14-15 ședințe, să asculte, dar să nu interacționeze. El a fost prezent la ședințe, dar nu a spus niciun cuvânt și specialistul nu poate să se expună despre impactul programului asupra beneficiarului, pentru că acesta a tăcut”, explică Alexandru Donos.
Programul, extins și în instituțiile de stat
În afară de cele patru centre care prestează servicii pentru agresori, și Inspectoratul Național de Probațiune are un program probațional destinat agresorilor familiali din 2017. Aceștia sunt obligați să urmeze programul prin decizia instanței de judecată sau fiind motivați de consilierii Probațiunii.

Programul probațional destinat agresorilor familiali este același pe care și centrele de asistență și consiliere îl practică, inspirat de modelul Duluth.

De exemplu, Biroul de Probațiune Hâncești a început să pună în practică programul din 2018. În primul an au beneficiat opt oameni, dintre care șapte au fost obligați și unul a fost motivat de consilierul pe caz. În anul următor, 18 persoane au fost motivate să treacă prin program, iar 11 obligați. Anul acesta încă nimeni nu a trecut prin program, însă din noiembrie au fost înscriși șase beneficiari, dintre care trei femei. Este pentru prima dată când Biroul de Probațiune din Hâncești va instrui și femeile, pentru a vedea ce impact are programul asupra lor.
Cum ar putea fi motivați agresorii

Programele pentru agresorii familiali sunt gratuite și pot fi frecventate și benevol, dar specialiștii spun că asta nu se întâmplă deocamdată.

Ca bărbații să vină benevol, experta în egalitate de gen Victoria Apostol, sugerează să fie făcute niște campanii de informare despre existența acestor servicii. „Dorința poate să fie cultivată. Putem să luăm exemplul concediului paternal pentru care s-au făcut campanii sociale și numărul de tați care și-au luat concediul paternal a crescut”, explică Victoria. Ea mai spune că aceste campanii pot fi însoțite și de niște stimulente, de exemplu bărbații să fie asistați în căutarea unui loc de muncă.
Victoria Apostol, expertă în egalitate de gen, spune că dorința de a trece un program destinat agresorilor trebuie cultivată.

Foto: Facebook/ Tania Kebak
„Când tare mă enervez, trag aer adânc în piept”
Biroul de Probațiune nu urmărește parcursul beneficiarilor acestor programe după ce se încheie perioada în care își ispășesc pedeapsa cu suspendare. Pe termen lung, deocamdată nu există date care să arate cât de eficient este programul în Moldova.

Dar numărul celor obligați să frecventeze programul crește constant, spune Andrei Odajiu. La centrul din Drochia au beneficiat de program, în mediu, câte 36 de persoane pe an. Centrul a început să colecteze datele abia în 2017. Deocamdată încearcă să mențină o legătură cât mai strânsă cu toți cei care au trecut prin program.

Totuși, la nivel individual, beneficiarii programelor capătă cunoștințe și în primul rând capacitatea de a înțelege și elimina violența din viața lor.
Prin vorbă, nu cu pedeapsa sau bătaia.
De exemplu, Ion, bărbatul de la începutul acestui text, e divorțat și are un fiu de 17 ani. Spune că fosta soție îl sună și-i cere „să ia măsuri” cu feciorul neascultător. „Ea așa s-a exprimat într-un fel, să vin, să-l iau și să-l zgudui. I-am spus că nu se face așa, trebuie cu vorba, că băiatul e mare. Prin vorbă, nu cu pedeapsa sau bătaia”, spune acum bărbatul care a fost condamnat pentru violență domestică de către instanța de judecată.

A înțeles de la ședințe că pentru o relație mai bună cu fiul, trebuie să se întâlnească mai des cu el și să-l asculte. Acum se văd doar o dată pe lună, ca să-i dea bani de cheltuială și să schimbe câteva vorbe. „Educația fost slabă la dânsul, chiar proastă”, spune Ion cu regret în voce.

Scena de violență de acum mulți ani s-a întâmplat în fața celor doi copii mici ai surorii lui. Dar acum știe cum să se controleze. „Atunci când tare mă enervez, trag aer adânc în piept și dau drumul la aer printre dinți. Și fac vreo câteva secunde, vreo zece operății și te liniștești de violența asta care se începe la tine. Dacă nu se primește așa, te întorci și te duci.”

Dacă ai nevoie de ajutor, apelează cu încredere la:

Centrul pentru Agresorii Familiali din Ocniţa:
Tel.: (0271) 64232
Mob.: 079782093

Centrul de asistență și consiliere pentru agresorii familiali din Căușeni:
Mob.: 079998755

Centrul de asistență și consiliere pentru agresorii familiali din Drochia:
Mob.: 079000115

Centrul de asistență și consiliere pentru agresorii familiali din Chișinău:
Mob.: 060474277

*Numele agresorului a fost modificat la solicitarea acestuia.

Acest material a fost realizat cu susținerea financiară a Consiliului Europei. Opiniile expuse în cadrul acestuia nu pot fi considerate ca reflectând poziția oficială a Consiliului Europei.