Cu sustinerea BM A fost efectuat un studiu al mediului de afaceri

Organizatia nonguvernamentala “Alternative internationale de dezvoltare” a lansat marti studiul “Costul afacerii”, care a fost finantat in cadrul proiectului Bancii Mondiale “Ameliorarea competitivitatii”. Studiul a fost efectuat la solicitarea Ministerului Economiei si Comertului.

Potrivit lui Lilian Bejan, reprezentant al organizatiei respective, obiectivul principal al sondajului a fost de a monitoriza mediul de afaceri si de a evalua impactul politicilor de stat si al cerintelor regulatorii asupra agentilor economici din Moldova.

Autorii studiului releva ca perceptia mediului de afaceri de catre agentii economici este diferita. Aproximativ 25 la suta dintre intervievati au afirmat ca situatia economica s-a imbunatatit. Reglementarile in constructii si controalele sint lucrurile care creeaza cele mai multe impedimente. Inregistrarea unei afaceri este domeniul in care reformele au evoluat cel mai mult.

Astfel, pe parcursul ultimilor trei ani, procedura de inregistrare a unei afaceri a constituit in medie 18 zile, inclusiv 10 zile la Camera Inregistrarii de Stat. Cheltuielile medii de inregistrare nu s-au modificat in comparatie cu sondajul precedent si constituie 82 de dolari SUA, se arata in studiu.

In studiul “Costul afacerii” se mai mentioneaza ca aproximativ 11 la suta dintre intreprinderi au efectuat, pe parcursul ultimilor trei ani, in medie, cite 19 operatii de export anual. Pentru toate procedurile vamale la export, intreprinderile au avut nevoie de aproape doua zile si au cheltuit circa 77 de dolari SUA pentru fiecare procedura. In aceeasi perioada, 37 la suta dintre exportatori si-au recuperat taxa pe valoarea adaugata.

Studiul a fost efectuat in lunile iulie-august 2006 si prezinta situatia din ultimii trei ani. Datele obtinute sint comparate cu rezultatele a patru sondaje similare efectuate in perioada 2002-2005. Esantionul actualului studiu a cuprins 630 de agenti economici, cu exceptia intreprinderilor agricole si a celor individuale, a precizat Lilian Bejan. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.