Cu sprijinul UE, la Telenești a fost organizată dezbaterea publică „Contribuția femeilor în dezvoltarea durabilă a comunităților”

Bunele practici și abordările inovative în promovarea bunei guvernări și inițiativelor în domeniul egalității de gen și incluziunii au fost discutate în cadrul dezbateri cu genericul „Contribuția femeilor în dezvoltarea durabilă a comunităților”.

Dezbaterea a fost realizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”. Evenimentul a întrunit participanți și participante ai organizațiilor societății civile și a autorităților publice locale din raioanele Telenești, Strășeni, Ialoveni și Rezina și a avut drept scop promovarea și multiplicarea practicilor de bună guvernare, prin împărtășirea de experiențe și realizări în dezvoltarea comunităților și asigurarea bunei guvernări la nivel local.

Potrivit Lilianei Palihovici, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, proiectul „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare” are drept scop participarea echitabilă a femeilor și bărbaților în dezvoltarea durabilă și inclusiv în procesele decizionale. „Despre acest lucru se vorbește puțin, acest lucru nu este cunoscut și noi considerăm că această informație ar trebui discutată, prezentată publicului, iar experiențele frumoase multiplicate”, a menționat Liliana Palihovici.

Directoarea de țară a fundației „Friedrich Ebert”, Ana Mihailov, a precizat că organizând dezbaterea „Contribuția femeilor în dezvoltarea durabilă a comunităților” echipa proiectului „a pornit de la premisa că societatea din Republica Moldova dezavantajează femeile în raport cu bărbații și asta se întâmplă din cauza stereotipurilor adânc înrădăcinate, din cauza politicilor de stat care neglijează, nu-i neapărat intenționat femeile atunci când elaborează politicile publice.”

Printre participanții la dezbatere a fost și vicepreședinta raionului Ialoveni, Galina Tonu, potrivit căreia în ultimii ani administrația raională depune efort pentru a promova femeile în funcții de conducere. Cu greu ne putem închipui că o comunitate se poate dezvolta atunci când nu se ține cont de opiniile tuturor membrilor acesteia. În ultimii ani, în cadrul Consiliului raional Ialoveni femeile sunt tot mai mult implicate în actul guvernării. Observ doar îmbunătățiri de pe urma acestei situații”, a precizat Galina Tonu.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare