sub roțile justiției
„Asta e pentru toată viața”
Cu ce urmări se confruntă o mamă și un fiu loviți și aruncați pe trecerea de pietoni din Chișinău
sub roțile justiției
„Asta e pentru toată viața"
Cu ce urmări se confruntă o mamă și un fiu loviți și aruncați pe trecerea de pietoni din Chișinău
„Dacă primea Lucas lovitura, era să moară”, spune Alexandr. Fiul lui de doi ani și soția au fost loviți din plin de o mașină pe trecerea de pietoni, anul trecut. Dar lovitura a primit-o Anna și, din fericire, ambii sunt în viață astăzi, dar cu o durere pentru toată viața. „Asta o să continue până când nu o să fie pedepsiți șoferii în mod proporțional cu dauna provocată”, spune Anna.
⚠️Acest articol conține fotografii care ilustrează vătămarea corporală.
SUB ROȚILE JUSTIȚIEI
E o mini campanie lansată de Moldova.org în care vorbim despre justiția de care au parte victimele traficului rutier. Publicăm o serie de articole cu povești similare care arată că victimele sunt adesea dublu traumatizate, prima oară de accident, apoi de lipsa de dreptate pe care o simt.

Am documentat subiectul la alegerea patronilor Moldova.org. Dacă vrei și tu să susții munca noastră, devino patron/patroană.
Anna și fiul ei, Lucas, de doi ani s-au pornit de mânuță spre pădurea care desparte strada Florilor de strada Calea Orheiului din Chișinău. Era seara de 13 iulie 2022, un pic ploios, dar o vreme bună de ieșit la aer curat după câteva zile dogorâtoare.

Anna avea câteva lucruri în rucsac, purta o geacă subțire. Lucas și-a luat o jucărie cu el. Cei doi merg încet pe trotuar. Se opresc pentru câteva secunde pe trotuar, iar Anna se apleacă să-i aranjeze jucăria. Înainte de trecerea de pietoni se mai opresc o dată într-un loc unde cei doi abia se văd, pentru că două mașini sunt parcate prea aproape de trecere. Se pornesc să traverseze strada. În cinci secunde sunt pe mijlocul drumului, iar într-o clipită, un microbuz de dimensiuni mici îi lovește din plin. Mama și fiul sunt purtați câteva secunde pe capota microbuzului, apoi cad și se opresc sub roțile mașinii care venea pe contrasens. Lucas e aruncat cu totul sub mașină. Toate acestea se văd clar pe camera de bord a unei mașini parcate până la trecerea de pietoni.
Sursa video: Telegram/ Кишинёв в теме
Peste câteva minute de la accident Alexandr a primit un apel de pe telefonul soției. Dar nu e vocea ei, ci a unui bărbat străin, ceea ce i s-a părut straniu. Vocea străină l-a anunțat despre tragedie. Alexandr, șocat de ceea ce a auzit, a alergat imediat la locul accidentului. L-a văzut pe Lucas în ambulanță și pe Anna încă jos, pe carosabil.
Anna a fost în stare inconștientă, imediat după lovitură. Foto: Alexandr Petkoglo
Cei doi au stat câte o săptămână în spital. Și astăzi, la nouă luni de la accident, medicii îi spun Annei că „s-a născut în cămașă” sau că „arată bine pentru ceea ce a suferit”.
„Dacă primea Lucas lovitura...”
Anna Petkoglo este pedagogă. Până a intra în concediu de îngrijire a copilului lucra educatoare la o grădiniță privată din Chișinău. Alexandr, soțul ei, lucrează în sfera IT. „Suntem o familie obișnuită”, spun tinerii. Dar accidentul le-a schimbat viața și i-a făcut să-și pună multe întrebări despre cum funcționează justiția în Republica Moldova sau cât de interesate sunt autoritățile să creeze o infrastructură sigură pentru oameni. „Dacă nu era Anna, ci Lucas, cel care primea lovitura, era să moară...”

Anna nu-și amintește deloc ziua în care a fost lovită de mașină, pentru că are amnezie. Cât a stat la spital, majoritatea timpului l-a petrecut dormind. A aflat că a fost accidentată de la colega ei de salon, care i-a arătat un video cu momentul impactului. Și colega ei de salon a stat în spital din același motiv – a fost lovită de o mașină.

„Fractură de craniu și leziuni cerebrale”, spune Anna că a avut. Mai exact, osul temporal al capului a fost fracturat, fiind afectat până la nivelul urechii stângi. „Eu aud mult mai rău și în urechea stângă mereu aud un sunet. Asta e pentru toată viața, mi-a spus medicul”, explică Anna. Are pierderi de memorie și dificultăți de vorbire. Tratamentul medicamentos continuă și astăzi: câte șapte pastile pe zi pentru îmbunătățirea metabolismului cerebral, pentru durerea moderată până la severă, pentru tratarea afecțiunilor neurologice și altele.
Urmele accidentului pe corpul Annei. Foto: Alexandr Petkoglo
În afară de asta, iarna trecută a suferit o intervenție la genunchi, unde i-a fost rupt meniscul din cauza loviturii. „Nimeni nu poate să spună ce va fi în continuare”, spune Anna, menționând că nu știe dacă se va recupera vreodată.

Lucas a avut contuzie cerebrală minoră, vânătăi și julituri pe cap și pe tot corpul. Totuși, băiețelul a fost conștient tot timpul. Acesta a stat sub mașină până a fost găsit. Părinții povestesc că accidentul l-a afectat puternic din punct de vedere psihologic. Se speria de mașini, de sunete puternice, de copii. Avea izbucniri emoționale puternice și îi era frică de tot. Noaptea nu putea dormi.
Micuțul Lucas a suferit mult din cauza accidentului. Foto: Alexandr Petkoglo
Justiția
Șoferul care a accidentat cele două persoane a declarat în instanța de judecată că „timpul de afară era posomorât și ploua, iar pe marginea drumului erau parcate mai multe automobile”. A povestit că a încercat să evite accidentul prin virarea la stânga, „dar nu a reușit”. Chiar dacă familia a solicitat 60 mii euro ca prejudiciu moral și peste 30 de mii de lei prejudiciu material și asistență juridică, șoferul a declarat că le consideră exagerate și că este gata să le ofere Annei și lui Lucas câte cinci mii de lei și să achite tratamentul. „Salariul lunar este de cinci mii de lei și am doi copii, iar soția nu lucrează”, a declarat instanței. Șoferul regretă cele întâmplate.

Șoferul a fost declarat vinovat și a primit o pedeapsă de:

  • 3 ani de închisoare într-un penitenciar de tip deschis (cu suspendare pentru trei ani);

  • Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Acțiunea civilă pentru repararea prejudiciului moral și material a fost admisă, însă asupra sumei despăgubirilor urmează să hotărască instanța de ordine civilă. Deocamdată din contul vinovatului s-au luat doar 640 de lei pentru cheltuielile judiciare.

Hotărârea a nemulțumit familia Petkoglo, în special faptul că instanța nu a desemnat vreo compensație, ceea ce i-a determinat să atace decizia în instanța superioară. Pe trei mai 2023 va avea loc prima ședință la Curtea de Apel în cazul șoferului care i-a lovit pe Anna și Lucas.
A furat biciclete și a ajuns în pușcărie
„Șoferii rămân a fi nepedepsiți, dar oamenii simpli suferă. Noi continuăm să trăim în Chișinău, copilul meu continuă să trăiască aici. Și mereu suntem în pericol. Asta nu este doar trauma mea, că mă tem să ies pe stradă, dar eu văd cum șoferii merg. Nu cedează deloc pietonilor. Asta o să continue până când nu o să fie pedepsiți șoferii în mod proporțional cu dauna provocată”, spune Anna.

Alexandr, soțul femeii, spune că există o problemă mare în sistem. „E problema iresponsabilității administrației publice locale, a poliției și a oamenilor. Oamenii simt că au posibilitatea să încalce și să fie pedepsiți într-un singur caz din 10 încălcări, de exemplu. Desigur că o să încalce toți regulile”, adaugă Alexandr. Nu-și doresc neapărat ca vinovatul să ajungă în penitenciar, dar cel puțin să primească o daună morală proporțională suferinței pe care au primit-o, iar șoferul să simtă, într-adevăr, pedeapsa. „Doi oameni vor trăi toată viața cu aceste traume și psihologice și fizice, dar la el totul e ok”, adaugă Alexandr.

Odată ce decizia a fost atacată în instanța de judecată și nu poate fi executată, șoferul poate merge la volanul mașinii până la decizia finală a Curții de Apel.
Familia Petkoglo. Foto din arhiva personală
Anna consideră nedreaptă decizia luată de instanța de judecată. „Iată persoana fură biciclete, el nu poartă niciun pericol pentru viața oamenilor, dar ajunge în pușcărie. Dar cel care lovește cu mașina și omoară, nu ajunge la pușcărie. Unde este logica?!”, se întreabă Anna.

Anna se referă la cazul unui bărbat de 25 de ani care a furat 20 de biciclete în sumă de peste 100 mii de lei. Acesta a fost declarat vinovat pentru 15 episoade de furt și a fost condamnat la 5 ani de închisoare. De asemenea, a fost obligat să achite peste 100 de mii de lei victimelor pentru prejudiciu.

Apoi, gândul celor doi soți se îndreaptă spre cum primăria și pretura securizează trecerile de pietoni. „Primarul iubește pe Facebook să arate proiecte prostești pe care se cheltuie bani și sunt fără folos. Pe strada Florilor doar într-un singur loc, unde este o școală, au făcut o trecere ridicată. Acolo șoferii sunt nevoiți să oprească. De ce au făcut doar acolo? Pe strada Florilor mai sunt alte instituții de învățământ. Pentru securizarea trecerilor nu au făcut nimic, o să zică că nu au bani. Dar au reparat trotuarul. Asta nu le-a oferit mai multă siguranță pietonilor”, spune revoltat Alexandr. După accident, bărbatul a raportat intens mașinile care staționau pe trecerile de pietoni sau în imediata apropiere.
Trecerea de pietoni pe care traversau Anna și Lucas. În ziua în care a fost făcută fotografia (20 martie 2023), nu era parcată nicio mașină în apropierea trecerii de pieroni
Singura schimbare care a avut loc după accident a fost ca poliția să patruleze pentru mai multe zile în preajma acelei treceri de pietoni și să amendeze persoanele care parcau neregulamentar. Asta îi determină pe șoferi chiar și astăzi să nu parcheze în acel loc, în special în aproprierea trecerii de pietoni unde au fost loviți Anna și Lucas.
Dacă ai o istorie asemănătoare pe care vrei să mi-o spui, scrie un mesaj.
Text de Georgeta Carasiucenco
Editare de Anastasia Condruc
Ilustrație de Irina Cleșcenco