Europarlamentarul Cristian Preda: Uniunea Europeană are, la Est, un nou președinte pe care nu ne putem bizui

Sursă: rfi.ro

Europarlamentarul român din partea Partidului Popular European, Cristian Preda, a oferit o scurtă opinie pentru Moldova.ORG cu privire la rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și despre politica noului președinte ales, Igor Dodon.

Domnule Preda, ce înseamnă victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din Moldova?
Dodon a obținut o majoritate fragilă. E departe de ce spera înainte de alegeri. Aroganța cu care vorbește e absolut nejustificată. De ce a câștigat? Decepția față de guvernarea ultimilor ani e mare. Maia Sandu a făcut o cursă extraordinară, dar nu a putut salva onoarea unei guvernări pro-europene, care a fost zdruncinată de scandaluri de corupție, ca și – în ultima perioadă – de ascensiunea lui Plahotniuc. Maia era alternativa și la guvern, și la socialiști. I-au lipsit, din păcate, mai puțin de 70 de mii de voturi. Mai e ceva: cred că unii au votat cu Dodon, pentru că vor cu toată sinceritatea o apropiere de Moscova, iar alții fiindcă se tem de politica de la Kremlin și s-au gândit că un socialist va calma agresorul. E, desigur, un calcul greșit. Cu atât mai greșit cu cât acum era nevoie de rezistență, nu de plecăciuni. Noul președinte e o paiață a lui Putin.

Cât de mult va influența Igor Dodon politica externă, în special atitudinea față de UE?
Legitimitatea câștigată la urne e importantă. Președintele ales direct de către cetățeni ar putea avea mai multă influență decât șefii de stat care au rezultat din negocierile grupurilor parlamentare. Dacă Dodon va accepta, însă, ordinele de la Kremlin, va fi un președinte mai rău pentru Moldova decât a fost Voronin. Dacă va rămâne înfeudat unui oligarh, va fi mai periculos decât un premier șters și aservit corupților. Opțiunile sale de politică externă și atitudinea față de Europa sunt formulate adeseori în limbajul anilor 50. Nu văd cine l-ar invita într-o vizită externă. Poate doar dacă vreun lider ar vrea să contemple trecutul. Serios vorbind, îl vedeți discutând cu Merkel, Rajoy sau Renzi, cu Trump sau Macri? Mi-e teamă nu doar pentru blocarea relațiilor Chișinăului cu Bruxelles, ci și pentru răcirea considerabilă a relațiilor dintre Republica Moldova și România.

Va fi consecvent Dodon în continuarea politicii lui? El își schimbă des opinia privind Acordul de Asociere.
Primul lucru care trebuie constatat e că a mințit în privința Acordului de Asociere, zicând că a fost un dezastru pentru Moldova. E fals. Cifrele spun cu totul altceva. A doua nerozie e ideea de a face un referendum despre Acordul cu pricina. Nu e deloc original. Olandezii au organizat și ei o consultare populară despre un Acord de Asociere, cel încheiat de UE cu Ucraina. Acolo, impulsul inițial a venit de la extrema dreaptă. Un extremist de stânga precum Dodon se întâlnește cu cealaltă extremă. Nici asta nu e ceva nou. Pe de altă parte, trebuie spus că incertitudinea produsă de declarații contradictorii descurajează investitorii.

Ce părere aveți despre nivelul de organizare a alegerilor, în special a votării în diasporă și în centrele destinate rezidenților din Transnistria?
În diaspora a fost penibil. Am văzut repetându-se ce s-a petrecut și-n România în 2014, Cozi enorme, oameni care au stat ore-n șir la coadă ca să-și exercite un drept inviolabil. Unii n-au putut să își exprime opțiunea, fiindcă s-au terminat buletinele de vot. Asta e o limitare a libertății. Din prostie politico-administrativă. Maia Sandu e îndreptățită să ceară socoteală. Nimeni nu poate evalua impactul acestui obstacol în calea libertății asupra rezultatului final. Cât privește turismul electoral în Trasnnistria, el arată că Moscova și Tiraspol au vrut să blocheze alegerea Maiei Sandu. Au cheltuit bani mulți pentru asta. Aș fi tare curios să aflu câte ruble a costat toată campania, nu doar transportul din ziua votului. Fiindcă cineva a plătit. Nu Duhul Sfânt i-a împins pe votanții lui Igor Dodon la urne.

Dacă Dodon rămâne președinte, ce se va întâmpla cu Maia Sandu și pro-europenii până în 2018?
Dacă alegerile vor fi validate, un singur lucru e cert, și anume că Maia Sandu va fi liderul opoziției. Sunt, apoi, două scenarii posibile. Fie partidele pro-europene se desprind de oligarhi și corupți și se alătură Maiei, fie rămân așa cum sunt azi, caz în care va exista o competiție între PAS și restul opoziției. În ipoteza unor alegeri anticipate, pe care Dodon le-ar dori ca să dețină toată puterea, am putea avea un spectru politic bipolar. Deocamdată, cu un președinte controlat de Putin și un guvern sub coordonarea lui Plahotniuc, viitorul nu e deloc roz. Uniunea Europeană are, la Est, un nou vecin pe care nu ne putem bizui.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din București și deputat în grupul Partidul Popular European în Parlamentul European.

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.