Creştinii ortodocşi intră în Postul Paştelui

Începând de astăzi, creştinii ortodocşi ţin Postul Paştelui, considerat a fi cel mai dur post din an, şi care marchează începutul celor şapte săptămâni premergătoare sărbătorii Învierii Domnului. Acest post, fiind cel mai lung si cel mai aspru din posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxa, este cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare.

Acesta aminteşte şi de postul celor 40 de zile ţinute de Hristos înainte de începerea activităţii Sale mesianice.

De asemenea, durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, de atâtea ori atestată când e vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine: potopul, care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi, patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinţe, Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea.

Timp de șapte săptămâni, credincioșii nu vor mânca lactate, ouă, carne şi pește. De asemenea, creştinii ortodocşi nu au dezlegare la untdelemn decât în anumite zile, iar postul conţine dezlegare la peşte în ziua de Buna Vestire, pe 25 martie, şi de Florii, în a şasea duminică a postului, atunci când vor fi praznice mari. Postul se termină după duminica Floriilor, ca apoi să înceapă o nouă săptămână de post aspru, care marchează Săptămâna Patimilor.

Postul presupune abținerea totală sau parțială de la anumite alimente și băuturi, în scop religios-moral. Însă doar reținerea de la anumite mâncăruri și băuturi trebuie însoțită și de reținerea de la gânduri, pofte, patimi și fapte rele, adică însoțirea postului trupesc cu postul sufletesc.

Preoţii îndeamnă creştinii să se roage pentru îndreptare sufletească şi să aspire la aceasta prin spovedanie şi fapte bune.

Credinciosul trebuie să fie pios, smerit, să ii ajute pe semenii lui și să uite orice supărări, ură, să îi ierte pe cei care i-au greșit și să le ceară iertare celor cărora le-a greșit.

Postul Mare din acest an se va încheia în data de întâi mai, când este sărbătorită Învierea Domnului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.