Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul

Creştinii ortdocşi pe stil vechi sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul, în timp ce ortodocşii de calendar nou îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, încheind astfel ciclul sărbătorilor de iarnă. Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi şi Nou a avut loc în 1923, când, la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian.

În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz, familiile se reunesc la masa tradițională. În această zi, este dezlegare la orice fel de bucate, iar cei care până acum au ţinut postul Crăciunului se pot înfrupta cu sarmale, piftie și colaci copţi.

Colindătorii poartă trăistuţe în care pun darurile oferite de gazde, obiceiul semnificând noroc şi belşug în casa gospodarului. Cadoul tradițional pentru colindători este pâinea (simbol al belșugului), pentru flăcăi – colaci mari pregătiți special, pentru copii – colaci mai mici, hulubi, înnodăței, nuci și bomboane.

[interaction id=”567f1b2e781fde0551cb5e60″]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare