Cresterea importurilor a generat un deficit comercial de peste 2 mlrd USD

Din cauza decalajului considerabil in evolutia importurilor si cea a exporturilor, balanta comerciala a Republicii Moldova a ajuns la finele lui august, la un deficit in valoare de 2 mlrd 185 mln USD. Astfel, deficitul comercial acumulat in anul curent, timp de 8 luni este cu aproape 56 la suta (783,8 mln USD) mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit Biroului National de Statistica, la majorarea deficitului comercial continua sa influenteze ritmul inalt de crestere al importurilor, ce depaseste substantial pe cel al exporturilor. In ianuarie-august curent, moldovenii au importat marfuri cu 46 la suta mai mult, in timp ce exporturile au inregistrat o crestere de 26%.

Timp de 8 luni, importurile realizate de moldoveni au constituit suma de 3 mlrd 234 mln USD, iar exporturile s-au situat la nivelul de 1 mlrd 48 mln USD. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi in perioada de referinta a fost de 32,4%, in scadere cu peste 4,3%, fata de 2007.

Cu tarile Uniunii Europene balanta comerciala s-a incheiat cu un deficit de 877 mln USD (cu 272,2 mln USD mai mult decat in anul trecut), iar cu tarile CSI – de 724,2 mln USD (in crestere cu peste 260 mln USD). Cel mai mare deficit, de 471,8 mln USD, Republica Moldova l-a avut in opt luni cu Ucraina, urmata de Germania – 197,7 mln USD, Federatia Rusa – 191,7 mln USD, China – 193,2 mln USD si Romania – 189,1 mln USD.

Estimarile expertilor arata ca deficitul balantei comerciale ar putea atinge la finele acestui an cifra de 3 mlrd 530 mln USD. De mentionat ca in anul precedent Moldova a avut un deficit de 2 mlrd 348 mln USD.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.