COVID-19 explicat: purtăm sau nu mască?

PE SCURT

Moldova.org lansează o serie de filmulețe în care îți vom povesti despre cum îți dai seama că ești infectat, de ce COVID-19 este periculos, cum se transmite coronavirusul. Îți vom spune dacă vitaminele în combinație cu 50 de grame de tărie și usturoi ajută la combaterea covonarisului.

Astăzi vorbim despre măștile care ne protejează de coronavirus.

PE LUNG

Măștile medicale, făcute ca să protejeze medicii și pacienții în situații cu risc de îmbolnăvire au apărut încă în secolul 17 în Europa.

În multe dintre țările din Asia, purtarea măștii era o normă chiar și înainte de izbucnirea coronavirusului.

Acolo, mulți oameni obișnuiesc să poarte măști pentru a se proteja de boli sau pentru a se proteja de poluare. De asemenea, aceste țări au învățat să poarte măști în urma epidemiei de SARS din 2002-2004 când au murit aproape o mie de oameni.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/566036470691411/?__xts__[0]=68.ARCRVRbfWbtwi6Zh11Hzpi5yPYOlsvWQHhDAtdTRCsnzTUtWzODQ7R7PTao1bQRzwWvn81mDm2EcvokRc3OYPRsthTWmxBQrcxYZzzvsPSTrM-PbYGvhs1q6iCxv7LV6nxZlZnhb3HfRVferQUXkcVtUKUwzDOBEk3vYMnHYTQA2FR25MxEmHpa7ZylYfSac5LJpInBZVYuOMWEmptyYBWMHsP7resHf9HJbd5qHcgBF2MnjpoC5AJkrkJE52ML_FZharTdy2AvxV3S_yjyOE0sBUnx_OLzE7WcHNfOogex8PK5ZvxF_Cg8ovAsgedAl67tVLTEfah_CKiBMeTIXNHw98Ro5ZcoCBTU&__tn__=-R

Există diferite tipuri de măști.

Respiratoarele N95 protejează de viruși și particule foarte mici din aer în proporție de 95%. Totuși, de cele mai multe ori acestea sunt rezervate doar cadrelor medicale.

Măștile chirurgicale protejează de picăturile mari de salivă când cineva tușește sau strănută. Oamenii de știință spun că nu există dovezi științifice că purtarea unei măști chirurgicale va preveni infecția virală.

Măștile din stofă, făcute acasă, nu te protejează împotriva COVID-19. Aceste măști pot doar să împiedice virusul să ajungă de la tine, dacă ești infectat, dar fără simptome, la persoanele sănătoase.

Foto principală: © ISTOCK.COM, RECEP-BG

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare