Copilărie în uniformă! Cum copiii din Transnistria sunt muștruluiți în stil sovietic// FOTO

Sute de copii, cu vârste cuprinse între 11-17 ani din stânga Nistrului îmbracă uniforma și simt ce înseamnă armata din fragedă copilărie.

În Transnistria sunt două școli de cadeți – școala-internat subordonată așa-zisului minister de interne și școala „Suvorov” subordonată așa -zisului minister al apărării. Prima cu o capacitate de până la 300 de elevi, activează din 2002, cea de-a doua, unde învață circa 200 de cadeți, a fost instituită în anul 2017, cu aportul fostului vicepremier rus Dmitri Rogozin.

În cele două școli, copiii începând cu clasa a V-a sunt educați „în spirit patriotic”. Elevii îmbracă uniforme și trec un adevărat curs de pregătire militară. Programele de studii de aici includ cursuri practice de formare cum ar fi „Educația pentru bărbați“ sau „Învățământul militar-patriotic”.

După lecții, aceștia sunt instruiți cum să țintească bine, cum să folosească tehnica și topografia militară sau sunt instruiți în cadrul unor exerciții cu caracter militar sau polițienesc.

 „Sunt un fel de școli de zombare a copiilor și de pregătire în spiritul luptei cu dușmanii care sunt în dreapta Nistrului. Ține de aspectul militarizat al activității de zi cu zi din regiunea transnistreană”, a declarat pentru Moldova.org expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.

Experul a declarat încă în luna aprilie că, potrivit estimărilor experților de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost intervievați, la școala suvorovistă studiază și circa 20 copii din Găgăuzia. Aici, 210 de copii sunt pregătiţi în clasele 5-9, conform programelor de pregătire a școlilor suvoroviste din Federaţia Rusă.

Imaginile foto postate de cele două instituții reflectă o situație apropiată cu cea din epoca fostei URSS, unde copiii  îmbrăcați în uniforme militare învață și trăiesc în condiții de cazarmă.

Elevii de la școala-internat de cadeți sunt prezentați cu bastoane și scuturi.

Școala de cadeți Suvorov din Tiraspol.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare