Comunicaţiile electronice în top

De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, raportul privind activitatea sa şi evoluţia pieţelor de comunicaţii electronice în anul 2010.

După o scădere de 1,9% înregistrată în anul 2009, în 2010 sectorul de comunicaţii electronice a revenit la trendul de creştere de până la criza economică generală din anii 2008 – 2009. Anul trecut, volumul total al vânzărilor pe cele patru pieţe de comunicaţii electronice – de telefonie mobilă, fixă, transmisiuni de date şi acces la Internet, de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale – a crescut, faţă de 2008 şi 2009, cu 7,3% şi, respectiv, cu 9,1% şi a alcătuit 6 mld. 142,1 mil. lei.

Vladimir Vozian, şef de direcţie din cadrul Agenţiei, a relatat că principalele motoare ale creşterii sectorului de comunicaţii au continuat să fie piaţa de telefonie mobilă, care a crescut cu cca 14%, şi cea de acces la Internet în bandă largă, care a crescut cu 25%.

Acesta a menţionat că pentru anul curent Agenţia prognozează continuarea creşterii dinamice a pieţei serviciilor de acces la Internet în bandă largă şi a celei de telefonie mobilă. Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă va spori, iar rata de penetrare a acestor servicii va atinge 98%. Numărul abonaţilor la serviciile de acces mobil în bandă largă va creşte până la 165 mii, iar a clienţilor serviciilor de internet în bandă largă la puncte fixe – va ajunge la 350 mii. Dinamizarea pieţei serviciilor în bandă largă este determinată de dezvoltarea reţelelor de fibră optică, liberalizarea accesului la infrastructura SA „Moldtelecom”, precum şi de creşterea rapidă a cererii pentru aceste servicii.

Agenţia estimează că datorită dezvoltării serviciilor voice-over-broadband (telefonie prin intermediul accesului în bandă largă), numărul clienţilor telefoniei fixe va creşte cu 1,5 – 2% şi va alcătui 1,18 mil.

Potrivit prognozelor Agenţiei, anul curent cifra de afaceri în sectorul de comunicaţii electronice va spori cu 3-4% şi va însuma 6,3 – 6,4 mld. lei. Vozian a motivat încetinirea ritmului de creştere prin reducerea veniturilor provenite din serviciile de terminare a traficului naţional în reţelele mobile şi fixe cu 23-24% şi diminuarea vânzărilor pe piaţa de telefonie fixă cu 5-6%. Aceste scăderi vor fi compensate cu majorarea vânzărilor serviciilor de comunicaţii mobile şi a celor de transmisiuni de date şi acces la Internet, a afirmat reprezentantul ANRCETI.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare