Comisia de la Veneţia va emite astăzi un aviz privind situaţia constituţională din R. Moldova

PE SCURT

Comisia de la Veneţia urmează să emită vineri un aviz privind criza constituțională care a fost creată în Republica Moldova, în urma hotărârilor luate în perioada 7-9 iunie de Curtea Constituțională.

PE LUNG

Pe 10 iunie Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.

Atunci, Thorbjorn Jagland a menționat că deciziile Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept.

Ieri, secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, aflat la Veneția, a menționat pe Facebook că, absolut to’i cei cu care a discutat acolo spun că restabilirea încrederii în Curtea Constituțională nu este posibilă dacă nu pleacă toți judecătorii care au compromis definitiv această instituție.

„Și au rămas surprinși când eu am spus că nu prea cred ca vor demisiona. Mă bucur că am greșit și deja a fost depusă prima cerere care a fost salutată aici și cei cu care am mai discutat speră că eu să nu am dreptate și că exemplul Președintelui va fi urmat și de ceilalți judecători. Apropo, mulți dintre interlocutori au fost șocati că nu a existat nici o opinie separat”, a scris Nicolae Eșanu pe Facebook.

Tot ieri fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase a declarat la TV8 că Curtea Constituțională din Moldova nu a avut niciun caz când să fi ignorat opiniile Comisiei de la Veneția. „Prin urmare, și de această dată în funcție de concluziile care se vor regăsi acolo, urmează să fie luate deciziile respective”, a spus Alexandru Tănase.

El a mai spus că a văzut proiectul hotărârii Comisiei de la Veneția care este unul destul de dur și că asemenea abordări nu a mai văzut.„Este pentru prima dată, după câte cunosc, când Comisia de la Veneția se expune pe hotărârile unei instituții de jurisdiscție constituțională. Nu mai țin minte asemenea precedente”, a declarat Alexandru Tănase. El totuși a ținut să precizeze că cel mai prudent ar fi să așteptăm formula finală care va fi comunicată ulterior fie de Comisia de la Veneția fie de Consiliul Europei.

Precizăm că hotărârile Curții Constituționale de la Chișinău, luate între 7 și 9 iunie vizau dizolvarea Parlamentului, nerecunoașterea majorității parlamentare formată din blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, precum și a guvernului condus de Maia Sandu, votat de cele două formațiuni.

.

.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.