Comisar european: Comisia Europeană a negociat un Acord de Asociere în beneficiul Republicii Moldova / AUDIO

Republica Moldova va avea posibilitatea să-şi protejeze în următorii 10-15 ani produsele sensibile din domeniul agro-alimentar pe piaţa naţională împotriva produselor europene.

Declarația a fost făcută, într-un interviu pentru serviciul românesc al Radio France Internationale, de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, în ziua în care moldovenii au scăpat de vize pentru spaţiul comunitar.

Comisarul european pentru Agricultură anunţă că va merge la Chişinău în luna mai:

[blockquote style=”1″]Mă voi deplasa din nou la sfârşitul lunii mai în Republica Moldova, pentru a intra în dialog, de data asta nu doar cu autorităţile, ci concret, cu cetăţenii, cu reprezentanţii sectorului agricol şi ai societăţii moldovene, în general, pentru a explica faptul că Comisia Europeană a negociat un acord în beneficiul Republicii Moldova, un acord pe care noi îl numim asimetric (…) din punctul de vedere al posibilităţii pentru Republica Moldova să-şi protejeze produsele sensibile din domeniul agro-alimentar, pentru care încă n-au o dezvoltare economică suficient de importantă să facă faţă concurenţei europene, deci va exista în următorii 10-15 ani posibilitatea ca Republica Moldova să-şi protejeze în continuare aceste produse pe piaţa naţională împotriva produselor europene.[/blockquote]

Pe de altă parte, potrivit lui Dacian Cioloș, normele sanitare, „normele de siguranţă alimentară trebuie respectate doar de produsele Republicii Moldova care ajung pe piaţa europeană, pentru a putea fi comercializate”.

Deci mai concret, doar merele care ajung pe piaţa europeană trebuie să respecte anumite norme, doar carnea de porc care ajunge pe piaţa europeană din Republica Moldova trebuie să respecte anumite norme şi nicidecum impunerea prin acord a acestor norme pe piaţa Republicii Moldova. Pe piaţa Republicii Moldova, Guvernul este suveran şi autorităţile Republicii Moldova continuă să fie suverane”, afirmă oficalul european.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.