Comertul in baza de patenta ramane in vigoare pana in 2017

Moldova.ORG — Comerţul în bază de patentă va mai putea fi practicat până în anul 2017, stipulează proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător, aprobat la ultima şedinţă a Guvernului R. Moldova. Modificările propuse prevăd autorizarea comerţului cu amănuntul din autovehicule, la tarabe şi tejghele amplasate în pieţele autorizate şi se referă doar la agenţii economici care înregistrează un volum de activităţi ce însumează venituri de până la 300 mii de lei pe parcursul unui an fiscal.

Comerţul cu amănuntul în bază de patentă nu va permite în continuare vânzarea electrocasnicelor de dimensiuni mari cum ar fi televizoarelele, centrele muzicale, frigiderele, precum şi a materialelor de construcţie. Într-o declaraţie pentru presă din finalul şedinţei Guvernului, prim-vicepremierul Igor Dodon, ministrul economiei şi comerţului a explicat că „la începutul anilor 90 asemenea mărfuri puteau fi comercializate şi în bază de patentă, dar acum există suficiente magazine specializate. Acestea sunt obligate să acorde garanţii cumpărătorilor, lucru foarte important”, a opinat Igor Dodon.

Deţinătorii de patentă, cu excepţia pensionarilor şi a invalizilor, vor fi obligaţi să achite contribuţiile de asigurare socială şi cea medicală, pentru a putea pretinde, la timpul potrivit, la o pensie minimă, la ajutor de deces ori la servicii medicale. În cazul achitării respectivelor contribuţii durata activităţii desfăşurate în baza de patentă va putea vi luată în calcul la vechimea de muncă a titularului.

Igor Dodon a mai declarat că taxa pentru obţinerea patentei va fi dublată. Până acum taxa era de 190 lei în oraşe, 90 lei în raioane şi 50 lei în localităţile rurale.

Chiar şi după adoptarea de către Parlament a modificărilor respective, patentarii vor trebui să-şi reînregistreze afacerea sub forma unor întreprinderi individuale, a mai adăugat ministrul economiei şi comerţului. Igor Dodon a precizat că circa 6 mii de foşti deţinători de patentă au nregistrat deja asemenea întreprinderi. Acesta este, de altfel, mărul discordiei dintre autorităţi şi deţinătorii de patentă, care au participat la peste 130 de acţiuni de protest, solicitând anularea Legii nr.208.

Preşedintele Asociaţiei Micului Business (AMB), Eugen Roşcovan a declarat pentru presa de la Chişinău că reprezentanţii patentarilor nu cunosc varianta finală a modificărilor propuse la Legea cu privire la patenta de întreprinzător şi nici nomenclatorul mărfurilor care vor putea fi comercializate în baza acesteia. Eugen Roşcovan a calificat drept o nouă încercare de a induce în eroare opinia publică şi declaraţiile lui Igor Dodon privind majorarea de două ori a taxei achitate la obţinerea patentei. El spune că în cadrul negocierilor protestatarii au solicitat ca achitarea asigurarărilor socială şi medicală să fie lăsată la discreţia deţinătorilor de patentă. În condiţiile în care legea va impune plata acestor contribuţii, taxa pentru patentă ar trebui să fie redusă de două ori şi nu majorată, mai susţine liderul AMB.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.