Colaborare intre Legislativ si mediul de afaceri

Asociaţia Internaţională Business şi Parlament din Republica Moldova /IABP-Moldova/ a contribuit substanţial, în ultimii ani, la dezvoltarea unui dialog continuu între Legislativul ţării şi mediul de afaceri. Acest lucru l-a declarat astăzi, în cuvîntul său de deschidere rostit în cadrul celei de-a treia şedinţe anuale a IABP-Moldova, spicherul Marian Lupu, preşedinte al Consiliului de coordonare al asociaţiei respective, informează MOLDPRES.

Preşedintele Parlamentului a specificat că, "IABP-Moldova a contribuit la un dialog transparent şi constructiv, fiind axat pe examinarea şi găsirea de soluţii la subiecte de importanţă majoră, care vizează dezvoltarea anteprenoriatului şi a climatului investiţional şi de afaceri. Prin acest dialog ea contribuie în continuare la eficientizarea activităţii parlamentarilor, în contextul procesului legislativ, care vizează legislaţia economică şi socială şi cea în domeniile determinante pentru dezvoltarea social-economică a ţării", a spus Marian Lupu.

Spicherul a mai afirmat că Asociaţia Internaţională Business şi Parlament s-a afirmat ca o verigă importantă în contextul procesului general de colaborare dintre Parlament, pe de o parte, şi societatea civilă, pe de altă parte. "Acest proces a fost lansat în anul 2005 şi este unul în dezvoltare continuă şi care a adus şi aduce avantaje mutuale pentru partenerii noştri, care reprezintă societatea civilă, organizaţiile neguvernamentale, asociaţiile profesionale şi cele de profil, precum şi pentru Parlament. Fiindcă acest dialog contribuie şi la fortificarea instituţiilor societăţii civile, ca partener deosebit de important pentru autorităţile publice, în cazul dat fiind vorba de autoritatea legislativă a ţării", a subliniat Marian Lupu.

Baza pentru acest dialog cu reprezentanţii asociaţiilor de afaceri a fost deja stabilită. Prioritatea noastră acum este un angajament real şi asistenţa din partea agenţiilor specializate internaionale în vederea identificării pîrghiilor suplimentare, care ar facilita şi eficientiza dialogul cu comunitatea de afaceri în contextul implementării prevederilor Planului de Acţiuni UE – Republica Moldova, a mai menţionat preşedintele Consiliului de coordonare al IABP-Moldova.

Romeo Ţurcan, director executiv al IABP-Moldova, a punctat o retrospectivă a activităţilor Asociaţiei în anul 2007 şi a vorbit despre activităţile planificate pentru perioada 2008-2009. În context, sursa citată a specififcat că anul 2008 a început pentru IABP-Moldova cu aderarea sa la Pactul Global al Naţiunilor Unite. Acest Pact este o structură a businessului, ONG-urilor şi sferei academice, care îşi orientează activitatea operaţională şi strategică la cele zece principii unanim acceptate în domeniile drepturilor omului, muncii, mediului ambiant şi anticorupţie. Pe parcursul anului curent, IABP-Moldova este membru al Consiliului de coordonare al Pactului Global în R. Moldova, a mai relevat Romeo Ţurcan.

Membri ai IABP sînt: Belgia, Finlanda, Olanda, Spania, Suedia şi Marea Britanie. În acelaşi timp, membri asociaţi ai IABP sînt: Franţa, Irlanda de Nord, Noua Zeelandă, Portugalia, Scoţia, SUA, Ţara Galilor, iar Republica Moldova face parte din grupul de membri afiliaţi, cu mecanisme naţionale în curs de elaborare, alături de Armenia, Georgia, Norvegia, Oman, Republica Sud-Africană, Thailanda şi Ucraina.

În cadrul şedinţei, spicherul Marian Lupu a înmînat certificate din partea IABP-Moldova unui grup de deputaţi, antreprenori şi membri ai oganismelor internaţionale, care au participat la activităţile acestei Asociaţii, notează MOLDPRES. //Moldpres.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.